Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
03:00
S. Đurić - Vesti A

Porodica traži Esminu imovinu

Samo nekoliko dana nakon što je otvoren testament legendarne pevačice Esme Redžepove Teodosievski, u kome je celokupnu imovinu prema svojoj volji ostavila državi Makedoniji, izbio je skandal.

Z. K. Munja
Otimanje o nasleđe: Esma Redžepova

Naime, porodica pokojne kraljice romske muzike najavila je tužbu i obaranje testamenta. Kako pišu makedonski mediji, bliski rođaci pokojne pevačice izrazili su sumnju u autentičnost testamenta zbog čega su se i pobunili.

Nominacije za Nobelovu nagradu

Esma je bila predsednica Svetske organizacije Roma u svetu. Zbog svog humanitarnog rada dva puta je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svetu.

Unuk Esminog brata Adnan Redžepov, koji živi u Nemačkoj, rekao je za makedonske medije da porodica neće odustati i da će tražiti svoja prava. Da je došlo do problema sa porodicom pokojne pevačice potvrdio je menadžerski tim pokojne Esme - Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov.

U izjavi za makedonske medije bliska prijateljica pokojne pevačice Vaska Jankovska rekla kako i ona smatra "da je testament lažan", uzimajući u obzir da pokojna Esma ima brojnu porodicu.

- Bila sam veoma bliska sa Esmom, zbog čega sam uzela sebi za pravo da reagujem. Ona je ceo život nesebično pomagala svojoj porodici, posebno unucima svojih sestara i braće, i zaista ne verujem da je odlučila da sve pokloni državi. Kad su autorska prava u pitanju, slobodno mogu reći da ih zaslužuje i Simeon Atanasov, koji je bio kraj Esme tokom njenih koncerata. I ja sam stalno bila uz nju i veoma dobro znam da ne bi napustila svoju porodicu. Ako neko misli i posumnja da je istina ovo što govorim, mogu da odem na sud i kažem mnogo stvari, jer znam dosta o Esmi - rekla je Vaska Jankovska.

Zorana Kostovska, najbliža saradnica Redžepove, istakla je za radio Slobodna Makedonija da je pevačica godinama govorila da želi da ostavi svoj dom kulturi i humanosti, i to obećanje je ispunila testamentom.

- U testamentu Esme Redžepove Teodosievske jasno piše da svu svoju imovinu ostavlja državi Makedoniji i Makedoncima. Ona je u srcu nosila makedonsku pesmu, dušu i misao, stalno je

govorila da je ponosna na svoju Makedoniju - rekla je Zorana Kostovska.
Esma je državi ostavila svoju kuću u kojoj se nalazi i Muzej i Dom humanosti i umetnosti "Stevo i Esma Teodosievski", koji se nalaze u blizini tvrđave Kale. Muzej se prostire na 860 kvadratnih metara.

Veliki humanista

Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine, u 73. godini, posle kraće i teške bolesti. Iza sebe je ostavila jednu ćerku i 47 sinova, koje je sve usvojila. Tokom karijere koja je trajala šest decenija bila je svetski priznata kraljica romske muzike, ali i veliki humanista. Njen uspeh do zvezda bio je pun uspona i padova. Pevala je na više od 15.000 koncerata širom sveta, od kojih je trećina bila humanitarnog karaktera. Prva je Romkinja koja je zapevala na romskom jeziku. U Gandinagaru, u Indiji, 1976. godine proglašena je za kraljicu romske muzike, što je dalo dodatni motiv da neumorno radi i stvara. Nastupala je pred brojnim svetskim državnicima od Tita do Indire Gandi. Nije imala biološku decu, ali je sa suprugom Stevom Teodosievskim usvojila 48 dece o kojima je brinula kao prava majka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online