Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
12:09
M. Topalović - Vesti A

Lučonoša zlatiborske kulture

Završila sam Master za srpsku književnost i jezik, a inače sam u oblasti bibliotekarstva došla do najvišeg zvanja – savetnika, počinje priču Mirjana crnčević osoba koja je najzaslužnija što Zlatiborci i brojni gosti poznate planine mogu da dožive i nešto više od uobičajene turističke ponude

facebook. com
Decenije predanog rada: Mirjana Crnčević

Mirjana Crnčević je bibliotekar – savetnik Specijalne bolnice Čigota ujedno i informatičar. Bez asistenta i saradnika dve decenije odoleva svih burama kao najpostojaniji kulturni bastion na poznatoj planini.

-Završila sam Master za srpsku književnost i jezik, a inače sam u oblasti bibliotekarstva došla do najvišeg zvanja – savetnika, počinje priču osoba koja je najzaslužnija što Zlatiborci i brojni gosti poznate planine mogu da dožive i nešto više od uobičajene turističke ponude, Stručnu pomoć nemam, kao ni fah - kolegu kaže Mirjana i dodaje:

-Posedujemo specijalnu i samostalnu biblioteku sa 6.000 naslova. Specijalna je po klasifikaciji. Kada smo je registrovali, s obzirom da je tada bila namenjena korisnicima naše ustanove, formirana je kao naučni centar, pri zavodu, sa zadatkom da radi sve baze naučnih podataka vezanih za štitastu žlezdu. I zaista, u početku Zlatibor je bio endokrinološki centar i naši lekari su maksimalno koristili biblioteku. Pošto na Zlatiboru ne postoji biblioteka naša je poprimila ulogu javne ustanove.

Mirjana organizuje bezbroj kulturnih sadržaja oplemenjujući ponudu zdravstvene ustanove, ali i samog Zlatibora i okoline. Teško da mogu da joj pariraju i veća mesta, poput Užica, a sve radi sama uz eventualnu pomoć programera u periodima kratkog odmora.

-U osnovi, bavljenje kulturom je zatevna misija, a da bi istrajali neophodna je ljubav, vera i odricanje.

Očigledno je reč o vašem entuzijazmu, vezama i prijateljstvima, a ne menadžerskim agencijama.

-To je jedini način da konstantno budemo aktuelni. Da nema sjajne saradnje sa bibiliotekama u Čajetini, Užicu, grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije mnoge zamisli ostale bi samo lepe želje. Na sve utiču brojna poznanstva i širok dijapazon interesovanja koje me pokreće, a iz svega proizilaze dogovori koji se krunišu gostovanjima. Najbolji primer su braća Teofilović. Poznanstvo datira iz gimnazijskih dana i eto kucnuo je čas da se to pretvori u njihovo gostovanje.

Koji su sadržaji najzastupljeniji?

-Izložbe, tribine, književne večeri, koncerti, pozorišne predstave za decu i odrasle, prezentacije, slikarske kolonije, radionice, škole kreativnog pisanja i „Negujmo Srpski jezik“ filološkog fakulteta koju organizuje grad Beograd u saradnji sa sekretarijatom za kulturu. Ne retko od autora ili izdavača dobijemo delo i tako upotpunimo ponudu.

Prostor?

-Najčešće koristimo Kongresnu salu koja je najčešće mala da primi sve zainteresovane kao u slučaju kada je gostovala Svetlana Velmar Janković. Prilagođavamo se pošto Čigota ima i malu salu za književne večeri , radionice su u „Čigotici“ koja je kutak za najmlađe.

facebook. com
Zgrada Čigote na Zlatiboru

Predan i pedantan rad, stalna prisutnost uslovili su da Mirjana Crnčević iza sebe ostavi i dela od trajne vrednosti.

-Sve što je vezano za ustanovu, koja je priznata u evropskim okvirima, poput jubileja objedinila sam u dve monografije, plus one koje se odnose na biblioteku i Čigota programa, zatim istorijografiju medicinskog časopisa...Sve je to neki pisani trag koji ostaje za pokolenja koja dolaze.

Šta vam daje snagu?

-Najvažnije od svega je da se mnogi rado vraćaju u Čigotu i podatak da kulturnim dešavanjima prisustvuju svi, a ne samo naši gosti. To je velika satisfakcija vrednija od bilo kakvih pohvala i nagrada. Kao i saradnja. Zahvaljujući biblioteci grada Beograda imali smo programe posvećene značajnim piscima poput Kiša, Zmaja, Pekiće, nedavno i Duška Radovića.

Planirate li da objedinite gostovanja?

-Radim na pripremi knjige „Razgovori na Čigoti“. Prikazaću sve susrete i predstavljanja da bi ostao trag o književnim i kulturnim događanjima na Zlatiboru.

Zlatibor je oduvek poznat po noćnom životu. Vi ste lučonoša sadržaja koji treba da otkrije i pokrene neke druge vrednosti.

-Kao i u većini mesta i na Zlatiboru je kultura sekundarna. U osnovi se sama borim, ali povremeno se pojave osobe koje razumeju, podržavaju i pomažu u projektima. Imam istomišljenike unutar Čigote, ali i poslovne kolega. Iznad svih su učesnici kulturnih programa koji prenose lepe impresije i tako prave zamajac.

facebook. com
Književno veče: Mirjana Crnčević (prva s desna)

Zainteresovanost čitalaca?

-Velika, naročito pacijenata. Imamo i veliki izbor knjiga na ruskom. Skoro 200 izdanja! Imamo dosta pacijenata sa tog govornog područja, a mnogi su nam ostavili knjige koje su doneli u Srbiju jer imaju tu kulturu. Po zakonu nemamo pravo da posedujemo odeljenje strane knjige, ali ih čuvamo jer se radi o poklonima. Ne možemo ih otuđiti.

Postoji li podela na zimsku i letnju sezonu?

-U osnovi ne, naročito posle promene termina dečijih raspusta pa su obuhvaćeni januar i februar, a onda slede vansezonski oblici turizma tako da na Zlatiboru nikad nema „mrtvog“ perioda.

Sigurno ste imali dosta ponuda za promenu sredine?

-Bilo ih je, kao i ponuda za konkretniju saradnju, ali nekako sam vezana za ustanovu u kojoj sam čitav radni vek i nisam izlazila iz Čigotinih okvira. Pomažem tako što programe koje organizujem vezujem za biblioteke iz Čajetine i Užica. Udruženi lakše delujemo. Kada je kod nas sezona kod njih su raspusti i obrnuto, a zajedno smo jači.

Stručni časopis

Biblioteka Ćigota je otišla korak dalje. Bavi se i izdavaštvom. Od Zlatibora do beograda nema ustanove koja ima časopis!

-Reč je o Medicinskom glasniku Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor. Naučni i nacionalni glasnik. Pojavljuje se četiri puta godišnje u tromesečnim intervalima. Izlazi već

20 godina i ponosna sam na taj podatak kao i činjenicu da smo ušli među 18 najboljih časopisa u Srbiji.

facebook. com
Jedinstveno izdanje u Srbiji

Sadržaj?

-Objavljuju se informacije iz medicinske struke, naučni radovi, vodič za praksu, osvrti, istorijat medicine, znamenite ličnosti iz ove oblasti...Obiluje proverenim informacijama koje mogu biti od koristi i zbog toga je svrstan u grupu časopisa od nacionalnog značaja u oblasti medicinskih nauka. Može se naći i u elektronskom obliku (http://www.cigota.rs/medicinskiglasnik), a posebno je važno naglasiti da su urednici i saradnici imena od ugleda poput profesora Dragana Micića, Dragoljuba Manojlović, Rubena Han, Boža Trbojević, Miloša Žarkovića...

Biserni niz gostiju

Samo u prva dva meseca 2017. godine svoje mesto u kluturnom programu Čigote načli su: Zorica Tomić, braća Teofilović, sopran Marija Brajković, Milan Caci Mihajlović, Mirjana Bobić Mojsilović, Branko Stevanović, Dragoslav Paunović, Sanja Domazet, Slađana Ilić, prof. Slobodan Antonić, pijanistkinja Iva Milanov, Petar Božović...

-Nema posebnih tajni, ističe Mirjana, Reč je o kompenzaciji (boravak u objektu) jer Čigota nema fond iz koga bi se koristila sredstva za slične poduhvate tako neophodne Zlatiboru i okolini. Ako se osvrnem setim se gostovanja Kanazira, Ćosića, Jerotića, Velikića, Ristovskog, Vide Ognjenović, izraelskog pesnika Amira Ora...Za mene je svaki od tih susreta bio novi izazov i posticaj uz privilegiju da se upoznam sa učenim ljudima.

Etno pozorište

Planovi?

- Imam projekat koji bi trebalo u nekom trenutku oživeti. Odnosi se na etno pozorište na nivou Balkana. Na tom polju planiram da se angažujem i ne sumnjam da ću ideju pretočiti u delo i da će imati odjeka jer trenutno ne postoji ništa slično.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online