Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Svi se grabe za Nemanjiće

Još nije pala ni prva klapa serije o Nemanjićima, a već se podigla velika prašina u medijima. Seriju o najpoznatijoj srpskoj dinastiji prvo je želeo da snimi Dragan Bjelogrlić i to po uzoru na "Igru prestola", ali je odustao. Nakon toga u realizaciju ovog grandioznog projekta (povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog) se upustio RTS.

A. Čukić
U pripremi dve serije o Nemanjićima

Scenario je napisao Gordan Mihić, na 500 strana, u planu je snimanje 59 epizoda koje će obuhvatiti 200 godina vladavine Nemanjića, a reditelj je Marko Marinković.

U okolini Trstenika gradi se srednjovekovni grad, ali ne kao kulise već od drveta i kamena koji će ostati kao turistička atrakcija u selu Popine. Mediji već spekulišu i sa glumačkom podelom, iako su kastinzi još u toku. Kako se piše, Vojin Ćetković bi trebalo da dočara Stefana Prvovenčanog, Nebojša Glogovac je Vukan, dok će Svetog Savu igrati Dragan Mićanović.

I taman kad se priča o Nemanjićima zahuktala, u "igru" je uleteo i RTV Pink. Sad i u ružičastoj televiziji najavljuju seriju o Nemanjićima i uopšte im ne smeta što se istom temom bavi i RTS. Glavni adut Pink televizije su glumci, pa kako se spekuliše, u jednoj od uloga trebalo bi da se pojavi i čuveni oskarovac Robert de Niro, kome je namenjena uloga izaslanika iz Vatikana koji donosi nemanjićku krunu. Glumačka podela u Pinku je nešto drugačija, pa oni tvrde da će Stefana Nemanju igrati Žarko Laušević, braću Vukana i Stefana glumačka braća Sergej i Branislav Trifunović.

N. Đurović
Stefan Nemanja: Žarko Laušević

Pojedini glumci navodno čak pregovaraju paralelno sa obe TV kuće, što nije neobično i zavisi od ponuđenog honorara. Šta će od svega biti nikome nije jasno, posebno što i jedna i druga kuća imaju problem da obezbede potreban novac za snimanje i realizaciju ove serije.

Prema nekim procenama za 59 epizoda, koje bi se snimale u nekoliko sezona između tri i pet godina, potrebno je oko pet miliona evra. Mnogi tipuju da će RTS kao Javni servis i državna kuća imati više šanse da realizuje ovaj projekat od ružičaste televizije koja već godinama kuburi sa parama. Jedino ostaje nejasno zašto decenijama niko nije mario za Nemanjiće, a sad bi odjednom svi da snimaju seriju o njima.

Najzahtevnija uloga u seriji dodeljena je Draganu Mićanoviću koji igra Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Savu. Rastko je rođen oko 1175. godine u Rasu, kao treći, najmlađi sin Ane i velikog župana Stefana Nemanje. Njegovo rođenje, kažu stare knjige, dočekano je kao dar od Boga, jer su njegovi roditelji bili već u poodmaklim godinama. Detinjstvo je proveo na očevom dvoru gde je učio diplomatiju, pravo, državne i vojničke poslove.

M. Karović
Ja sam Vukan: Nebojša Glogovac

Međutim, razum je govorio jedno, a srce mladog kneza nešto drugo i on odlazi na Svetu goru, tada centar pravoslavne misli njegovog doba, gde se zamonašio u ruskom manastiru. Odluka je bila lična, doneta iz srca i duše. Letopisi beleže da se nakon ove vesti na dvoru Stefana Nemanje nosila crnina u znak žalosti za izgubljenim sinom. Vremenom je očevo srce shvatilo odluku sina, pa se i sam pridružio Savi i postao monah Simeon.

Sava je postao svetionik srpske duhovnosti koji sija i danas, i sijaće sve dok je Srba pod kapom nebeskom.

Tvrđava kulise za Hilandar

Prva klapa serije RTS-a "Krunisanje Stefana Prvovenčanog - "Prva Nemanjićka kraljevina" trebalo bi da padne krajem marta. Planirano je da se serija snima u mnogim sakralnim objektima kao što su Studenica i crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru, dok će Smederevska tvrđava predstavljati kulise za Hilandar. Radiće se i u Hercegovini, ali i u dolini Zete i u pojedinim mestima u Crnoj Gori.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online