Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.07.2016.
03:00
S. M. Tomić - Vesti A

Region u kulturnoj besparici (1): Film na državnim jaslama

U Srbiji, čija se kultura decenijama nalazi na razmeđi nebeskog i zemaljskog carstva, film je konačno uspeo da izbori svoje zemaljsko prisustvo. Ove godine država je odredila dosad najveći budžet za domaću kinematografiju, koja je dotakla samo dno 2013. godine, kada je u srpskom budžetu za film bilo predviđeno nula dinara.

Z. K. Munja
Kuda ide srpska kinematografija?

Ministar kulture u odlazećoj Vladi Srbije Ivan Tasovac prošle godine je najavio da nema pristojnog društva bez kulture, a za negovanje pristojnosti izdvojeno je pet miliona evra. U prvoj podeli novca Filmskog centra Srbije novac je dobilo šest igranih filmova i 10 dokumentaraca, a najveći iznos od 50 miliona dinara (400.000 evra) dobili su filmovi Nikole Ležaića i Dragana Bjelogrlića.

Budžet za srpski film je duplo veći nego prošle godine, kada je iznosio 2,6 miliona evra, a u prvoj turi je podeljeno 231 milion dinara, dok će u avgustu biti dodeljeno isto toliko. Direktor Filmskog centra Boban Jevtić kaže da je film vrlo skupa rabota, a da je Srbija dosad najmanje ulagala novca od svih država u regionu.

- Trenutno imamo 73 bioskopa sa 118 ekrana i skoro polovina nije digitalizovana. Mi smo jedina zemlja u regionu koja nije uradila digitalizaciju - kaže Jevtić.

Budžet za kinematografiju*

Hrvatska - 8 miliona evra
Slovenija - 5 miliona evra
Srbija - 2,6 miliona evra
BiH - 750.000 evra
Crna Gora - 450.000 evra
*podaci se odnose na 2015. godinu

Na konkursu su učestvovala čak 144 igrana filma, a novac je dobilo samo šest filmova. Toliki broj filmskih kandidata je začuđujući, jer evropske zemlje imaju 40 prijava po jednom konkursu, pa ispada da u Srbiji ima skoro četiri puta više filmskih projekata. To što Srbija izdvaja pet miliona evra za godišnju filmsku produkciju prava je sitnica prema slavnim jugoslovenskim danima, kada je samo za "Bitku na Neretvi", koja je uvršćena među najbolje ratne filmove svih vremena, budžet bio 12 miliona dolara (danas bi to iznosilo oko 70 miliona dolara).

Na tribini posvećenoj stanju domaće kinematografije održanoj u aprilu ove godine, filmadžije su istakle da su bioskopi u Srbiji i dalje prazni i da ih ima previše, a da mimo državnog finansiranja preostaju samo evropski fondovi koji imaju "specifičan ukus". Dragan Bjelogrlić je rekao da evropske fondove zanimaju samo filmovi ratne, socijalne ili nihilističke tematike.

- "Montevideo" nikad ne bi prošao na nekom konkursu za EU sredstva. On je nastao od domaćih para. Film "Nacionalna klasa" ne bi prošao ni na jednom fondu, pa scenaristi pišu namenski, recimo o ljubavi između Srpkinje i Albanca, kako bi dobili novac iz EU fondova - izjavio je Bjelogrlić na tribini.

"Bitka na Neretvi"

- najskuplji jugoslovenski film
- najskuplji evropski film tog vremena
- koštao 12 miliona dolara
- nominovan za Oskara za najbolji strani film
- 350 miliona gledalaca
- poster filma uradio Pablo Pikaso
- sniman je 18 meseci
- statirao jugoslovenski puk od 10.000 vojnika
- uništena su 4 sela, 1 tvrđava, 1 most
 - na premijeri 1969. godine u Sarajevu bili Tito, Sofija Loren i Omar Šarif

Prošle godine je prodat Avala film, srpski Holivud, najveći filmski studio na Balkanu. On je zajedno sa fondom od 640 filmova i 32 hektara zemljišta otišao za 980 miliona dinara ili osam miliona evra, a novi vlasnik je Saša Ćorović, bivši vlasnik taksi preduzeća iz Pančeva. Ukupna vrednost Avala filma 2009. godine procenjena je na 100 miliona evra samo za građevinsko zemljište, a vrednost objekata - 16 miliona. Svih sedam studija Avala filma zakatančeno je. Nekadašnji filmski grad, koji je i tehnički i po kadru bio u rangu holivudskog "Metro Goldvin Majera", zarastao je u korov sa tonskim studijima, laboratorijama, kinotekom, šminkernicama, dok je kolekcija kostima prekrivena paučinom. Ovde su snimani "Skupljači perja", "Orlovi rano lete", "Povratak otpisanih"...

Režiser Srđan Dragojević je kao skupštinski poslanik prošle godine zakazao sednicu Odbora za kulturu posvećenu Avala filmu, pitajući kako je moguće da kompanija Film vej, sa osnivačkim kapitalom od 60.000 dinara, osnovana 30 dana pre aukcije, poseduje sredstva u iznosu od osam miliona evra da kupi Avala film. On je upozorio da se država prema umetnicima odnosi kao da su nepotrebni jer su glumci dobili zamenu u vidu zvezda rijaliti šou programa.

Prodaja Avala filma je, po rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića, samo pokazala da ništa nismo naučili posle privatizacije Beograd filma 2007. godine. Tad je prodata većina beogradskih bioskopa, a novi vlasnik Nikola Đivanović tada je izjavio da su beogradski bioskopi odavno mrtvi i da je on došao samo da ih sahrani.

SUTRA: Region u kulturnoj besparici (2): Balkanski film kao prosjak

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online