Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
22:52
S. M. Tomić - Vesti A

Gerilac na sudu

Književnik Zoran Ćirić iz Niša, dobitnik Ninove i sijaset drugih književnih nagrada, nedavno je osuđen pred niškim osnovnim sudom na 100.000 dinara kazne jer je pretećim SMS porukama "kao građanin ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića".

pixabay.com
Niški pisac osuđen zbog verbalnog delikta

Ćirić je nekolicini niških političara poslao preteće poruke gradonačelniku, što je ovog navelo da ga tuži.

Medijski linč


x Kako su se mediji poneli?
- Neki korektno, neki senzacionalistički, a neki potpuno neljudski, 11. decembra 2013. godine obavili su pravi medijski linč. Svi pisani, elektronski, satelitski mediji... citirali su te navodne SMS poruke, proglasili su me neostvarenim ubicom i presudili mi kaznom zatvora od tri do pet godina.

x Poznati ste kao autor mnogih satiričnih kolumni gde niste štedeli nijednu vlast.

- Kačio sam se sa najmoćnijima, a lokalni političari mi doakaše. U kolumnama sam obrađivao slučajeve svih naših političkih velmoža, velikih vođa i mesija uz puno humora, pa i ruganja, ali je uvek dominiralo karnevalsko raspoloženje, koje je prelazilo u grotesku.  

x Izjavili ste još pre izricanja presude da nemate novac. Znači završićete kao Nušić ili Pekić na robiji?

- Ako tako bude, neće biti slučajno. Ne mislim samo na montirani politički proces kojem sam podrvrgnut, već i na činjenicu da sam dobitnik Pekićeve nagrade i autor romana  "Slivnik" (2004) u nušićevskom duhu. Sad možete da je kupite samo na Kupindu ili Limundu.

x Zašto su vas osudili?

- Ni ja to ne znam, jedine činjenice koje stoje jeste da je moje pravo na privatnost pogaženo, navodno uplašeni gradonačelnik nije dokazao strah na sudu nego je izjavljivao da je fizički jači, da je superiorniji i zdraviji od mene. Policija nije uzela ni listing, ni moj mobilni telefon, niti mi pretresla stan, očigledno nimalo nije shvatila ozbiljno ovaj slučaj. Vrhunac bahatosti je suluda situacija na suđenju gde nije iznet nijedan materijalni dokaz da sam poslao takve poruke. x Kako ste reagovali na presudu?- Iznenadio sam se, mislio sam da će mi više razrezati kako bi pokazali svoje milosrđe i političku korektnost tako što bi mi smanjili iznos posle žalbe.

x Zatvorski dan je 1.000 dinara, sleduje vam 100 dana ako ne platite novčanu kaznu...

- Za ovakve slučajeve ide se u Ćupriju ili Leskovac. Pošto država iz budžeta izdvaja više za zatvore nego za kulturu, tamo je luksuznije.

x Šta vam preostaje?

- Biti pisac u Srbiji znači biti osuđen na marginu, biti gerilac, i to je moj izbor. Nisam imao iluzija na ovom suđenju, ali su se grdno zeznuli u računici, mislili su da mogu da izbegnu moju mišolovku, a uleteli su u zamku za medvede. Obrukali su i svoju profesiju i državu, ali ja neću da cinkarim svoju zemlju na Zapadu. Ne želim da tražim pravdu u Strazburu i ostalim Hagovima, jer pravda ne stanuje ni tamo. Ja sam srpski pisac i podeliću sudbinu svog naroda, ma koliko on bio prorežimski ili opozicioni. Ipak, to ne znači mirenje sa ovom skandaloznom presudom, naprotiv. Ne želim da završim kao udžerica u Savamali.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online