Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
14:36
J. L. Petković - Vesti A

Ruski dečji hor u manastiru Ilinje

Manastir Ilinje u ponedeljak će ugostiti hor "Otrada" iz Rusije, a koncert duhovne muzike održaće mališani koji su prvi put u poseti Srbiji. Reč je događaju koji se održava na poziv Društva žena Srbije i Rusije "Matrona". "Otrada" je dečiji hor Sveto-Nikolskog Crnoostrovskog ženskog manastira iz Rusije. Tokom boravka u našoj zemlji održaće koncerte i u Beogradu, Kraljevu i Crkvi svete Petke u Paraćinu.

Vesti
Manastir Ilinje

Sveto-Nikolski Crnoostrovski ženski manastir, na čijem se čelu nalazi igumanija Nikolaja je osnovan krajem 16 veka na mestu nekadašnje crkve, sagrađene dva veka ranije. Tokom 1812. teritorija manastira je bila mesto odlučujućih bitaka u ratu protiv Napoleona, a u tim borbama je, prema procenama, ubijeno je od 6.000 do 8.000 ruskih vojnika. I manastir i ceo grad su bili teško oštećeni ratnim sukobima; svi objekti u manastiru spaljeni, a sačuvana je samo glavna manastirska kapija, sva prekrivena sačmom. Ipak, naslikan na njoj lik Spasitelja je ostao neoštećen.

Kompleks manastirskih zgrada formiran je do polovine 19, veka, a u februaru 1993. godine Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve je odlučio da manastir Nikolski Crnoostrovski bude ženski.

Gotovo od prvog dana u manastir su ljudi počeli dovoditi siročad i decu bez roditeljskog staranja, i već naredne godine je otvoreno prihvatilište pod nazivom "Radost" u čast ikone Bogorodice "Radost i uteha".

Mnogo od ove dece monahinje su zbrinule u svojim porodicmama, brinući se o njima, i vaspitavajući ih, i učinile sve da se deca ne osećaju lišena ljubavi i nesrećni, pokušavajući da im na sve našine pomognu da izrastu u prave hrišćane, jer smatraju da toj deci pripada budućnost pravoslavne Rusije.

"Radost" trenutno brine o 58 devojčica uzrasta od dve do sedamnaest godina iz raznih krajeva Rusije. Oni žive na teritoriji manastira, sa sestrama-vaspitačima, gde uče u gimnaziji otvorenoj pri manastiru. Osim redovne nastave, uče i grčki i crkveno-slovenski jezik, osnove drevnoruske istorije i vizantijske muzike, pišu poeziju i već je izašla i prva zbirka "Krupici Božego dara". Sve devojčice vole da pevaju i tako je u prihvatilištu formiran dečji hor, koji je 2002. godine dobio nagradu Fondacije "Rusko izvođačko iskustvo". Godine 2006. godine je osvojio prvu nagradu na 18. Međunarodnom festivalu pravoslavne muzike.

Hor gostuje i u drugim školama i gimnazijama, u staračkim domovima, obilaze bolesnu decu, da podele radost, uteše i podignu duh, kao i da daju skromne poklone.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online