Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2016.
01:00
S. Đurić - Vesti A

Velikani koje ćemo pamtiti

Vest da nas je napustio Velimir Bata Živojinović odjeknula je u celom regionu, ali i svetu i potresla sve ljubitelje njegovog lika i dela. Odlazak legende srpske i jugoslovenske kinematografije, koji mnogi karakterišu i kao kraj jedne epohe, nastavila je crni odlazak ljudi koje smo voleli, i uz koje smo odrastali. Bata nije više među nama, ali se pridružio svojim kolegama, umetnicima koji su ostavili veliki trag na kulturnom nebu bivše Jugoslavije.

Z. K. Munja
Kultne uloge i briljantna gluma: Josif Tatić i Dragan Nikolić

Velimir Bata Živojinović sada stanuje u "Kafani kod besmrtnih", gde mesta imaju samo velikani. Naime, Pavle Vuisić, Bata Stojković, Zoran Radmilović, Dušan Prelević Prele, Momir Kapor, Toma Zdravković, Josif Tatić, Bora Todorović, Petar Kralj, Dragomir Bojanić Gidra, Dragan Nikolić dočekali su Živojinovića na slici nepoznatog autora, koja već tri godine kruži po društvenim mrežama.

Sve je više legendi našeg vremena, koje nas polako napuštaju. Obeležili su ere, kako filmske tako i muzičke, bili hroničari vremena, simboli nekih drugih i lepših vremena.

U martu ove godine u 72. godini napustio nas je Dragan Nikolić, a jedan od najvećih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije borio se s opakom bolešću. Čuveni Prle iz serije "Otpisani" zasluženo pripada legendama naše kinematografije. Ne samo da je poznat po sjajnim filmovima i ulogama, odličnim predstavama koje je izvodio na daskama Beogradskog dramskog pozorišta, nego i po porodičnom životu koji je vodio bez skandala. Nakon niza manjih uloga prvu i značajniju ulogu dobio je rolu sezonskog radnika u filmu "Kada budem mrtav i beo".

Pored filmske karijere Dragan je uporedo radio i u pozorištu, pa je tako još od 1969. godine član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212. Nikolić je važio za autentičnog beogradskog šarmera i boema. Posle njegovog odlaska ništa više neće biti isto.

Z. K. Munja
Mladić vedrog duha: Marinko Madžgalj

Samo dve nedelje kasnije u 37. godini života u legendu je otišao i Marinko Madžgalj. Iako se junački nosio sa opakom bolešću mladi glumac izgubio je životnu bitku. Marinko je za kratko vreme uspeo da ostavi neizbrisiv trag na umetničkoj sceni. Zapažene uloge ostvario je i u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrao je u televizijskim serijama "Pevaj, brate", "Na slovo, na slovo", "Moj rođak sa sela", "Greh njene majke", "Ranjeni orao", "Ne daj se, Nina", "Crni Gruja", "Karađorđe i pozorište", "Lisice". Kolege, ali i njegovi poštovaoci teško su podneli vest da nas je napustio mladić vedrog duha.

Glumac prepoznatljiv po ulozi beskrupuloznog Ozrena Soldatovića u serijama "Srećni ljudi" i "Bela lađa", Dušan Golumbovski preminuo je u januaru. Prošle godine napustili su nas Vlastimir Đuza Stojiljković, koji pripada generaciji najstarijih aktivnih pozorišnih glumaca, kao i Đurđija Cvijetić.

M. Karović

Odlazak muzičke zvezde

Jadranka Stojaković preminula je 3. aprila u 66. godini u Banjaluci. Poznata pevačica i kantautorka poslednjih nekoliko godina živela je u Banjaluci, i duže vreme je bolovala od multipla skleroze. Bolest, koja je prouzrokovana nakon pada na bini 2009. godine, naterala ju je da odustane od koncerata i javnih nastupa.
- Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim ceo život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem - rekla je jednom prilikom Jadranka Stojaković.
Nekadašnja jugoslovenska zvezda i uspešna kantautorka i slikarka, dugo godina je živela u Japanu, a poslednje godine svog života Jadranka je provela u Domu za stare Karitas u Banjaluci.




 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2016. 15:39
Драган Николић.......прерано преминули Маринко Маџгаљ......Бата Живојиновић.....одлазе полако легенде у неке боље димензије да се придруже својим колегама.... Живот је неумитан...иде даље а легенде одлазе у незаборав......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online