Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.11.2015.
07:45
V. Tasić - Vesti A

Ministar ćuti zbog fotelje

Kada je Ivan Tasovac u septembru 2013. godine izabran na mesto ministra kulture, gotovo svi sa javne scene su bili oduševljeni. Verovali su da je on pravi čovek za tu funkciju i da će učiniti sve se poboljša stanje u srpskoj kulturi. Međutim, danas dve godine kasine malo ko od glumaca i kulturnih radnika ima lepu reč za njega, javne kritike su sve češće, a ministra pitaju - zašto ćuti?

Tanjug
Na ministra Tasovca ljuti gotovo svi

- Spadam u one koji su mislili da će Ivan Tasovac biti fantastičan ministar, jer je bio sposoban, pametan, kreativan, obrazovan, čovek iz sveta umetnosti. Moram da priznam da sam, na neki način, učestvovao u dovođenju Tasovca na to mesto. Od velikih nadanja, postao je najveće razočaranje. Ne samo da nije učinio ništa dobro u oblasti za koju je nadležan, već je napravio mnogo štete. Čovek nije nadležan ni za oživljavanje muzeja, ni za ukidanje rijalitija. Ali, zato je ukinuo sva sredstva KUD-ovima. Cenio sam ga, a sad nemam da kažem ništa lepo - kaže kompozitor Vojkan Borisavljević koji je ministra poslednji put sreo pre godinu dana. Tada je pokušao da mu ukaže na neke probleme, ali uzalud.

- Ne vidim da ministar Tasovac bilo šta radi. U stvari, jedino što radi je gašenje institucija od nacionalnog značaja. Ukinuo je sve što se ukinuti moglo, ali verovatno tu neće stati. Kultura i mediji nikad nisu bili gori, nego za vreme njegovog mandata. Prave vrednosti su odumrle, propagiraju se kič i šund. On na sve to ćuti! Čovek koji je završavao konzervatorijume po Rusiji. Ne znam šta se sa njim desilo, gde je nestao onaj stari Ivan Tasovac, koji se zalagao za prave stvari. Ne znam da li je problem u njemu, ili u sistemu. Šta reći kada se u ovoj zemlji za kulturu izdvaja godišnje tek 140.000 evra. To je vrednost jednog stana na Vračaru! Tuga, od tih para treba pokriti festivale, BEMUS, BITEF... Nekada sam bio optimista, a od mog optimizma nije više ostalo ni traga - rekao je kompozitor Vladimir Graić Graja.

Na ministra Tasovca su ljuti gotovo svi. Oni koji su se nadali da će otvoriti muzeje, oni koji su verovali da će zavesti red u medijima, na estradi, u svemu što ima veze sa kulturom. Ljuti su režiseri, kompozitori, muzičari, pevači, kostimografi, glumci, svi oni čiji rad ima veze sa kulturom.

Nikog više nije briga

Ni pevači, bez obzira da li su u pitanju folk ili pop izvođači nisu oduševljeni ministrom.
- Nikoga više nije briga ni za šta. Valjda svi misle da ima prečih stvari od kulture i od sređivanja estrade. Pomišljao sam da bi mogao malo da sredi estradu. Ali, sve se toliko zapetljalo da sređivanja nema ni na jednom planu. Potpuno neinspirativna tema, bezbroj puta ispričana priča i to je to. Glupostima, gadostima i odvratnim vestima kraja nema - zaključuje Željko Šašić.

- Ivan Tasovac je, najkraće rečeno, čovek koji se ne meša u svoj posao. Udobna mu fotelja, pa ne bi mnogo da talasa i da rizikuje da se zamera bilo kome. A umetnici i obično smrtnici, narod, za to ga baš briga. Znao sam njegovog oca, ljudinu. Mogu samo da kažem da izgleda i ponaša se kao da je pobegao iz neke pripovetke Radoja Domanovića. Sve što on radi ili ne radi je već viđeno. Nažalost, nema ničeg novog na srpskoj političkoj sceni - kaže glumac Bogoljub Mitić Đoša.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 19:59
Ovaj je postavljen i "radi" za sta je i placen - kao i svi ostali ministri u redovima vuciceve vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online