Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.06.2015.
21:12
Z. Marjanović - Vesti A

Nehajna zemlja: Mala kuća, a velika bruka

U Čačku se već godinama održava pesnička manifestacija "Disovo proleće" u čast Vladislava Petkovića Disa, jednog od najvećih srpskih pesnika. Slika postane potpuno drugačija ako se zađe u Zablaće, pesnikovo rodno selo, koje se nalazi na svega desetak kilometara od grada.

Z. Marjanović
Ruglo sela Zablaće

Kuća u kojoj je 27. februara 1880. godine u porodici Dimitrija i Marije kao deveto od trinaestoro dece rođen Vladislav Petković, nalazi se u samom centru sela, pored starog puta koji je nekada bio glavna saobraćajnica između Čačka i Kraljeva. Kuća u kojoj je rođen slavni pesnik je prava ruina - metalnim rešetkama zamandaljena vrata, iskrivljeni prozori sa davno polomljenim staklima, velika prostorija prepuna šuta sa furunom na sredini iz koje se kroz polomljeni krov vidi nebo...
Milan Zečević, čija je porodica davno kupila deo imanja Petkovića, nemoćno širi ruke na srpsku sramotu.

- Sa krovom će se urušiti i naš obraz jer smo dozvolili da rodna kuća jednog od najvećih od nas iz ovog kraja bude u ovakvom stanju. Drugi mogu i da okrenu glavu kada prolaze pored kuće, a ja to ne mogu jer je Disova kuća odmah pored moje i uvek mi je pred očima. Zapravo i kuća u kojoj ja živim nekada je pripadala porodici Dimitrija Petkovića, Disovog oca, koji je bio veoma imućan čovek. Posedovao je ogromno imanje, kuće, vodenicu i mehanu, ali nakon njegove smrti imanje je propalo. Naravno, duša me boli što je kuća u kojoj je Dis rođen u ovakvom stanju, ali selo tu ništa ne može - kaže za "Vesti" Zečević.

Merenje šljiva

Prvi komšija: Milan Zečević

Milan Zečević zaista zna mnogo o porodici pesnika Disa, pa čak i neke tajne o porodici, a o Vladislavu Petkoviću Disu mnogo znaju i drugi meštani ovog moravskog sela. Među njima i 83-godišnja Milka Popović, koja je, iako od škole ima samo tri razreda osnovne i mesec dana krojačkog kursa, pročitala sve Disove pesme.

- Vladislav je osnovnu školu završio u Zablaći, a šest razreda gimnazije u Čačku, i to kao sasvim prosečan đak koji u Čačku nije mogao da položi maturski ispit, te je otišao u gimnaziju u Zaječaru, gde mu i po drugi put nije uspelo da maturira. Kao đak se nije isticao, ali jeste kao pesnik još u čačanskoj gimnaziji gde je napisao svoju prvu pesmu "Na prozoru sveća gori", i to na francuskom jeziku. Nakon što je zbog uskih grudi oslobođen vojne obaveze, Dis je neko vreme, valjda dve godine, radio kao učitelj u selu Prliti ispod Vrške čuke. Kao učitelj je dobio dobre ocene od školskih vlasti, ali je u ovom selu upamćen kao čovek koji je najviše vremena provodio sa seoskim boemima uz kartanje i rakiju. Kada je shvatio da ga život ne selu ne inspiriše dovoljno kao pesnika, posle dve godine službe, 1903. godine, iznenada je doneo odluku da se preseli u Beograd, gde se uz pomoć Branislava Nušića zaposlio kao pisar opštinske trošarine, ali je više puta otpuštan sa posla, ili je sam napuštao posao jer mu je, kako je govorio, "dosadilo da danima meri šljive" - objašnjava starica Milka, koja kao da je napamet naučila sve o životu Vladislava Petkovića Disa.

Ni makac od ideje

Da je stanje u kakvom se nalazi kuća u kojoj se rodio Vladislav Petković Dis velika sramota i za grad znaju i u lokalnoj upravi u Čačku.
- Postoji inicijativa da se obnovi Disova kuća u Zablaći, i to na predlog Danice Otašević, direktorke biblioteke u Čačku, koja je iz ovog sela, ali od inicijative nismo dalje odmakli. U svakom slučaju red bi bio da Disovu kuću obnovimo i nadam se da će se to dogoditi u najskorijem vremenu - kaže Veljko Negovanović, predsednik Skupštine grada Čačka.

Tragična porodica

O životu Vladislava Petkovića Disa stariji Zablaćani znaju sve, ali to se odnosi i na mlađe naraštaje koji se pomalo i uvrede ako ih pitate da li znaju ko je bio Dis. Marka Vojvodića najviše zanima Disov ljubavni život.

- Dis je sa kafanskim životom završio onda kada je upoznao Hristinu - Tinku, sa kojom se oženio i izrodio ćerku Gordanu koja je, nažalost, nastradala u požaru kada joj bilo šest godina. I sin Mutimir je, kao i otac mu Dis, tragično završio. Mutimir je završi prava i u činu kapetana Vojske Kraljevina Jugoslavije pridružio se Draži Mihailoviću na Ravnoj gori, a kada se posle rata vratio u Beograd, nestao je pod misterioznim okolnostima. Mutimirova smrt nikada nije razjašnjena, ali najverovatnije je da ga je, kao i mnoge druge, likvidirala tadašnja Udba - priča Marko.

Vladislav Petković Dis nije služio vojsku, ali se dobrovoljno javio da izveštava iz Balkanskih ratova, a kada je počeo Prvi svetski rat sa porodicom je došao u Zablaće, odakle je sa srpskom vojskom krenuo preko Albanije.

Zbog bolesti je morao da se leči u Francuskoj, ali je na lični zahtev krenuo nazad na Krf. Brod na kojem se nalazio Dis je 17. maja 1917. godine u blizini Krfa torpedovala nemačka podmornica, a Jonsko more je postala grobnica jednog od najvećih srpskih pesnika koji je ispevao pesme "Možda spava", "Nirvana", "Tamnica"... koje ga opravdano svrstavaju u red najvećih srpskih pesnika.

Pitanje zakona

- Mi seljani ne smemo ništa da diramo zbog raznih zakonskih predradnji koje bi trebalo da obavi grad Čačak kako bi se kuća obnovila. Ovako, vreme prolazi, kuća sve više propada i samo je pitanje dana kada će se potpuno srušiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online