Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.01.2015.
13:40
Vestionline A

Velikani koji više nisu sa nama

Oni su bili "majstori svog zanata". Sada su zvezde koje sijaju negde drugde, a mi ćemo ih pamtiti po njihovim ostvarenjima. Tokom 2014. godine napustile su nas brojne poznate ličnosti iz sveta muzike, glume, kulture i pozorišta.

Fonet/N.Đ.
Smrt koja je rastužila celu Srbiju: Nikola Simić
 

Nikola Simić

Celu Srbiju rastužila je vest o smrti Nikole Simića, velikana našeg glumišta. Poznati glumac preminuo je  9. novembra u Beogradu, u 81 godini života. Rođen 18. maja 1934. godine u Beogradu, Nikola Simić glumom počinje da se bavi još tokom studija. grao je u mnogobrojnim filmovima i TV-serijama.

Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu "Tesna koža" (1982 - 1991). Glumio je u TV-serijama "Srećni ljudi“ (1993, 1995), "Porodično blago“ (1998, 2001), "Agencija za SIS“ (2006, 2007), Ljubav, navika, panika (2006, 2007).

Od 1971. igra u predstavi "Buba u uhu" sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja. Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski "pozajmljivao“ glas Dušku Dugoušku, Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama, Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u Transformersima.

A. Čukić
Glumac koji je obeležio celu jednu epohu: Bora Todorović
 

Bora Todorović

Jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih glumaca bivše Jugoslavije i Srbije, Bora Todorović, preminuo je 7. jula u 84. godini života. Bora je posle rutinske operacije slepog creva pao u komu iz koje se nije probudio.

Todorović je na filmu ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju.

Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug"; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe "romske mafije" u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Beta/AP/R. S.
Njegov zadatak bio je da zabavlja svet. A onda je ceo svet zaplakao za njim: Robin Vilijams
 

Robin Vilijams

Smrt slavnog glumca i komičara Robina Vilijamsa rastužila je ceo svet. Američki glumac, oskarovac Robin Vilijams, pronađen je mrtav u 64. godini u svojoj kući kod San Franciska. Policija je potvrdila da se on obesio u svom stanu. Porodica Robina Vilijamsa, koji se u poslednje vreme borio s depresijom, saopštila je da je smrt glumca tragičan i iznenadan gubitak.

Robin Vilijams je dobio Oskara za epizodnu ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting" iz 1997. Glumac je u toku karijere nagrađen i sa pet Zlatnih globusa i dva Emija. Poznat je i po filmovima "Dobro jutro, Vijetname", "Gospođa Dautfajer" i "Društvo mrtvih pesnika". Poštu preminulom glumcu odao je čitav svet. Od njega su se, na svoj način oprostili i Beograđani. Ipak, govor njegovog prijatelja Bilija Kristala je uspeo da rasplače Holivud na dodeli televizijskog Oskara.

Reuters
Gabrijel Garsija Markez bio je jedan od najznačajnijih pisaca hispanskog sveta
 

Gabrijel Garsija Markes

Jedan od najvećih pisaca u istoriji španske književnosti, Gabrijel Garsija Markes, umro je u 87. godini od komplikacija upale pluća. Zbog njegove smrti u Kolumbiji je bila progklašenja trodnevna žalost. Njegova tri romana “Sto godina samoće” (1967), “Hronika najavljene smrti” (1981) i “Ljubav u doba kolere” (1985), doneli su mu svetsku slavu.

Fonet/Z. M.
A onda je i beogradski Zoološki vrt ostao bez svog Vuka
 

Vuk Bojović

Još jedna smrt iznenadila je celu Srbiju. Beograd i Beogradski Zoo vrt ostali su bez svog Vuka. Dugogodišnji direktor Zoološkog vrta preminuo je u 76 godini života. Po diplomiranju je najpre bio slobodni umetnik (vajar), a zatim profesor i direktor škole. Bojović je postao direktor zoološkog vrta 1986. godine i na toj poziciji je bio do smrti. Objavio je knjige: ''Priče iz zoo vrta'', ''Priče iz zoo vrta 1'', ''Priče iz zoo-vrta 2'' i ''Beogradski zoološki vrt''. Koautor je knjige “Kroz Beogradski zoološki vrt”.

Dramaturg i teatrolog koji je postavio nove standarde u srpskoj kulturi: Jovan Ćirilov
 

Jovan Ćirilov

Jovan Ćirilov, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), osnivač i umetnički direktor festivala BITEF, dramaturg Ateljea 212, erudita, poliglota, leksikograf i hroničar društva i teatra, umro 16. novembra u Beogradu u 84. godini, saopštio je JDP. Ćirilov je bio modernista u stalnom ratu s konvencijama i jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture.

Dobio je dve Sterijine nagrade, za kritiku i za životno delo, Oktobarsku nagradu grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, nagradu "Joakim Vujić" za doprinos srpskom pozorištu, a Francuska ga je odlikovala ordenom Viteza umetnosti i književnosti.

Fonet/AP
Holivudska diva i oskarovka: Lorin Bekol
 

Lorin Bekol

Holivudska diva i dobitnica Oskara Lorin Bekol preminula je u 90. godini svog života. Lorin Bekol je na filmu debitovala sa 20 godina, uz Hemfrija Bogarta u filmu "Imati i nemati" iz 1944. Tokom više od pola veka, igrala je u više od 30 ostvarenje među kojima su klasici "Veliki san" i "Ki Largo".

youtube.com
Domaće serije bile su prosto nezamislive bez njega: Dušan Poček
 

Dušan Poček

U toku 2014. godine preminuo je i glumac Dušan Poček. On nije bio toliko poznat po filmskim ulogama ali nezamislivo je da gledate neku domaću seriju iz devedesetih godina a da se u njoj nije našla uloga i za njega. Ako još uvek ne možete da se setite o kome se radi, Dušan Poček je čuveni Jezdimir Vasiljević iz serije “Bolji život”.

commons.wikimedia.org/Ivanaivanova
Slavni muzičar izgubio je bitku protiv tumora: Džo Koker
 

Džo Koker

Na samom kraju godine npustio nas je legendarni muzičar Džo Koker. Pevač se duži vremenski period borio sa rakom pluća. Koker je svet osvojio obradom pesme “With A Little Help From My Friends”, koju u original izvodi sastav The Beatles, a veliku popularnost stekli sui njegovi hitovi “You Are So Beautiful”, “Up Where We Belong”.

Beta/AP
Najpoznatije ime dečje kinematografije ikada: Širli Templ
 

Širli Templ

Jedna od najpopularnijih dečjih filmskih zvezda svih vremena, Širli Templ preminula je 11. februara 2014. Postala je zvezda sa samo tri godine. Glumila je u 40 filmova, a Oskara je dobila 1935. godine. Kasnije se povukla iz filmskog sveta i tada je počeo njen humanitarni rad, a imala je i političke funkcije. Bila je američki ambasador u Gani i nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Beta/AP/Invision/V. W.
Glumac pred kojim je tek bila blistava karijera: Filip Simor Hofman
 

Filip Simor Hofman

Svet je potresala smrt amričkog glumca Filipa Simora Hofmana, dobitnika Oskara 2006. godine koji je preminuo usled predoziranja. Hofman je imao samo 46 godina i smatralo se da pred njim tek stoji karijera.

Fonet/AP
Glumac koji je iza sebe imao bogatu filmsku karijeru i osam brakova
 

Miki Runi

Holivudska legenda Miki Runi umro je u 93 godini života, u svojoj kući u Los Anđelesu. Snimio je više od 200 filmova i ženio se čak osam puta.

Njegova karijera duža od 80 godina, obuhvatala je izvođenje komedija, mjuzikla i Šekspirovih dela, televizijske uloge i nastupe na Brodveju. Poznat je po ulogama pored Džudi Garlend i Elizabet Tejlor. Za prestižnu nagradu Oskar bio je nominovan četiri puta, a dobio ju je dva puta, uključujući nagradu za životno delo 1983. godine.

Fonet
I posle toliko godina svi rado gledamo "Žikinu dinastiju": Zoran Čalić, tvorac čuvenog serijala
 

Zoran Čalić, tvorac kultne Žikine dinastije

Istog dana kada je preminuo Nikola Simić, Srbija je izgubila još jednu legendu domaće kinematografije. Zoran Čalić, filmski reditelj i scenarista, preminuo u Beogradu u 84 godini života.

Zoran Čalić autor je više od dvadeset igranih filmskih ostvarenja među kojima se posebno istuču: "Lude godine"; "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Idi mi - dođi mi", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Ćao inspektore"... Filmovi Zorana Čalića svakako su u momentu svog pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena.

Zoran Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima je i posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online