Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2010.
10:31 >> 10:41h
Seecult A

Evropske prestonice kulture 2010.

Nemački grad Esen i oblast Rur, Pečuj u Mađarskoj i turski Istanbul, postaju ovih dana “evropske prestonice kulture 2010”, a u martu će u Briselu biti obeležena i 25-godišnjica te prestižne titule, koja podrazumeva organizovanje mnogobrojnih muzičkih, pozorišnih, plesnih, filmskih i književnih događaja, a gradovima koji je dobiju donosi veliki publicitet i turistički prihod.

Program “evropske prestonice kulture 2010” u Esenu i rurskoj oblasti zvanično će početi 9. januara, uz direktan prenos na nemačkoj televiziji, a dan kasnije i Pečuj će zvanično postati “evropska prestonica kulture 2010”, dok program u Istanbulu počinje 16. januara.

Mađari su pripremili raznovrstan program na javnim prostorima širom grada, uključujući karneval i pozorišne predstave, interaktivne zidove i projekcije na različitim lokacijama, svetlosne spektakle...

U Istanbulu su takođe najavljeni mnogobrojni događaji - izložbe vizuelnih umetnosti, edukativni programi, simpozijumi, književne i muzičke večeri...

Izbor

 

Savet ministara Evropske unije nominuje svake godine dva grada za titulu “evropske prestonice kulture”, a ove godine izuzetno ih je tri.


Izbor podrazumeva striktnu proceduru na osnovu kriterijuma koji se odnose na evropsku dimenziju planiranih događaja, koji treba da odraze evropsko kulturno bogatstvo i različitost, kao i na učešće građana u tim programima.

Povodom 25-godišnjice od prvog proglašenja “evropskih prestonica kulture” 1985. godine, kada je taj status dobila Atina, Evropska komisija će 23. i 24. marta biti domaćin svečanog obeležavanja tog jubileja i strateške konferencije na kojoj će biti razmotreni rezultati u protekle dve i po decenije.

Konferenciju će otvoriti predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i bivši francuski ministar kulture Žak Lang, jedan od pokretača ideje o “evropskim prestonicama kulture” sa pokojnom Melinom Merkuri, glumicom i bivšom grčkom ministarkom kulture.

Strateška konferencija biće održana 24. marta, a otvorena je kako za prošle i sadašnje “evropske prestonice kulture”, tako i za buduće kandidate, najavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Maribor, evropska prestonica kulture 2012.

Najavljeno je i da će od 2010. godine biti ustanovljena nova procedura za izbor budućih “evropskih prestonica kulture”, a do tada će tu prestižnu titulu poneti 2011. godine gradovi Turku u Finskoj i Talin u Estoniji, a 2012. Gimaraeš u Portugalu i Maribor u Sloveniji.

Marsej u Francuskoj i Košice u Slovačkoj biće “evropske prestonice kulture” 2013. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online