Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Kolege čuvaju sećanje na Glogovca

Proslava 70. godina postojanja Jugoslavenskog dramskog pozorišta prošla je u znaku sećanja na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca, kome je posthumno dodeljen i Dobričin prsten, najprestižnija esnafska nagrada za životno delo. Činjenica da je učinjen presedan i da je priznanje dodeljeno nakon smrti govori o glumačkoj veličini Glogovca, ali i odlučnosti njegovih prijatelja i kolega da ne dozvole da se Nebojša zaboravi.

Tanjug
Nebojša Glogovac

Glogovac je na sceni JDP-a debitovao 1993. ulogom Nika Đurova u predstavi "Lažni car Šćepan Mali" po Njegošu i u režiji Dejana Mijača. Ubrzo je postao stipendista, a 1996. i stalni član ansambla ove kuće. Od samog početka igrao je velike i važne uloge, a za njegove predstave se tražila karta više.

Sa neverovatnom lakoćom i umešnošću umeo je da dočara likove bez obzira da li je u pitanju Šekspirov komad ili uloga u "Sumnjivom licu", "Hadersfildu" ili "Razbijenom krčagu". Poslednju predstavu odigrao je baš tu na sceni JDP-a 13. decembra 2017. kada je briljantno dočarao Hamleta u istoimenom komadu Vilijama Šekspira i režiji Aleksandra Popovskog. Ova uloga donela mu je brojne nagrade, ali i obožavanje publike i stojeće ovacije nakon svake odigrane predstave.

Dirnuta Milica

Milica Šćepanović, nevenčana supruga Nebojše Glogovca, sa njihovom ćerkicom Sunčicom u rukama nije krila koliko je dirnuta lepim rečima, a mnogi glumci su joj prilazili i pozdravljali se s njom. Na proslavi JDP-a bili su Branka Veselinović, Vlasta Velisavljević, Predrag Ejdus, Branka Petrić, Branko Cvejić, Dragan Bujošević, Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i mnogi drugi.

Jugoslovensko dramsko pozorište svoja vrata publici otvorilo je 3. aprila 1948. godine predstavom "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice, a glavne uloge igrali su Milivoje Živanović i Marija Crnobori. Sedam decenija kasnije ova predstava ponovo je zaživela na sceni JDP-a, a igraju Nenad Jezdić, Vojin Ćetković, Milena Živanović, Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Nikola Rakočević...

- Pozorište je prolazilo kroz različite momente u istoriji, bilo je uspona i padova, ali od početka je bilo jasno da su postavljeni najviši umetnički kriterijumi. Mi nastavljamo to da sledimo i nadamo se da će JDP raditi kao i prethodnih 70 godina. Bilo je teško održati kvalitet, ali na nama je da se potrudimo da i dalje ispunjavamo najviše standarde pozorišne umetnosti - kazala je direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Tanjug
Laureati: Dobitnici nagrada JDP-a

Nagrade za najbolje

Jelisaveti - Seki Sablić uručeno je godišnje priznanje JDP-a za ulogu Gospođe Frole u predstavi "Tako je (ako vam se tako čini)", kao i nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" za 2017. godinu, koju dodeljuje Fondacija JDP za najbolje glumačko ostvarenje na sceni ovog teatra.
- Nagradu sam dobila za ulogu koja je izvan standarda mojih uloga. Uvek proveravam da li sam zaslužila to što mi daju, a posebno sam dirnuta jer nisam član ovog teatra već samo igram u njihovoj predstavi. Zahvaljujem se Branki i Mlađi Veselinović koji su obeležili moj život. Ona je glumica mog tipa, bliska narodu, spontana, komičarka i publika je jedva čekala da se pojavi na sceni. Da ne govorim o njihovom ogromnom humanitarnom radu koji se na žalost zaboravilo - kazala je Seka Sabljić.
Nagrade su dobili i Dragan Mićanović za ulogu Alberta u predstavi "Ajnštajnovi sinovi" i Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković za glumačka ostvarenja u predstavi "Mesec dana na selu".

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online