Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
00:55
Vesti A

Rado stranac u Srbiji snima

Srbija je u protekle dve godine postala mnogo traženija lokacija za snimanje filmova i televizijskih serija, i kao jedna od retkih koja podržava snimanje reklama privlači velike marketinške kompanije.

EPA
Pirs Brosnan na snimanju filma "Novembarski čovek"

Od nove Uredbe o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela očekuje se da podstakne još veći razvoj te industrije i poveća konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje. Prema podacima Ministarstva privrede, za dve godine podržano je 37 projekata od kojih osam filmova, šest TV serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Bolje plaćaju

Jevtić objašnjava da su domaći filmski profesionalci mnogo bolje plaćeni kada ih angažuju inostrane kompanije dok snimaju u Srbiji i problem je što domaći producenti ne mogu da plaćaju te cene. Isti problem se javlja i kada su lokacije u pitanju, stranci mogu više da plate, pa te institucije očekuju da isto tako plate i domaći producenti. Po novoj uredbi RTS kao javni servis ne može da aplicira za podsticaje, kao ni serije čija jedna epizoda košta manje od 100.000 evra.

Direktor Filmskog cetra Srbije Boban Jevtić je u intervjuu Tanjugu objasnio da je reč o povraćaju sredstava na kvalifikovane troškove, a to su svi oni koje strane kompanije u Srbiji imaju za iznajmljivanje srpskih resursa, od filmskih profesionalaca, preko infrastrukture do lokacija. On naglašava da su tokom 2016. godine stranci u Srbiji potrošili oko 20.300.000 evra. Još veći uspeh je zabeležen prošle godine jer su strane filmske ekipe potrošile u Srbiji 32 miliona evra.

- U regionu imamo dosta jaku konkurenciju. Mađarska je napravila već veliki biznis od toga i godišnje zarađuje oko 400 miliona evra samo od stranih produkcija. Bugarska ima najbolji studio u okruženju. U Hrvatskoj se snimaju "Ratovi zvezda" i "Igra prestola". Mi imamo dosta toga da ponudimo i za kratko vreme koliko postoji uredba, pokazalo se da ima dosta interesovanja u svetu - rekao je Jevtić.

On očekuje da će povećanje procenata našu zemlju učiniti mnogo kompetativnijom.

- Morali smo da se nametnemo nekako, jer recimo Slovenija već ima 25 procenata, Malta 27, Francuska uvodi 25, Holandija ima 30 odsto. To su načini kako da budete konkurentniji kada već nemate more kao Hrvatska ili neke druge stvari koje imaju okolne zemlje.

Beograd je mesto gde se najviše projekata snima iz logističkih razloga, ali pažnju stranih ekipa privlače i lokacije unutar Srbije, do sada neviđene na filmskim platnima, kao što su Stara planina, Tara, zatim lokacije u Vojvodini koje mogu da "glume" srednjoevropske istorijske lokacije. Jedan od bitnih faktora koji privlače strance jeste to da svi domaći profesionalci govore engleski i da su jako prilagodljivi različitim stilovima rada.

A. Čukić
Imamo dosta toga da ponudimo: Bojan Jevtić

Sve atraktivniji zemljama Azije

Promocija Srbije je pre svega bila namenjena američkim produkcijama, a prema rečima Milice Božanić veliki uspeh je ostvaren u privlačenju indijskih kompanija, te očekuje u narednom periodu da se njihov broj poveća zbog čega će SFA i FCS u martu predstaviti novu uredbu u Indiji. Lik Beson i njegova produkcijska kuća EuropaCorp vraćaju se često u Srbiju, imali smo i produkciju iz Južne Koreje, snimljen je i jedan manji kineski film, Beograd je bio jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "McMafia". Snimljeno je nekoliko horora, najpoznatiji film sniman u Srbiji je "Bela vrana" Rejfa Fajnsa od koga se mnogo očekuje na festivalima. U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan i Kevin Kostner, a Srbija postaje sve atraktivnija zemljama Azije.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online