Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
08:24
S. Đurić - Vesti A

Sjaj Kana na Mokroj Gori

Slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino otvorio je u utorak uveče 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf u prepunoj dvorani bioskopa Prokleta avlija na Mećavniku.

N. Đurović
Emir Kusturica


Osnivač festivala Emir Kusturica uručio je italijanskom kolegi nagradu za buduće filmove Drvo života ističući da je Sorentino trenutno najbolji reditelj u svetu zato što je razvio svoju poetiku i jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma.

- To je na neki način nastavak italijanskog neorealizma, a vizuelno mislim da je jednom nogom u poetskom francuskom realizmu. Ono što treba naglasi jeste da je on i pisac i prevodi reči preko muzike na film. Svaki čovek koji može da napiše dobru rečenicu, može i da snimi dobru sekvencu. Dakle, Paolo Sorentino je i pisac i to je možda ključ njegovog uspeha. Njegova nova knjiga je autobiografskog karaktera i uskoro će biti prevedena u Srbiji - rekao je Kusturica.

Lukas svirao uz nemi film

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki gitarista Geri Lukas, koji je svirao uz nemi film "Međučin" Renea Klera iz 1924. godine. Za dobru zabavu bio je zadužen i japanski bend Japalkan, koji peva na srpskom jeziku. Gosti Kustendorfa među prvima će moći da čuju i numere sa novog albuma Emira Kusturica i No smoking orkestra, a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori.

Sorento je zahvalio na nagradi i istakao da je veoma srećan što je na Mećavniku, kao i da je Drvo života njegova prva nagrada za karijeru, iako ima tek 47 godina, te da se nada da će dobiti još jednu za drugi deo karijere. Kusturica ga je uz osmeh ispravio i objasnio mu da je to u stvari prizanje za njegov sledeći film zbog čega je Sorentino bio još srećniji.

- Drago mi je što sam na Kustendrofu, došao sam helikopterom i nadam se da će dete u meni ovde pronaći svoju radost - kazao je Sorentino.

Na otvaranju festivala je prikazan i prošlogodišnji kanski pobednik, švedski film "Skver" Rubena Estlunda koji je kao prvi gost stigao na Mokru Goru. Kao strastveni skijaš on je na poklon dobio pancerice, a boravak na Mećavniku će iskoristiti da skija sa domaćinom.

Ceremonija otvaranja Kustendorfa je počela sa nekoliko sačuvanih kadrova iz ostvarenja "Okovani filmom" iz 1918. godine u kojima Ljilja Brik silazi sa plakata u zagrljaj ruskog pesnika Vladimira Majakovskog čija je muza i ljubavnica bila. Izgubljeni film je nastao po scenariju Majakovskog, a poslužio je kao inspiracija za plakat ovogodišnjeg Kustendorfa. Ova slika je ujedno i simbol je nemog filma.

Svetlo na Mećavniku

Emir Kusturica naglasio je da i ove godine pokušava u Drvengradu udruži velike umetnike i one koji će tek postati veliki. Ovogodišnje izdanje festivala od svih prethodnih izdvaja se po toma "da se fikcija pretvara u stvarnost uz pomoć fikcije". Tema ovogodišnjeg Kustendorfa je pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju, odnosno u TV serije. Iz tog razloga gost Kustendorfa je Sorentino, koji je režirao kontroverznu seriju "Mladi papa", koja će se non stop prikazivati tokom trajanja festivala. Na otvaranju je govorio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je istakao da svetlo sa Mećavnika obasjava srpsku kulturu.
- Pre više vekova despot Stefan Lazarević napisao je koliko je u moći, mi svoju pesmu pletemo. Više od tri decenije Emir Kusturica pažljivo plete pesmu kulture, filma, talenta i nadahnuća i ta pesma se čuje širom sveta. Med svog talenta podelio je sa svima koji su tu hranu kulture želeli da uzmu, a mnogi su hteli - rekao je Vukosavljević.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online