Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
12:30
Vestionline A

"Kozje uši" otvaraju smotru

U Brizbejnu je juče obeležen početak 17. po redu Festivala srpskog filma (premijere u Sidneju, Kanberi, Melburnu, Adelejdu i Frimentlu zakazane su za ponedeljak). U svim bioskopima smotru će otvoriti film "Kozje uši".

youtube.com/Film Stado
Nikola Kojo pred svojim stadom

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala je pet ostvarenja - "Kozje uši", "Rekvijem za gospođu J.", "Santa Marija dela Salute", "Mašinovođa" i "Stado".

"Kozje uši" je film reditelja Marka Kostića. Glavne uloge igraju Gorica Popović, Slobodan Ćustić, Nikola Kojo, Milica Spasojević i Sergej Trifunović.

Ovo je priča o svakodnevnoj borbi za opstanak - baba Stojanke koja se vratila u rodnom selo u južnom Banatu i tamo odgaja unuke Sofiju i Stevana, čiji roditelji su otišli u Ameriku.

- Sin i snaja ne šalju pare, a i retko se javljaju, pa baba Stoja kroz niz tragikomičnih situacija pokušava da unuci kupi nove patike, unuku bicikl koji želi, da popravi krov na kući koji prokišnjava, zaradi malo novca gatajući u šolju i nameštajući iščašene ruke i noge...

"Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića je priča o skromnoj sredovečnoj ženi i bivšoj činovnici (Mirjana Karanović) koja je namerna da na godišnjicu muževljeve smrti oduzme sebi život.

Projekcije

Filmske projekcije biće organizovane u Sidneju (Entertainment Centre i Njetherill
Park), Njodenu (ACT), Melburnu (Chadstone i Highpoint), Adelejdu (Tea Tree Plaza) i u Frimentlu (Millenium).

Predstave su u svim bioskopima grupisane za vikend - 2. i 3. i zatim od 6. do 9. decembra.
Ambasador Festivala je poznata operska pevačica Milijana Nikolić.

Ostalo je pet dana do tada i ona radi na tome da obavi sve neophodne pripreme, uključujući i da naruči sliku za spomenik kod kamenoresca, vrati pozajmljenu stolicu komšinici, prvi put ode da vidi gde joj radi starija kći, te da ode u svoju propalu fabriku da podigne otpremninu.

Stvari se komplikuju kad se ispostavi da joj je teško dobiti overenu potvrdu o 20 godina radnog staža.

Film je do sada prikazan na šest međunarodnih festivala i osvojio je devet nagrada.

Kandidat je Srbije za Oskara 2018. u kategoriji neengleskih ostvarenja. Igraju još Jovana Gavrilović, Mira Banjac i Danica Nedeljković.

"Santa Marija dela Salute" je delo majstora srpskih romantičnih priča Zdravka Šotre ("Zona Zamfirova").

Zasnovan je na istinitim događajima iz života velikog pesnika Laze Kostića koji je imao 50 godina kada se zaljubio u Lenku Dunđerski, kćerku bogatog i poznatog veleposednika.

Njihova nemoguća ljubav praćena je stihovima ljubavne pesme "Santa Marija dela Salute". Kostić je pesmu napisao posle Lenkine prerane smrti.

U opisu ostvarenja ističe se da je film sniman na više od 150 lokacija u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru i Kotoru.

Premijera je bila decembra 2016. Igraju: Vojin Ćetković, Nela Mihajlović, Tamara Aleksić, Nebojša Ilić.

"Mašinovođa" je, prema sažetku o filmu, "tragična komedija o nevinim ubicama i njihovim životima". Reč je tome da pod točkovima vozova gine mnogo ljudi, najčešće samoubica, nepažljivih, pijanih ili samo odsutnih, a mašinovođa, ako ih i ugleda, ne može da zaustavi voz još 700 metara.

To u njemu ostavlja trajne tragove.

Takav je i glavni lik filma Ilija, 60-godišnjak koji je na korak do penzije, a drži neslavan rekord od 28 gaženja.

Sin Sima se zato sa strahom sprema da nastavi tradiciju, a otac ga priprema.

Za poslednje dve godine, film je prikazan na više od 40 međunarodnih i domaćih festivala i osvojio je 16 nagrada, među kojima Gran pri u Briselu i nagradu publike u Moskvi.

Režiser je Miloš Radović, a igraju Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Petar Korać, Jasna Đuričić.

"Stado" je prvi rediteljski posao čuvenog glumca Nikole Koje.

To je satirična komedija o životu iza kamere, o glumcima, rediteljima, producentima i drugim saradnicima na filmu.

Scenario je zasnovan na uobičajenoj stvarnosti pri pravljenju filmova gde se radi ozbiljno i naporno, ni nalik svetlima sa pozornica kad film stigne pred publiku.

Film je prvi put prikazan prošle godine i do polovine 2017. bio je najgledaniji srpski film sa više od 200.000 gledalaca.

Nikola Kojo igra i glavnu ulogu, zajedno sa Zoranom Cvijanovićem, Natašom Ninković, Nikolom Đuričkom, Petrom Strugarom.
 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online