Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
08:01
S. Đurić - Vesti A

Od smrti spasla 12.000 dece

U Zagrebu je počelo snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma "Akcija DB, Dianina lista" o Diani Budisavljević koja je je tokom Drugog svetskog rata spasla 12.000 dece iz logora Jasenovac.

youtube.com/kultura promjene
Rediteljka filma, Dana Budisavljević

U rediteljsku stolicu sela je Dana Budisavljević, rođaka Dianinog supruga dr Julija Budisavljevića, dok će lik ove hrabre žene dočarati poznata hrvatska glumica Alma Prica. U ekipi su se našli srpski glumci Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, koji se godinama zalagao za snimanje filma o ovoj izuzetnoj ženi. U filmu će biti igranih rekonstrukcija pojedinih događaja, dokumentarnih detalja, svedočenja i arhivskih snimaka. Scenario su zajednički napisale rediteljka i Jelena Paljan.

Priča prati život Diane, na izgled obične domaćice i posvećene majke koja sa suprugom lekarom živi u Zagrebu. U jesen 1941. godine u srcu novoproglašene Nezavisne Države Hrvatske ona saznaje za logore u kojima su smeštene žene pravoslavne vere sa decom. Uverena da njen život nije vredniji od života nedužnih mališana ona se upušta u rizično spasavanje dece iz logora.

- Igram simboličnu ulogu arhitekte Marka Vidakovića. Pozvala me je Dana da dam svoj doprinos ovom filmu, jer sam i sam hteo da snimim igrani film o Diani, ali nisam naišao na razumevanje. Borio sam se deset godina da ekranizujem priču o najvećem srpskom stratištu, ali nijedna institucija nije bila zainteresovana. Zato sam sada srećan što ću kao glumac biti deo filma 'Akcija DB' - rekao je za "Vesti" Tihomir Stanić.

Uloga Dianine zaove, Mirjane, poverena je Mirjani Karanović.

Priča počinje u jesen 1941. godine kada Diana Obekser Budisavljević, tada 50-godišnja domaćica austrijskog porekla, saznaje za logor u blizini Zagreba u kojem su zatočene Jevrejke i Srpkinje s decom. Zajedno s nekoliko saradnika pokreće akciju prikupljanja pomoći u koju se s vremenom uključuje sve veći broj građana. Iako se sve odvija u tajnosti, policija saznaje za akciju. Film se radi u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Ćutalo se decenijama

O Diani Budisavljević i njenoj akciji spasavanja mališana iz logora ćutalo se decenijama. Tek pre sedam godina svet je saznao za njena herojska dela.
- Postoji sličnost u našim imenima, pa su mnogi pretpostavili da je u pitanju moja baka. Međutim, i ja sam 2010. prvi put čula za Dianu, koju je poznavala moja baka. Zaintrigiralo me to ćutnje, kako je moguće da se nije znalo za takvu ženu. Pročitavši knjigu "Dnevnik Diane Budisavljević 1941-1945." bila sam samo još više fascinirana - rekla je rediteljka Dana Budisavljević u intervju za Filmski centar Srbije, koji je finansijski pomogao film.

Nije znala za strah

Diana Budisavljević rođena je 1891. godine u Inzbruku, u pokrajini Tirol, tadašnje Austro-Ugarske, u uvaženoj porodici Obekser, čija kuća i postoji u čuvenoj Ulici Marije Terezije, u srcu grada. Posle srednje škole Diana se udala za doktora Julija Budisavljevića i s njim 1919. godine dolazi u Zagreb.

Bila je svedok groznih i mučnih situacija, odvajanja majki od dece, posle čega su majke poslate na prisilni rad u Nemačku. Ova izuzetna žena koja kao da nije znala za strah više puta je ulazila u logor Stara Gradiška kako bi izvukla decu, uprkos pretnjama ustaškog zapovednika Jasenovca Maksa Luburića da bi mogla u logoru i da ostane. Pomagala je srpskim ženama i deci pokupljenim u ustaškim akcijama "čišćenja terena" na Kozari, Baniji i Kordunu i smeštala ih kod zagrebačkih porodica, ili u domove i bolnice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online