Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
00:55
D. Petrović - Vesti A

Kinezi ulaze u filmski biznis

Zbog izuzetno teške situacije u srpskoj kinematografiji, koprodukcije su poslednjih godina postale gotovo jedini način da se film snimi. Oko zajedničkog filma mahom se okupe zemlje iz regiona, ali sada se biznis širi. Pored evropskih zemalja, u filmski biznis u Srbiji uključuju se i Kinezi.

A. Čukić
Senke nad Balkanom: Dragan Bjelogrlić, glavni glumac i reditelj

Naime, u Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Pekinškog okružnog biroa za štampu, publicistiku, radio, film i televiziju Narodne Republike Kine. Pomenuti sporazum se tiče pitanja saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva od snimanja zajedničkih filmova do distribucije srpskih ostvarenja u Kini i obrnuto. Na ovaj način srpskim filmskim stvaraocima se otvaraju vrata tržišta najmnogoljudnije zemlje na svetu.

U isto vreme u Srbiji boravi i delegacija italijanskih filmadžija, a u okviru Festivala italijanskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci. Italijani će posetiti filmske studije u okolini Beograda, a sam događaj organizovan je u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Činečita.

Kvalitet se prepoznaje

Važnost koprodukcija, kada su veliki projekti u pitanju, odavno je shvatio Dragan Bjelogrlić. Seriju "Senke nad Balkanom" čija se premijera očekuje ove jeseni, radio je u koprodukciji sa Makedoncima, a partneri su mu i Rusi. Bjela je uveo i jednu zanimljivu novinu - pilot epizodu serije je predstavio na filmskim festivalima u regionu.
- Verujem da ako je nešto dobro može biti prepoznato i van granica naše zemlje. Od samog početka imam želju da napravim nešto autentično sa naših prostora, ali što može da komunicira sa celim svetom - kazao je Bjelogrlić koji je u seriji angažovao i brojne ruske glumce.

Veze Rusije i Srbije još više su učvršćuju zajedničkom saradnjom. U selu Štikovo, nedaleko od Nove Varoši, počelo je snimanje filma "Balkanska međa" ruskog reditelja Andreja Volgina. U pitanju je dokumentarno-igrani film o NATO bombardovanju na Kosovu. Jednu od glavnih uloga igra Miloš Biković, ali i Gojko Mitić, koji je proslavio ulogom Vinetua. Biković će u ovom ostvarenju osim kao glumac, biti i producent. Ovo je njegova druga producentska saradnja sa Rusima. Nedavno je radio i seriju "Ambasada" u Beogradu i Sremskim Karlovcima.

- Nisam aktivno učestvovao, jer je moj tim u ovom projektu radio samo kao servis. Obezbedili smo uslove da ruska ekipa može da snima i pokaže lepote Srbije - kazao je Biković za ruske medije.

Beogradska filharmonija
Saradnici: Rejf Fajns i Ivan Tasovac
 

Zahvalnost Fajnsu

Oskarovac Rejf Fajns svoj rediteljski prvenac "Koriolan" pre osam godina snimao u Beogradu.

Doveo je impoznantnu glumačku ekipu na čelu sa Džerardom Batlerom, a ove godine ponovo radi u Srbiji. Ovog puta u pitanju je film o najvećem baletskom igraču svih vremena Rudolfu Nurijevom.

Pored filmskih radnika iz Srbije, Fajns je angažovao i Beogradsku filharmoniju da odsvira zahtevnu muziku za film.

U znak zahvalnosti za promociju naše zemlje dobio je državljanstvo Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online