Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.09.2017.
21:10
S. Đurić - Vesti A

Oda herojstvu u Velikom ratu

U Beloj Crkvi, 5. septembra počinje snimanje ratne drame "Zaspanka za vojnike" u režiji Predraga Gage Antonijevića. Radi se o prvom velikom projektu u srpskoj kinematografiji o velikoj golgoti u Prvom svetskom ratu posle više od pola veka.

V. Sekulić
Spremni za prvu klapu: Reditelj Gaga Anrtonijević (treći zdesna) sa glumačkom ekipom

Poslednji film snimljen na ovu temu bio je "Marš na Drinu" iz 1964. Kako kaže reditelj, ima potrebu da snimi film o Prvom svetskom ratu zato to se u novije vreme pojavila neka naknadna istorijska pamet i sve ono što je srpski narod uspeo i uz teške žrtve ostvario počinje da se dovodi u sumnju.

- Moja generacija je rasla na vrednostima proizašlim iz srpske istorije, žrtvovanja, uspeha, zanosa prošlih generacija. Imali smo potrebu da na direktan i verodostojan način, koristeći motive "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, pristupimo ovoj temi. Film slika generaciju koja se bez pitanja žrtvovala, išla u rat i uznela se u visine što vodi epskom pristupu, emociji i blagoj patetici, ali to je kvalitet filma. Ovo će biti iskren i pošten film o Prvom svetskom ratu - rekao je Antonijević. On je podsetio da Englezi na svakih deset godina snimaju filmove slične tematike iz svoje istorije kako bi mlade generacije upoznali sa svojom prošlošću.

Praunuk Milunke Savić

Nenad Okanović igra Tasu, vojnika, redova, vezistu, koji je preživeo rat sa Turcima i Bugarima, i ponovo se obreo u rovovima.
- Meni je cela ova priča o Velikom ratu i "Srpskoj trilogiji" i privatno veoma važna. Ja sam praunuk Milunke Savić, i mnogo sam srećan što sam u ovom projektu. Mislim da se naša država i društvo tokom ovih decenija ne samo nisu dovoljno odužili tom herojstvu, nego se nije dovoljno ni afirmisalo u našim udžbenicima istorije - rekao je Nenad Okanović.

- Mi nemamo para za tako nešto, a ranije, i kad ih je bilo, snimalo se o Drugom svetskom ratu. Danas nije ni poželjno mahati pričom o Prvom svetskom ratu. Zanimljivo je da u filmu nema nijedne psovke - rekao je Antonijević i dodao da je premijera predviđena za iduću godinu kada se obeležava stogodišnjica Velikog rata.

Radoš Bajić u filmu ima malu, ali važnu ulogu i igra oca mladog Stevana Jakovljevića.

- Ovo je snažan patriotski film, što me je opredelilo da u njemu budem "leva noga od stolice". Naša država ima nacionalnu odgovornost da dostojno obeleži najslavniji trenutak srpske istorije. Ne možemo dozvoliti da se u okruženju izdvajaju milioni evra za filmove u kojima se afirmišu falš i lažne istorijske vrednosti, a da mi, osim "Marša na Drinu", nemamo film koji govori o najvećoj srpskoj pobedi u istoriji - rekao je Bajić, dok je Ljubomir Banodović istakao da je ovaj film slavska trpeza, kao i pričest za našu umetnost.

Slavska trpeza: Ljubomir Bandović

Cvet sa grobova

"Zaspanka za vojnike" prati sudbinu Stevana Jakovljevića, profesora biologije i učesnika Prvog svetskog rata. On dolazi na dvadesetogodišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom petom tobdžijskom baterijom. U razgovoru sa nekadašnjim komandatom prisetiće se sudbine svojih ratnih drugova. Scenario potpisuju Gaga Antonijević i Nataša Drakulić, koja je objasnila neobično ime filma. Zaspanka je cvet koji raste na grobnicama i koji ne treba dirati.
Antonijević očekuje da će snimanje završiti do sredine novembra, tokom zime će uraditi postprodukciju kako bi film na proleće bio spreman za emitovanje. Ali, sve zavisi od vremenskih uslova, pošto se 95 odsto filma snima napolju.
- Imamo marširanje kolone od 40 konja, 100 do 200 statista svakodnevno, tu je forsiranje reka, rušenje mosta, dve bitke - otkriva Antonijević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online