Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
19:56
S. Đurić - Vesti A

Grand pri za "Jesen samuraja"

Posle pet dana i 24 prikazana filma, od čega 19 u takmičarskom programu, u Sopotu je dodelom nagrada završen 46. filmski festival Sofest.

N. Đurović
Među nagrađenima na Sofestu: Ekipa filma "Jesen samuraja"

Stručni žiri u kom su bili Mirko Beoković, Vesna Čipčić i Milan Todorović odlučio je da Grand pri za najbolji film ponese "Jesen samuraja". 

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koja se od ove godine zove "Nagrada Mira Stupica", pripala je Gorici Popović za ulogu u filmu "Kozje uši".

Legendarnu glumicu je na binu ispratio gromoglasni aplauz i ovacije, a ona se zahvalila na toplom i srdačnom prijemu.

- Drago mi je da je žiri prepoznao moj rad i da je ovaj mali film pronašao put do vaših srca - rekla je Gorica Popović, koja u filmu igra glavnu ulogu bake Stojanke.

Ona je pre neki dan istakla da na Sofestu nije bila zaista dugo i da joj je drago da opstaje, raste, da je postao ozbiljan festival.

- Mi nemamo nacionalni festival gde bi bili vrednovani domaći filmovi kao što je to nekad bila Pula, a sad vidimo da ipak imamo veliku produkciju i da bi trebalo da imamo jedan ozbiljan nacionalni festival i ja verujem da bi to mogao da bude ovaj. "Kozje uši" su jedan mali, produkcijski skroman film, ali veoma topao i lep i ja sam vrlo srećna što sam bila njegov deo - rekla je Gorica Popović.

Nagrada "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu pripala je Igoru Đorđeviću za ulogu u filmu "Slepi putnik na brodu ludaka", a ovom umetniku nagradu je uručila Julijana - Lula Živojinović, supruga preminulog glumca.

U znaku Saše Petrovića

Ovogodišnji Sofest, koji je održan pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja", bio je u znaku Aleksandra - Saše Petrovića i 50 godina od prikazivanja njegovog kultnog filma "Skupljači perja". Pola veka nakon osvajanja Gran prija na festivalu u Kanu, ovo maestralno ostvarenje našeg proslavljenog reditelja ponovo se našlo i pred publikom u okviru programa Kan klasik, kao i pred ljubiteljima filma u Sopotu. Ljubitelji sedme umetnosti za četiri dana, koliko je trajao festival, imali su prilike da vide domaća ostvarenja, "Zona Zamfirova drugi deo", "Dnevnik mašinovođe", "Vetar", "Povratak", "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", "Kozje uši", "Stado", "Igla ispod praga", "Ona je živa", "Slepi putnik na brodu ludaka", "Santa Maria della Salute", "Afterparti", "Biser Bojane"...

Ona se zahvalila na počasti da njegovo ime krasi ovu nagradu.

- Veoma sam srećan što sam nagradu dobio baš tumačeći Petra Kočića, koji je otac savremene srpske proze, uzor jednog Andrića, istinski srpski patriota, i drago mi je da ovu nagradu primam u srcu Srbije, u Sopotu - rekao je Đorđević primajući nagradu.

Film "Slepi putnik na brodu ludaka", Gorana Markovića, ovenčan je i nagradom žirija publike, a statuetu Sloboda primila je u ime produkcije RTS-a Marija Bereta.

Priznanje za najbolju režiju (filmu izuzetne umetničke vrednosti), statueta Sloboda i 120.000 dinara, otišli je u ruke Bojana Vuletića za film "Rekvijem za gospođu J".

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot i predsednik odbora festivala, svečano je proglasio festival zatvorenim. Na samom kraju usledila je projekcija filma "Skupljači perja".

Laureat i Oliveri Katarini

Specijalna nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, statueta Sloboda, odlukom odbora dodeljena je Oliveri Katarini. Ona je bila sprečena da prisustvuje dodeli zbog bolesti, te je u njeno ime nagradu primio Vlastimir Sudar, istoričar filma koji priprema knjigu o Aleksandru Petroviću. On je sa prisutnima podelio utiske sa projekcije filma "Skupljači perja" u Kanu kojoj je prisustvovao, i podsetio se veličine i značaja ove legendarne dive.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online