Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
20:11
D. Petrović - Vesti A

Smokijeva životna bitka

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Ljubiša Samardžić (80) ponovo je u bolnicu. Čuveni glumac i reditelj smešten je u beogradski Institut za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Kako pišu beogradski mediji, njemu se, navodno, vratio tumor na mozgu koji je operisao početkom decembra prošle godine.

V. Sekulić
Poslednje javno pojavljivanje: Ljubiša Samrdžić u Domu omladine krajem marta

Porodica čuvenog glumca nije se oglašavala po ovom pitanju, ali zato jesu njegove kolege koje veruju da će Smoki izaći kao pobednik iz ove najteže, životne bitke.

- Uvek se nadam najboljem. Ljubiša je veliki borac, iskreno želim mu potpuni oporavak i ozdravljenje. Svim srcem sam uz njega, mora da izdrži - rekao je Dragan Petrović Pele. Ozdravljenju kolege se nada i Irfan Mensur.

- Smoki je obeležio celo moje detinjstvo i odrastanje. Bez njega ne bi smo mogli da govorimo o jugoslovenskom, a kasnije i srpskom filmu. Energijom koju je uneo u glumu, a kasnije u produkciju i režiju, ostavio je neizbrisiv trag u našim životima - rekao je Mensur.

- Pobediće kao što je uvek pobeđivao. Neka mu se svi bogovi naklone i pomognu mu. Stalno mislim na njega i nadam se dobrim vestima - rekao je Tanasije Uzunović.

Samardžić je, da podsetimo, početkom decembra imao tešku operaciju na mozgu kada mu je odstranjen tumor. Oporavak je tekao bolje nego što su lekari očekivali, pa je ubrzo otpušten na kućno lečenje. Na sopstveno insistiranje u javnosti se pojavio 30. marta u Domu omladine na otvaranju 64. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Iako je vidno smršao i iscrpljen od bolesti, nije izgubio svoj šarm, a na festivalu je predstavio svoj dokumentarac "Panta rei".

Legat u Kinoteci

Pre tri godine, obeležavajući 55 godina umetničkog rada, Ljubiša je sve svoje nagrade poklonio Jugoslovenskoj kinoteci kao svoj legat. A među priznanjima su Zlatni lav iz Venecije za ulogu u filmu "Stranac" (1967), Gran pri sa Filmskih susreta u Nišu (1970), Zlatna arena iz 1973. i 1975. nagrada Avnoja... On je bio prvi glumac i reditelj koji se odlučio na ovaj korak i svoja priznanja "ostavio" narodu i poštovaocima filmske umetnosti.

U filmu su zabeležene njegove priče o skromnom detinjstvu u posleratnoj Jugoslaviji, putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV do bogate karijere glumca. Samardžić, koji potpisuje režiju i produkciju ovog ostvarenja, oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo od pedesetih godina prošlog veka do danas.

Filmski testament

"Panta rei" mnogi smatraju filmskim testamentom Ljubiše Samardžića. Kao je sam rekao "nije bilo lako otvoreno i iskreno govoriti o sopstvenom životu." Vešto, kako to samo Samardžić ume, priču je isprepletao sa filmovima u kojima je igrao, a koji su ostavili neizbrisiv trag u kinematografiji. Nije Smoki zaboravio da pomene ni kolege i autore s kojima je sarađivao.

- Ponosan sam što sam deo filma posvetio autorima bivše Jugoslavije s kojima sam sarađivao, od Puriše Đorđevića do Hajrudina Krvavca, Branka Bauera i drugih, ali i kolegama Bati Živojinoviću, Miji Aleksići, Miodragu Petroviću Čkalji... - rekao je krajem marta Samardžić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online