Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.04.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Šta je sve Vojin Ćetković bio u karijeri: Od pesnika do kralja

Vojin Ćetković (45) kao da je predodređen za uloge istorijskih ličnosti. Nakon što je maestralno dočarao lik čuvenog pesnika Laze Kostića u filmu i seriji "Santa Maria della Salute" u režiji Zdravka Šotre, ovih dana ponovo je "uskočio" u još jedan lik iz istorije. Ovog puta on igra lik Stefana Prvovenčanog u istorijskoj sagi "Nemanjići - rađanje kraljevine".

M. Karović
Izazov: Vojin Ćetković i Nada Šargin u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine"

- Ova uloga je za mene veliki izazov, ali i zadovoljstvo. Iskreno, ne znam koja je moja uloga bila najzahtevnija. Svaka nova rola koju dobijem traži da joj se maksimalno posvetim. Imao sam čast i sreću da igram u nekoliko serija koje je radio RTS, a koje su ostale upamćene po kvalitetu - kaže Ćetković.

S likom Stefana Prvovenčanog već se srodio. Nosi srednjovekovnu odoru, čizme, za pojasom mu je mač, a jaše konja kao da je i sam živeo u to, kako kaže, surovo vreme.

- Stefan Prvovenčani je s jedne strane bio surov i bratoljubiv čovek. S druge strane on je bio veliki zadužbinar i računa se da je bio prvi krunisani čovek u Srbiji. Mada, neki podaci govore da je Srbija mnogo ranije imala kraljeve, ali mi ovde govorimo o krunisanju Stefana Prvovenčanog.

Žene velika podrška

Glumica Nada Šargin kaže da istorijski spisi imaju vrlo malo informacija o ženama u vreme Nemanjića.
- Žene su bile velika podrška, posebno ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu. Bile su jake i trebalo je sve to izdržati, jer im se svašta dešavalo. Trebalo je za sve imati mnogo stabilnosti u sebi. Takav je i moj lik. Raška je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena - kaže Nada i dodaje:
- Veoma je važno da se ovakve teme obrađuju.

U seriji će biti prikazana ta grčevita borba da sačuvamo ovo malo zemlje za koje su zainteresovani mnogi, što u bližem okruženju, što oni malo dalje. To je zapravo spona koja povezuje vreme Nemanjića i aktuelni trenutak. Veliki župan Stefan Nemanja je uspeo da oformi jednu veću teritoriju i da je drži pod svojom vlašću. Ko zna kakve su se tu sve igre igrale, mada kada malo začeprkate shvatite da je taj deo istorije bio transparentan. Sve je bilo javno, a najveći savezi su preko noći pucali. Bila su to turbulentna, krvava vremena, ali ne samo u Srbiji već u čitavoj Evropi i svetu.

Ćetković kaže da je nesloge uvek bilo, posebno u srednjem veku.

- Priča prati nastajanje srpske države, probleme sa susedima koji na neki način postoje i danas. Sve što se radilo, radilo se zarad vlasti. Ni danas nije ništa bolje, samo se radi drugačije.

Šminkanje traje satima

Da bi što realnije dočarao lik Stefana Prvovenčanog, Ćetković satima mora da se šminka. Pod veštim rukama maskera nastaju rane posle bitaka.
- Za najprostiju masku, koju sada imam na sebi, potrebno je 45 minuta. Sa ranama i težim maskama potrebno je i po dva sata, dok skidanje maske ipak ide mnogo brže. Moram da pohvalim našu sjajnu šminkerku Marinelu, koja je uglavnom radila u stranoj produkciji. Sada radi ovde sa nama. Ona je veliki umetnik - kaže Ćetković. On ne krije da je oduševljen scenariom Gordana Mihića koji je uspeo čak i jezikom da dočara srednjovekovno doba.
- Gordan Mihić je uradio veliku stvar što se jezika tiče. Postoje arhaične reči, ali savremeni ritam u rečenici, pa će gledaocima biti razumljivo, ali i zanimljivije. Akcenat serije je na dramaturškim momentima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online