Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti A

Triler začinjen opijumom

U okviru 45. Međunarodnog filmskog festivala Fest u subotu uveče predstavljen je novi umetnički projekat Dragana Bjelogrlića, serija "Senke nad Balkanom" koje će se od jeseni emitovati na RTS-u.

M. Karović
Nudimo kvalitet: Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a

Ovih dana Bjela je nastavio snimanje, a u dvorani jednog beogradskog hotela u centru grada okupio se veliki broj glumaca, reditelja, došao je ministar kulture Vladan Vukosavljević, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, uvek nasmejana Branka Katić koja je opušteno ćaskala sa kolegama.

"Senke nad Balkanom" je najambiciozniji projekat sa međunarodnim pečatom jer se radi s glumačko-producentskom ekipom više zemlja - Srbije, Rusije, Republike Srpske, Makedonije.

U pitanju je politički triler smešten u 1928. godinu kada Beograd potresa serija misterioznih ubistava.

Posvećen Manjifiko

Muziku za seriju komponuje slovenački muzičar Robert Pešut Manjifiko, koji s Bjelogrlićem nastavlja saradnju nakon izuzetnog uspeha serije i filmova "Montevideo, Bog te video". Kako kaže, Bjela je zahtevan šef, ali jako dobro zna šta želi i kakva treba da bude muzika, tako da je sada u potpunosti posvećen komponovanju muzike za seriju "Senke nad Balkanom".

Istražujući period od kraja '20-ih do kraja '30-ih godina, Bjelogrlić je otkrio zanimljive istorijske događaje za koje tvrdi da su odredili budućnost ovih prostora.

Pročitajte još:

youtube.com/B92

* Mi se smrzli, a Rusi ništa

* Fest briše granice

- To je veoma intenzivan period prepun kontroverznih događaja. Našao sam podatak da je Interpol tada ovaj naš deo nazvao "Kolumbija Evrope" zbog raskrsnice opijumskih puteva koji su prolazili preko ovih prostora. To mi je bila inspiracija da napravimo priču o jednom periodu koji je kontroverzan, pun neočekivanih obrta. Radili smo dugo i ovo je vrlo zahtevan i možda najrizičniji projekat koji sam do sada radio - rekao je Bjelogrlić, i istakao da se nada da će opravdati velika očekivanja kada je u pitanju ova serija, ali i on lično.

I dok je u "Montevideu" bio iza kamere kao reditelj, ovog puta je u dvostrukoj ulozi - kao glavni glumac i režiser.

Gostima je potom prikazan desetominutni trejler skopljen od 60 odsto do sada snimljenog materijala i ako je suditi po tome, publika može da očekuje jednu neobičnu, zanimljivu priču prepunu obrta, žestokih obračuna, "začinjenu" seksom i oblacima opijuma.

Pored Bjele, u prvoj, većoj ulozi odlično se snašao Andrija Kuzmanović, koga publika pamti po ulozi Jakše u serijalu "Montevideo".

Ovog puta kao inspektor beogradske policije Stanko Pletikosić pokazao je sav raskoš svog glumačkog talenta u jednoj nimalo lakoj ulozi.

Filmski grad u Barandi

Na novoj seriji Bjelogrlić je okupio impozantnu glumačku ekipu. Pored njega i Kuzmanovića u seriji igraju Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Dragan Petrović, Tamara Krcunović, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković, Nikola Đuričko... Bjela ni ovog puta nije zaboravio mlade i neafirmisane glumce koji su dobili šansu da se iskažu u jednom velikom i zahtevnom projektu. Ozbiljnost ove međunarodne koprodukcije leži i u ulaganju u svaki segment serije od scenografije do kostima koji će gledaocima verno dočarati epohu.

Za potrebe snimanja ove TV serije izgrađen novi filmski grad u Barandi. Prema filmskoj priči Stevana Koprivice, scenario potpisuje čitav tim - Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Serija je podeljena u tri sezone - prva pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj skupštini SHS i uvođenje šestojanuarske diktature. Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva, dok je treća smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata i raspad Kraljevine Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online