Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Tata kao diktator

Film "Oslobođenje Skoplja" u režiji Radeta i Danila Šerbedžije premijerno je prikazan pred beogradskom publikom u okviru 45. Festa.

Vesti
Rade Šerbedžija pokazao publici najnovije ostvarenje nastalo u saradnji sa Danilom Šerbedžijom

- "Oslobođenje Skoplja" je životni san njegovog oca. Još '90-ih godina se dogovarao sa Žikom Pavlovićem, koji je napisao scenario, ali tata nije bio zadovoljan. A onda se Rade pre osam-devet godina bacio na posao - kaže reditelj Danilo Šerbedžija i ističe da je film nastao na osnovu istoimene predstave u režiji Ljubiše Ristića u kojoj je i sam igrao.

- Tada sam imao 10 godina i igrao sam malog Zorana. U pitanju je priča o ratu iz dečje perspektive, a ideja praštanja je naglašenija u filmu. Kako nikada sam nije režirao, Rade, koji glumi i jednu od glavnih uloga, zamolio me je da se latim režije. Ja sam mu rekao da dolazi u obzir samo ako obojica režiramo film - ispričao je Danilo i istakao da je bilo jednostavno raditi s ocem, ali da to iskustvo više ne bi ponovio.

- Ne mislim ništa negativno i loše. Režiserova, koliko god da prihvata savete od članova ekipe jer je film timski rad, njegova mora biti poslednja. Ali kad imate dva reditelja i dve poslednje, onda je neminovno da dođe do sukoba mišljenja. Na kraju je Radetova morala biti zadnja - dodaje Danilo u šali.

On ističe da film jeste iz dečje perspektive, ali da je poruka za odrasle.

- Nažalost, ponovo imamo uplakane dečje oči zbog rata i decu bez doma. Poruka filma je da nijedno dete ne bi smelo zbog ratnih strahota da odraste pre vremena. Mi umetnici uvek pokušavamo da pokažemo da je dosta ratova i strahota. Nažalost, ne odlučujemo mi, a naš glas nije dovoljno jak. Međutim, siguran sam da nikada nećemo odustati.

Osim sa ocem, koji ima zavidnu glumačku reputaciju, Danilo je u filmu "Oslobođenje Skoplja" sarađivao i sa sestrom Lucijom. U početku se protivio da ona glumi u filmu, ali sada kaže da je ostvarila jednu od svojih boljih uloga.

- Nisam želeo da Lucija glumi u filmu jer sam smatrao da lik treba da igra makedonska glumica. Uz sve to, tri meseca pre prve klape ona je slomila kuk. Međutim, bila je uporna i na kraju sam pristao. Sada sam ponosan na nju. Da bi što bolje savladala makedonski jezik, Lucija je mesec dana boravila u Makedoniji i sa njihovim glumcima učila i vežbala jezik - otkriva Danilo.

Od predstave do filma

Film "Oslobođenje Skoplja" rađen je u makedonsko-hrvatsko-finskoj koprodukciji po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića. Priča prati propadanje jedne porodice u Drugom svetskom ratu.

U centru pažnje je dečak koji živi s majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu je otac u partizanima.

U želji da spasi sina i sebe, majka stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena. Šerbedžija je svojevremeno igrao u ovoj predstavi, pa je više od dve decenije pokušavao da snimi i film.

"Oslobođenje Skoplja" bio je u širem izboru za Oskara van engleskog govornog područja kao predstavnik Makedonije.

Pored Radeta i Lucije Šerbedžije u filmu igraju i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousijainen, Lucija Šerbedžija, dok je glavnoj junaka dečaka Zorana dočarao debitant David Todosovski.

- Bili smo blizu da uđemo u uži izbor za Oskara, ali nismo imali vremena za promociju, a nije bilo ni para - rekao je Rade Šerbedžija.

Bioskop "Vlada Divljan"

Beogradska premijera bila je u okviru Festa, a film je prikazan u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Paliluli, čime je zvanično otvoren bioskop.

- Divno je što se bioskop zove po jednom šarmantnom gospodinu i Beograđaninu Vladi Divljanu koji je imao dar za sve, ne samo za pesme koje je pisao. Raduje me što vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Fest i što ova kulturna manifestacija opet postaje značajan festival u svetu i Evropi jer Beograd to zaslužuje - rekao je Šerbedžija.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online