Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Ceo Balkan u jednom filmu

Dan na Berlinalu se meri brojem pres-konferencija, projekcija i izjava za novinare. Kroz to sito ovih dana prolazi i ekipa filma "Rekvijem za gospođu J.", jedinog srpskog predstavnika na festivalu u Berlinu. I tako, dok direktor festivala Diter Koslik u jednom uglu Golden Ber laundza daje izjave na engleskom, reditelj Bojan Vuletić za susednom stolom spreman je za intervju za "Vesti".

B. Božin
Mirjana Karanović

- Moram priznati da nisam očekivao ovako pozitivne reakcije. Više sam nego zadovoljan jer su nas profesionalci i kolege uvrstili u program, to je svima velika satisfakcija - kaže Vuletić.
Film "Rekvijem za gospođu J." je prikazan u sekciji Panorama, što znači da imaju bolji medijski tretman, crveni tepih...

- Sve što se ovde dešava određuje sudbinu filma na najbolji mogući način. Berlinale spada u tri najveća svetska festivala, pa će film imati najkvalitetniji plasman nadalje. Moja očekivanja kao reditelja su da ljudi koji gledaju film imaju bar malo emocija i osećanja koje sam ja imao kada sam ga radio - kaže reditelj, koji potpisuje i scenario koji je napisao pre četiri-pet godina "razočaran događajima u Srbiji".

Odricanja

- Kada je budžet mali, nemate drugu mogućnost da napravite profesionalni film. Možete da snimite film od 200.000 do 300.000 evra, ali to se računa već kao "mikrobadžet" sa svim odricanjima i odlaganjima. Zahvalan sam svim tim ljudima i fondovima i iznad svega Filmskom centru Srbije koji je sa novim direktorom napravio jedan jako dobar sistem, gde sada bilo ko radi film, može da zna da postoji neko ko vodi računa i ko omogućava da se film završi na najbolji mogući način - kaže Vuletić.

- Nije u pitanju bilo kakav konkretan događaj, ali je bilo poznanstvo sa jednom ženom koja je pokušavala da prođe celu birokratsku zavrzlamu. To nam je poslužilo kao direktna inspiracija da sednemo i napravimo ovu priču. To su neke male svakodnevne stvari koje vas na kraju toliko pomere. I dalje se bavimo suštom egzistencijom u Srbiji, uglavnom preživljavamo.

Reakcija mene kao umetnika i mojih kolega jeste reakcija na ono što živimo i umetnički materijal koristimo iz života. Iako sve deluje kao neka depresivna priča, ja sam u stvari veliki optimista i mislim da se Srbija kreće u dobrom smeru.

"Rekvijem za gospođu J." je jedini film na Berlinalu ne samo iz Srbije, već i iz regiona.

- To je politika festivala. Imali smo sreću da prezentujemo ne samo Srbiju, već i Balkan, konkretno Makedoniju sa koleginicama i producentkinjama Teonom i Labinom Mitevskom. Politika festivala je da u određenim programima po regionima odaberu najviše dva filma, a nekad nijedan.

Istina negde između

"Rekvijem za gospođu J." je priča o Jeleni (Mirjana Karanović) udovici koja upada u depresiju i odlučuje da sebi oduzme život. Ali, pre samoubistva mora da završi mnoge stvari. I dok je ona pripadnica generacije koja se predala, mladi nastoje da se izvuku iz živog srpskog blata. To je jedno novo filmsko viđenje mladih u Srbiji, koji su po difoltu nasilni, kriminogeni, tragični likovi...

- U tom smislu mladi se jako dobro adaptiraju. Posle svega što smo prošli - inflacije, ratova, ova tranzicija na dodatan način ponižava srednju klasu, koju ako uništimo, ako nema više nade, onda smo na stranputici - kaže Vuletić, koji je radio serije, dokumentarce... Da li je to stvar umetničkog preživljavanja ili žanrovske kreativnosti?

- Istina je negde između, i jedno i drugo je u pitanju. Filmovi se snimaju u razmaku od četiri godine, to je proces dok se sa idejom uđe u dugačku i tešku priču koja se zove finansiranje. Za te četiri godine, pogotovu ako ste slobodan umetnik, morate od nečega da živite. Imao sam sreću da mogu da biram i radim stvari koje me zanimaju i koje volim, tako da to negde jeste kombinacija te dve stvari.

Kao beli medved

- Ranije sam sve ovo gledao na televiziji, a sad uživo je - neverovatno. Ophode se prema tebi kao da si beli medved, čuvaju te, poštuju, gotive - prenosi utiske o Berlinalu glumac Vučić Perović.
- Mene nema mnogo u filmu, mislim, ako trepnete nećete me videti - kaže u šali Perović i dodaje:
- Lik Milančeta je neko ko trpi u filmu, nosi poslušno pokojnikove cipele i odelo. On neko ko je bez porodice, došao je kod devojke jer je voli i zbog toga trpi sve te stvari. Mira Banjac i Mira Karanović su veliki profesionalci i od njih može mnogo da se nauči - kaže Perović o svojoj ulozi u filmu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online