Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Izvinite zbog suza!

Posle premijere na Venecijanskom festivalu, uspeha u Londonu i Moskvi, film "Na Mliječnom putu" Emira Kusturice po prvi put je prikazan u Srbiji na 10. Kustendorfu.

Tanjug
Dočekani aplauzima: Emir Kusturica i Sloboda Mićalović

U sali "Prokleta avlija" publika je bez daha gledala film, neki su kradom brisali suze, a onda se po završetku filma salom prolomio gromoglasan aplauz i povici "Bravo!" "Bravo!" Publici su se poklonili reditelj Kusturica i Sloboda Mićalović, koja pored Monike Beluči igra jednu od glavnih ženskih uloga u filmu.

- Izvinite ako ste previše plakali. To je emocija koja izaziva ovakvo iskustvo ispričano jezikom filmova sedamdesetih kakvi se danas ne prave. Sve što ste videli došlo je iz životnog iskustva, a sam filmski jezik prilagođen je Hercegovini i njenim ljudima. Ovakav kraj filma želela je moja žena Maja i on je tako i snimljen - rekao je Kusturica.

Sloboda Mićalović javno se zahvalila profesoru Kusturici što je kao glumicu nije gurao u kalup, već joj je dozvolio da lik glumački izgradi onako kako je smatrala da treba.

- Fascinirala me je hrabrost reditelja da mi da ulogu koja je u suprotnosti sa svim što sam do tada radila. Svaki put kada pogledam film, a gledala sam ga više puta, emocije su sve jače - rekla je Boba Mićalović koja u filmu igra mlekaricu Milenu. "Na Mliječnom putu" beogradska publika imaće prilike da vidi 24. februara na otvaranju Festa.

Ovogodišnja retrospektiva velikana na Kustendorfu posvećena je scenaristi Gordanu Mihiću, koji je priznao da ne gleda svoje filmove. Ne zato što nema vremena, već zato što je poumirala većina glumaca koja je igrala u njegovim ostvarenjima.

- Kada pogledam svoje filmove ne mogu da verujem s kakvim sam sve ljudima radio. Boli me što većina njih više nije s nama... Uradili smo filmove iznad svih očekivanja - rekao je Mihić i dodao da mu je drago da ga se Kusturica setio.

- Ako radite 50 filmova, pretpostavlja se da će jednog dana doći do retrospektive, ovoga puta po Emirovom ukusu. Lepo je u svakom slučaju kada vidite da se neko setio svih tih stvari, mada bih više voleo da sam dobio nagradu za neku debitantsku ulogu nego da u ovim godinama dođem ovde na retrospektivu - rekao je Mihić, kome je uručeno priznanje "Nagrada za buduće filmove".

Festival bez reklama

Kustendorf je jedini filmski festival na svetu bez reklama. Jedina, a pokazalo se za ovih deset godina, i najbolja reklama, jesu filmovi i kvalitetni autori koji su dolazili na Mećavnik.

- Festival je koncipiran tako da nema reklame koja daje notu glamura i spektakla, što smo hteli da izbegnemo. Želeo sam da se skoncentrišem na autore i dovodim ih iz 30 zemalja sveta. Ovde se radi o onome što je izgubljeno u svetu svetskog filma, a to je individualna hrabrost. Važnost Kustendorfa je u tome što dovodimo studente iz celog sveta koji imaju priliku da razgovaraju sa autorima koji ih inspirišu. Mi smo započeli ovaj festival u umetničko nevreme. U začetku tehnološke revolucije u kojoj su otvoreni mnogi prozori i mnogi novi načini prikazivanja filmova. Tu je najviše stradao film koji je kombinovao zabavu i umetnost. Ali, mi smo srećni što postoje ljudi koji neguju umetničke filmove i koji dolazeći ovde pobuđuju nadu za budućnost onih koji tek počinju - rekao je Emir Kusturica, osnivač Kustendrofa.

Kulturna Nojeva barka

Reditelj Emir Kusturica otvorio je u galeriji "Kapor" izložbu fotografija i plakata sa prethodnih devet izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf". On je tom prilikom istakao da je Mećavnik postajao vremenom jedna vrsta "kulturne Nojeve barke".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online