Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
08:15
B. Božin - Vesti A

Svako da gleda savest i dušu

Rediteljski prvenac Mirjane Karanović (59) "Dobra žena" ovog vikenda prikazan je u Berlinu. Psihološka drama o Mileni, domaćici i majci troje dece koja u isto vreme saznaje da ima karcinom dojke i da joj je muž ratni zločinac nikoga nije ostavila ravnodušnim.

B. Božin
Zadovoljna: Mirjana Karanović, predstavnici srpske ambasade i organizator projekcije Budimir Marković (drugi sleva)

- Film je bio na brojnim festivalima, dobili smo puno nagrada, prikazan je ne samo u Srbiji već i u Bosni, Hrvatskoj, i jako je lepo primljen. U inostranstvu publika gleda kako je film napravljen dramaturški, dok je domaća publika više emotivna. Bilo je onih koji nisu bili raspoloženi da razgovaraju o filmu i ja to razumem - kaže Mirjana i otkriva kako je uopšte došla na ideju da napiše scenario i snimi ovaj film.

- Videla sam na televiziji autentičan snimak o ubistvima pripadnika "škorpiona". Prvo što sam pomislila bilo je - kako se oseća majka nekog od tih mladića? Posle sam krenula da razmišljam - znam kako bi se osećala majka, ali kako bi se osećala supruga te osobe koja je počinila zločin? Ti voliš nekoga, deliš život s njim... I tako sam zamislila jednu običnu ženu, domaćicu koja se nalazi u strašnoj dilemi - šta da uradi nakon što je saznala da joj je muž ratni zločinac. Kod nas se o mnogim stvarima ćuti, a suočiti se sa tako nečim je suviše teško. Lakše je i jednostavnije prevideti neke stvari - priča Mirjana i ističe da je i napravila ovaj film kako bi pokazala da to nije nešto što možeš da odlučiš u tren oka.

Emotivne reakcije

- U Beogradu se "Dobra žena" dosta gledala, ali u unutrašnjosti Srbije i ne baš. Tamo bolje prolaze holivudski blokbasteri i domaći komercijalni filmovi o košarkašima i fudbalerima gde nema teških tema. Veće reakcije očekujem kad film bude prikazan na televiziji i tako mnogo pristupačniji širem gledalištu. Kod onih koji su film gledali bilo je veoma emotivnih reakcija - kaže Mirjana.

- Ako živite u jednom društvu, morate da budete odgovorni - prvo da gledate koga ste vi povredili, a oni koji su vas povredili - to je na njima. Bar ja tako razmišljam. Mislim da svako treba da gleda sebe, svoju savest i dušu, jer jedino tako može da bude ono što bi želeo da bude - poštovan i voljen. Srbija je mnogo stradala od sopstvenih vođa, koji su učinili sve što su mogli da daju za pravo međunarodnoj zajednici da stane protiv nas. Moj stav je u tome apsolutno jasan. Za mene je moja zemlja ova žena koju sam odigrala. Moja zemlja je jedna dobra zemlja, zemlja dobrih i poštenih ljudi koji su u velikom problemu i dilemi da li da budu lojalni onima kojima ne bi trebalo da budu - zaključuje Mirjana Karanović.

Nema lakih tema

Iako ima bogato glumačko iskustvo, tek sada Mirjana Karanović se usudila da sedne i u rediteljsku stolicu. I nije bilo lako biti i reditelj, i glavna glumica ispred kamere.

- Dosta sam se plašila toga, ali sam imala zaista dobre saradnike koji su mi pružili podršku. Nekako sam s godinama stekla i samopouzdanje da mi više nije problem da se distanciram od onoga što radim. Ranije sam uvek imala problem da gledam sebe na platnu, i nisam pratila šta se dešava. Sada sam uspela da ispred kamere budem samo glumica. I onda kada sam bila zadovoljna onim što smo napravili, išla bih iza i tražila da mi puste da vidim kako izgleda. To je dosta dobro funkcionisalo, pa smo film završili čak dan ranije - kaže Mirjana i ističe da je priprema najvažnija, posle je sve lako. Ona već priprema novi "ženski film koji opet nema laku temu jer se dešava u zemlji u kojoj nije lako živeti". Reč je o majci čiji sin izvršava samoubistvo, posle čega ona pokušava da nastavi živeti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online