Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.07.2016.
05:22
D. Petrović - Vesti A

Glumci stigli u fijakerima

Brojni glumci, reditelji i ostali filmski radnici okupili su se u utorak uveče u Sopotu, maloj varošici podno Kosmaja, koja će narednih pet dana biti centar filmskog sveta domaće kinematografije. Svečanim defileom u fijakerima, uručenjem nagrade Božidaru Boti Nikoliću, tradicionalnim vatrometom i prikazivanjem rediteljskog prvenca Mirjane Karanović "Dobra žena" otvoren je 45. filmski festival u Sopotu - Sofest.

A. Čukić
Mirjana Karanović otvorila ovogodišnji Sofest

Čast da i zvanično otvori jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih smotri sedme umetnosti pripala je Mirjani Karanović, koja je festival proglasila otvorenim jednostavnim rečima i bez puno filozofiranja.

- Proglašavam Sofest otvorenim - rekla je Mirjana i to je bilo to.

Ona je prethodno uručila novouspostavljenu Statuu slobode za doprinos filmskoj umetnosti poznatom direktoru fotografije Božidaru Boti Nikoliću. On je istakao da je počastvovan nagradom, i da mu je posebno drago što mu je priznanje uručila Mirjana Karanović s kojom je radio na njenom prvom filmu "Petrijin venac".

Preciznim okom kroz objektiv četiri i po decenije Nikolić je elegantno i sofisticirano stvarao pokretne slike koje se na velikom i malom ekranu ne razlikuju od onih koje potpisuju najveći svetski majstori.

- Ja sam prvi diplomirani snimatelj Televizije Beograd. Odrastao sam na televiziji. Imao sam sreće da radim u srećna vremena i sa dobrim rediteljima. Snimatelj prvi vidi ono što se radi i tako se najbolje osećam. Ja spadam među ljude koji vole glumce. Umem da ih gledam - rekao je Nikolić, koji je prvi zapazio talenat jedne od najvećih holivudskih zvezda Breda Pita, koji je kao glumac debitovao u njegovom filmu "Tamna strana sunca". Međutim, više od holivudskog lepotana, Nikolića je fascinirao rad sa srpskim glumačkim veličinama kao što su Bata Stojković, Bora Todorović, Velimir Bata Živojinović...

Bati u čast

Umetnički direktor Sofesta Maja Uzelac rekla je da filmski festival u Sopotu uživa tradiciju i da će od ove godine nagrade za najboljeg glumca i glumicu poneti ime nedavno preminulog velikana srpske i jugoslovenske kinematografije - Velimira Bate Živojinovića. On je bio i jedan od osnivača Sofesta pre četiri i po decenije, a i lično je bio vezan za ovaj kraj, jer je odrastao u Koraćici podno Kosmaja.
Inače, otvaranje festivala dodatno je začinila Bilja Krstić koja je održala koncert sa svojim orkestrom Bistrik na trgu ispred Doma kulture u Sopotu.

Osim kao snimatelj nekih od najpoznatijih domaćih filmova, Nikolić je bio uspešan i kao reditelj, a njegovi najpoznatiji filmovi su "U ime oca i sina", "Balkanski špijun", "Tri karte za Holivud"...

Svečanu ceremoniju otvaranja vodili su Zoran Kesić koji je pripremio i himnu Sofesta, a voditeljski posao olakšala mu je manekenka Anđelija Vujović. Voditeljski par je uz doskočice predstavljao filmske ekipe, uz podršku i aplauze okupljenih Sopoćana.

Tokom pet dana festivala na takmičarskom programu Sofesta biće filmovi: "Bez stepenika", "Pored mene", "Apofenija", "Igra u tami", "Braća po babine linije", "Porodica", "Sizif K", "Vlažnost", "Procep", "Smrdljiva bajka", "Otadžbina" i "Otvorena".

Od prošle godine, manifestacija u Sopotu je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online