Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2016.
08:00
D. Petrović - Vesti A

I Brando u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka postaće bogatija za lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović (1912 - 2009), koji je uvek ponosno isticao svoje srpsko poreklo.

Reuters
Ponosan na srpsko poreklo: Karl Malden

Njegova unuka predaće Kinoteci na čuvanje pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu Elije Kazana "Tramvaj zvani želja".

Upravo za lik Miča u ovom filmu, u kome je glumila Vivijan Li, Malden je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu 1952. godine. Kinoteka će čuvati i šešir koji je nosio kao policijski detektiv Majk Stoun u TV seriji "Ulicama San Franciska", u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas.

U planu je da u Kinoteku dogodine, posredstvom još jednog našeg čoveka u Holivudu, producenta Dana Tane, stigne i statueta Maldenovog Oskara.

Karl Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz hercegovačkog mesta Bileće i majke Marije češkog porekla.

Spomenik u Bileći

Karl Malden dobio je spomen-ploču u Bileći, na kući u kojoj su živeli njegovi preci. Spomenik su podigli opština Bileća i Zavičajni klub Bilećana u Srbiji. Malden je rođen u Americi i spletom okolnosti za života nikad nije uspeo da poseti Bileću, rodni kraj svoga oca, čak ni kad je u Istri svojevremeno snimao s Goranom Paskaljevićem film "Suton", ali je bio svestan svojih korena i dobro je govorio srpski jezik. U nekoliko filmova i serija, u replikama bi izgovarao svoje pravo prezime - Sekulović.

U mladosti je radio u čeličani, a potom je studirao glumu i karijeru je započeo u pozorištu. Tokom višedecenijske karijere ostvario je 72 uloge na velikom i malom ekranu. Poslednji put pred TV kamere stao je 2000. godine u roli sveštenika u seriji "Zapadno krilo".

Među brojnim priznanjima koje dobio za svoj glumački rad, Malden je ostao upamćen i kao predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, a osnovao je i umetničku biblioteku na Beverli hilsu.

Lični predmeti Karla Maldena obogatiće riznicu Jugoslovenske kinoteke.

Pre četiri godine, na svečanosti povodom 55 godina rada, čuveni srpski glumac i reditelj Ljubiša Samardžić sve svoje nagrade i prizanja koje je dobio tokom karijere poklonio je Kinoteci i srpskom narodu.

- Kad mi je kuća postala zatrpana nagradama, razmišljao sam šta je najbolje da uradim. Nisam nostalgičan, filmovi ostaju u mojoj duši, kao i ove nagrade koje sam poklonio Kinoteci i srpskom narodu. Moja supruga Mira i ja porodično smo doneli odluku da naš legat damo državi i jednoj ovakvoj ustanovi. Ovo je verovatno prvi put u istoriji svetskog filma da jedan umetnik s toliko nagrada sve stavlja u vitrine ove ustanove. To radim jer znam da će to biti produžetak moje večnosti - rekao je Samardžić nakon predaje svojih priznanja Kinoteci.

Godinu dana kasnije na isti korak odlučili su se i Dragan Nikolić i Milena Dravić. Međutim, ubrzo se Gaga razboleo, a njegova supruga Milena bila je okupirana negom muža, koji je u martu ove godine preminuo, pa nije imala vremena da se bavi nagradama. Ali, nema sumnje da će ispoštovati želju svog supruga i da će brojna priznanja koje su osvojili tokom više od pet decenija predanog glumačkog rada jednog dana zasijati u vitrinama Kinoteke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online