Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.04.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti A

Radoš Bajić: Nemam ministarske ambicije

Radoš Bajić (62) i ostala ekipa filma "Braća po babine linije" ovih dana osvajaju bioskope širom Srbije, uključujući i Kosovo, ali i dijaspore. Reditelj i glumac uskoro počinje i snimanje nastavka serije "Selo gori, a baba se češlja", koja je pobrala simpatije brojne televizijske publike.

A. Čukić
Ogromno iskustvo: Radoš Bajić

Bajić za "Vesti" kaže da je prostodušnost i čistota junaka iz Petlovca ono što privlači brojnu publiku.

Poručujete li to da je povratak na selo i na zemlju, povratak porodici i smehu, jedno od mogućih rešenja u vreme ekonomske krize?
- Serija "Selo gori" je otvorila mnoge društveno odgovorne teme koje se tiču sela, ali i našeg društva u celini. Poseban značaj je u tome što smo u globalni centralni fokus naše pažnje ovom serijom vratili srpsko selo u prvi plan. TV serije ne mogu da promene ekonomski ambijent, ali mogu da nas prizovu pameti, da nas vrate na pravi duhovni kolosek, da otmu od zaborava svest o tome ko smo i šta smo, da nas vrate samom sebi, našoj veri i kulturi. A to su preduslovi za opšte motivaciono uspravljanje posrnule nacije u svim segmentima, pa i u ekonomskom - kaže Bajić.

Zabrinut za sudbinu sveta

Doživeli smo poslednjih godina najveću seobu naroda, kuda ide ovaj svet?
- Duboko sam zabrinut za sudbinu svoje porodice, svoje unučadi, ali i za sudbinu naše Srbije, pa i sveta u celini. Strepim da neka budala, kojih ima napretek na vrhu državnih hijerarhija mnogih zemalja, može u trenutku pomračenja uma da pritisne dugme uništenja i da se ogromna samoubilačka nuklearna energija oslobodi i načini pustoš. Ali, to nije u našoj moći. Mi tu ne možemo ništa. Možemo profesionalno da delujemo i učinimo da ovaj svet makar u tako malim stvarima bude bolji, lepši i humaniji. Ja to stalno imam na umu i trudim se da tako živim i radim.

Šta je to što privlači gledaoce u ovoj seriji?
- Već sam rekao. Iskrenost, poštenje, ljubav i čast našeg naroda. Takođe, jedan od bitnih faktora je prostodušnost i čistota naših junaka. Kao takvi oni su postali uzori sa kojima se nacija identifikuje, a pogotovu mladi i deca. Zapanjim se uvek kad vidim da dečaci i devojčice od četiri-pet godina sa ogromnom naklonošću i obožavanjem pominju Radašina, koji je njihov neprikosnoveni idol. Dugo nisam uspevao da razaznam u čemu je tajna, zbog čega je taj lik toliko voljen.

Da li biste prihvatili poziv da budete ministar kulture i šta biste prvo uradili?
- Nemam nikakvu ambiciju te vrste, ali sam siguran da bih taj posao radio veoma uspešno i znatno bolje od mnogih. Imam ogromno iskustvo u svim oblicima kulturnog stvaralaštva i pregalaštva, istovremeno više od tri decenije sam u kulturnom biznisu kao poslovni čovek i znam kako se od jednog dinara prave dva. Dakle, prvo što bih uradio, izvršio bih racionalizaciju i analizu za svrsishodnije finansiranje kulture, a drugo - obišao bih sve kulturne institucije od Subotice do Preševa i lično se uverio šta sve imamo u Srbiji što se nalazi pod kapom kulture. Nije kultura samo Beograd i samo krug dvojke. Srbija je velika tajna, kako reče velika pesnikinja Desanka Maksimović. Napravio bih registar kulturnih institucija i manifestacija i sagledao šta nam valja činiti da znatno unapredimo kulturnu i umetničku produkciju cele nacije. To bi nam bila prva tačka ka globalnom uzdizanju, civilizacijskom, društvenom i ekonomskom. U to sam 100 posto siguran.

Nisam mrgud

Da li ste optimista kad je Srbija u pitanju?
- Da pojasnim, nisam mrgud, niti sam pesimista, ali realno razloga za optimizam nemamo ni u tragovima - kaže Radoš Bajić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2016. 11:09
Svaler na seoski nacin, koji je celo selo napravio matrapazima, cak i sopstvenu zenu da bi svoj lik i lik svog sina prikazao kao umne i seksualno aktivne subjekte. Covek koji je obuko ravnogorski pokret (*etnike) kao da ih sprema na prvomajsku paradu, pa eto uzgred nose so i noz dok domacin daje bravce i na sporet stavlja tavce da se bratija na krka pre smotre. Selo gori a baba se ceslja nije nikakva ni kultna, a jos manje *erija koja prikazuje zivot na selu. *erija je snimljena u dilu Tijanica - Bajica i DS, a Ravnogorci su snimljeni da bi se kolko tolko oprala biografija Radasinovog tatka. Radasina za premijera, cega?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online