Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.03.2016.
07:44
S. Đurić - Vesti A

"Vlažnost" pokupila nagrade

Svečanom dodelom nagrada u nedelju uveče u Centru Sava završen je 44. Fest koji je ove godine održan pod imenom "Fest briše granice". Najpriznatiji srpski filmski festival zatvoren je premijerom filmova "Procep" Dejana Zečevića i "Dipan" kanskog pobednika Žaka Odijara.

Nagrađeni: Dragan Bjelogrlić sa laureatima

Američka romantična komedija "Dnevnik jedne tinejdžerke" Marijel Heler proglašen je za najbolji film u glavnom takmičarskom programu i dobitnik je nagrade Beogradski pobednik. S najviše nagrada u rukama s ovogodišnjeg Festa otišao je debitantski film "Vlažnost" Nikole Ljuce.

- Moram da se zahvalim profesoru Slobodanu Šijanu koji me je naučio da budem bezobrazan, hrabar i dosledan sebi. Imao sam najbolju ekipu koja je radila u teškim uslovima, ali smo svi dali sve od sebe - rekao je Ljuca primajući nagradu Beogradski pobednik za najbolju režiju. Njegov film je proglašen za najbolji u domaćem takmičarskom programu, a glumac Miloš Timotijević je dobio priznanje za najbolju mušku ulogu, koja je ujedno i njegova prva glavna uloga u karijeri.

Uz to, žiri za dodelu nagrade "Nebojša Đukelić" dodelio je specijalno priznanje ostvarenju "Vlažnost". Nagradu "Nebojša Đukelić" dobio je i film "S one strane" Zrinka Ogreste, koji je rađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. Ovom filmu žiri s Draganom Bjelogrlićem na čelu dodelio Pobednike za najbolji film manjinske koprodukcije i za najbolju režiju Zrinku Ogresti.

Zadovoljan Pantelić

- Ideja Festa je da se publici prikažu kvalitetni filmovi. Mnogi od prikazanih filmova nikada ne bi ni došli u Srbiju da nije bilo Festa, a naše zadovoljstvo je još veće kada publika prepozna taj kvalitet. I zato sam prezadovoljna ovogodišnjim festivalom - rekao je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i novi direktor Jugoslovenske kinoteke.

U obrazloženju žirija između ostalog se kaže "da je Ogresta pokazao veštu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču, ali i rediteljski rizik i hrabrost koji su se na kraju isplatili. Ovaj film je najbolji zato što je vešto i precizno ostvarenje lišeno patetike, s originalnim i uzbudljivim pristupom aktuelnoj društvenoj temi koja je relevantna za ceo region." Ostvarenju "S one strane" pripala je i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Mirjane Karanović za ulogu u filmu "Dobra žena", koji je ujedno i njen rediteljski debi. Za ovaj film ona je dobila i nagradu "Milutin Čolić". Nagrade su dobili i Pavle Vučković, kao najbolji debitant za film "Panama", dok je nagradu žirija u kategoriji Srpski film otišla u ruke Stevana Filipovića za ostvarenje "Pored mene."

Inače, na ovogodišnjem Festu, koji je otvorila španska glumica Viktorija Abril, premijerno je prikazano 110 filmova na više lokacija u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi.

Čast i odgovornost

Za Nikolu Ljucu trijumf na Festu je bio veliko iznenađenje.
- Vrlo sam ponosan, a najbitnije mi je bilo da Miloš Timotijević dobije nagradu jer on nosi film "Vlažnost". Govorio sam da ću spaliti žiri ako ga ne nagradi - rekao je Nikola Ljuce. Timotijević je istakao da je nagrada za najboljeg glumca Festa velika čast i odgovornost, a reditelji Pavle Vučković i Stevan Filipović istakli su da oni pripadaju istoj generaciji reditelja i da su ova priznanja potvrda da su na pravom putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online