Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2015.
21:30
S. Đurić - Vesti A

Najskuplji filmovi: Neodoljivi Džek Sperou

Filmska industrija sinonim je za astronomske novčane iznose, bilo da je reč o sumama koje se vezuju uz troškove snimanja filmova, bilo da je u pitanju zarada koju su ostvarili na bioskopskim blagajnama.

Reuters/L.M.
"Film je kapitalizam u njegovom najčistijem obliku.": Žan Lik Godar

 Iako za stvaranje visokobudžetnih blokbastera ponekad nije potreban veliki budžet, najčešće se događa da su najuspešniji filmovi ujedno i najskuplji. U brojna ostvarenja uložene su basnoslovne sume novca kako bi u bioskope privukli što više publike. Takođe, velika ulaganja ne garantuju dobru zaradu. Recimo, filmovi sa superherojima su dostigli više uspona nego padova, a u budućnosti, sa napredovanjem tehnologija, možemo očekivati samo veću gledanost ovih ostvarenja.

1. "PIRATI SA KARIBA: NA ČUDNIM PLIMAMA"

Serijal filmova "Pirati sa Kariba" do sada je zaradio milijarde dolara kompaniji Dizni, a njihova zlatna koka svakako je Džoni Dep, koji tumači lik Džek Speroua. "Na čudnim plimama" je sam zaradio više od milijardu dolara! Koštao je 397 miliona dolara. Prema nekim podacima, Dep je na njemu zaradio neverovatnih 55 miliona dolara. Raskošne produkcije slede oprobanu formulu. Angažujte harizmatične glumce, dodajte veličanstvenu kameru, fantastičan zaplet, 3D vizuelne efekte i imate hit. Luckasti moreplovac se ponovo sreće sa ženom iz svoje prošlosti (Penelope Kruz), ali neće biti siguran da li je u pitanju ljubav, ili ga nemilosrdna prevarantkinja koristi kako bi pronašla čuvenu fontanu mladosti.

2. "KLEOPATRA": Selidba iz Londona u Rim

Probijajući budžet 20 puta više od planiranog, film "Kleopatra", snimljen 1963. godine, spada u najskuplja ostvarenja. Prvi producent je dao otkaz nakon probijanja budžeta za pet miliona dolara. Prvobitni proračun od dva miliona dolara na kraju je došao do 44 miliona, što ima istu vrednost kao današnja 323 miliona dolara. U jednom trenutku je Elizabet Tejlor želela da se snimanje iz Londona prebaci u Rim, pa je ekipa morala da namešta kompletnu scenografiju. Upravo tada je upoznala Ričarda Bartona, a priča o njihovoj aferi osvanula je na svim naslovnim stranama širom sveta. Iako se prikazuje i danas, smatra se jednim od najvećih neuspeha u istoriji kinematografije.

ibnlive.in.com
Nezaboravni Titanik

3. "TITANIK": Specijalna kamera za vodu

Film "Titanik" Džejmsa Kamerona prvi je u istoriji koji je zaradio više od milijarde dolara. Troškovi produkcije iznosili su 294 miliona dolara. Režiser je istraživao ostatke broda nebrojano puta, a njegov brat mu je čak napravio specijalnu kameru koja je mogla da izdrži pritisak pod vodom. Sama izrada broda koštala je između 120 i 150 miliona dolara. Scena u kojoj voda probija u unutrašnjost i prodire po stepeništu mogla je da bude snimljena samo jednom i nije bilo mesta za grešku jer bi ponovna izrada svih rekvizita i prostorija bila preskupa. Veliki deo budžeta je takođe otišao i na marketinšku kampanju.

youtube.com/SonyPictures
Spajdermen od 293 miliona

4. "SPAJDERMEN 3": Skupi superheroji

Film "Spajdermen" snimljen 2002. godine započeo je eru hiperprodukcije filmova o superherojima. Međutim, stvaranje nastavaka koji će ostvariti jednaku zaradu nije jeftin posao. Studio Kolumbija je morao da uloži mnogo novca u marketing i promociju filma, a i sama produkcija trećeg dela je probila sve rokove, pošto je takođe bio problem i dodatni trošak. Ukupni budžet iznosio je 293 miliona dolara. Najveći deo novca otišao je na spektakularne akcione scene. Snimanje ovog filma odigralo se na više lokacija na prostoru SAD i trajalo je skoro godinu dana.

5. "VEOMA ZAPETLjANA PRIČA": Svi vole bajke

Za snimanje filma "Veoma zapetljana priča" bilo je potrebno čak deset godina da Dizni bude zadovoljan načinom na koji je film na kraju ispao, a u njega je uloženo 281 milion dolara. Snimanje "Veoma zapetljane priče" prošlo je kroz nekoliko ciklusa, i svaki put studio je odbacio sve što je napravljeno. Snimljen je po uzoru na najveće Diznijeve filmove kao što je "Snežana i sedam patuljaka". Ova tradicionalna bajka, koja se potpuno novim stilom obraća modernoj publici, na kraju je bila zabavna, ali ništa više od toga. Film je privukao publiku u bioskope tako da je na blagajnama doneo dobru zaradu.

youtube.com
Gospodar prstenova

6. "HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANjE": Plod fantazije

Trilogija "Gospodara prstenova" definitivno je umetničko delo i jedna od najboljih trilogija svih vremena. Kada se Piter Džekson, nešto manje od 10 godina kasnije, vratio kako bi režirao novu trilogiju prema Tolkinovoj knjizi, očekivalo se mnogo toga. Ovaj film nije od onih s epskim čarobnjacima, elfovima, orkovima, kraljevstvima, već avantura Bilba Baginsa. Kao i prethodni filmovi koji su za mesto dešavanja imali univerzum koji je plod mašte i fantazije, za ovaj film su bili potrebni specijalni efekti, kostimi i šminka, a sniman je uglavnom na popularnim lokacijama Novog Zelanda. Budžet je iznosio oko 280 miliona dolara.

7. "HARI POTER I POLUKRVNI PRINC": Zaradio milijardu dolara

Uprkos činjenici što je, sa troškovima produkcije od 275 miliona dolara, najskuplji od svih filmova o mladom čarobnjaku, kod publike i kritike je prošao najgore od svih. "Hari Poter i Polukrvni princ" snimljen je 2009. Reditelj Dejvid Jejts je u početku je eksperimentisao s ovim filmom, ali je to docnije ublažio da ne bi naljutio tvrdokorne fanove. Studio "Vorner Bros" nije se preterano brinuo oko budžeta jer su znali da taj film ne može da propadne, što su pokazale i konačne sume, ukupno je zaradio skoro milijardu dolara. Zanimljivo je da je Majkl Džekson želeo da komponuje muziku, ali je odbijen.

8. "PODVODNI SVET": Plutajuća platforma

U vreme kad je izašao, "Podvodni svet" bio je najskuplji film ikad napravljen, a u njega je uloženo 271 milion dolara. Glavni glumac Kevin Kostner je bio toliko angažovan oko tog projekta da je sam uložio svojih 20 miliona u njegovo snimanje. Snimao se na ogromnoj plutajućoj platformi koja je napravljena samo za potrebe filma i čije je održavanje odnelo dobar deo budžeta. Film je na kraju doživeo propast, zaradivši samo 88 miliona na bioskopskim blagajnama.

avatarmovie.com
Avatar za 261 milion dolara

9. "AVATAR": Kad planine lebde

Zna se da je režiser Džejms Kameron filmom "Avatar" postavio nove standarde, kreiravši sopstveni digitalni svet i koristeći 3D tehnologiju koja je odvela filmsku produkciju na novi nivo. Sam Kameron na njemu je radio više od deset godina, od čega četiri na snimanju. Na svakom kadru filma se u proseku radilo 90 sati. Više od 100 glumaca je trebalo da nauči jezik kreiran samo za potrebe filma, a angažovani su i najskuplji scenaristi. Troškovi iznose oko 261 milion dolara. Režiser je koristio virtuelnu kameru da bi video kadrove iz svih uglova dok njegovi junaci trče ili lete. Dok je pisao scenario Kameron je, kako kaže, razmišljao šta može da natera planinu da lebdi...

10. "KING KONG" Komplikovani rimejk

Produkacija filma "King Kong" reditelja Pitera Džeksona koštala je 250 miliona dolara. Prvobitno zamišljeni budžet je bio mnogo manji, ali Džeksonova vizija rimejka klasika iz 1930. godine bila je komplikovana i zbog produženog trajanja filma od tri sata bilo je potrebno nagovoriti studio Univerzal da izdvoji dodatnih 100 miliona. Kritika nije bila naklonjena filmu, najviše zbog čudne glumačke postave. Ipak, zarada na blagajnama je bila zadovoljavajuća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online