Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2011.
20:52
tportal A

Otkrijte tajni ljubavni život Dž. Edgara Huvera

O Dž. Edgaru Huveru, čoveku koji je stvorio FBI i bio na njegovom čelu gotovo četiri decenije, kao da je već sve rečeno u mnogim filmovima i serijama, ali za iskusnog reditelja Klinta Istvuda bio je i ostao "velika enigma" koju pokušava da odgonetne u svom najnovijem filmu "Dž. Edgar".

Špekuliše se da je Huver bio u ljubavnoj vezi sa Klajdom Tolsonom
 

"I veliki mogu da budu korumpirani, kaže Leonardo DiKaprio u trejleru koji najavljuje najnoviji film Klinta Istvuda 'Dž. Edgar', autobiografsku dramu o Dž. Edgaru Huveru, čoveku koji je 1935. osnovao FBI i bio na njegovu čelu sve do smrti 1972. godine. Nakon portretiranja čudovišnog Hauarda Hudžisa u "Avijatičaru", DiKaprio se ovaj put transformisao u nedodirljivog policajca svih vremena, moćnika iz senke koji je preživeo osam predsednika i tri rata, mafiju i lov na komuniste, čoveka kojeg su želeli da se reše i predsednik Nikson, i Kenedi i Lindon Džonson, ali se nisu usudili da mu pokažu vrata.

Huverov lični život Istvudova opsesija

Film se fokusira na "zločin veka", čuvenu otmicu deteta Čarlsa Lindberga (zahvaljujući Huverovim novim naučnim metodama, 1934. je uhapšen otmičar Bruno Hoptman), oko koje se prati uspon direktora. Ali Istvuda zanima privatna strana, Huverov odnos s posesivnom majkom (Džudi Denč), dugogodišnjom odanom sekretaricom Helen Gandi (Naomi Vots) i najbližim FBI - kolegom Klajdom Tolsonom (Armi Hamer), intimnim prijateljem, kojem je Huver  posle smrti ostavio pola miliona dolara vrednu imovinu. Tolson je sahranjen nekoliko koraka dalje od nerazdvojnog šefa.

Huver je znao sve o korumpiranima, imao je navodno kompromitujuće dosijee o svim političarima, biznismenima, vojsci, slavnim osobama i mafijašima.

Prelazio je granice vlasti, optuživan je za ucene, koristio se političkim progonima, a ipak je decenijama držao glavu iznad vode. O jednoj od najkontroverznijih ličnosti SAD-a, snimljen je niz filmova i TV serija. Vudi Alen je o njemu progovorio još za vreme njegovog života u filmu "Banane".

Huverov lik se pojavljivao čak i u mjuziklima, glumili su ga, između ostalih, Ernest Bornin, Vinsent Gardenija, Džek Varden, Tret Viliams i Bob Hoskins. Bili Krudup ga je pre dve godine portretisao u filmu "Javni neprijatelji" Majkla Mana.

Ove godine glumio ga je Enriko Kolantoni u televizijskoj mini seriji "Kennedijevi".

O Huveru kao da je sve već rečeno, ali za iskusnoga Klinta Istvuda, s više od trideset potpisanih režija, prvi čovek FBI-ja je "bio i ostao velika enigma", izazov kojem "naprosto nije mogao da odoli", naročito nakon što je pročitao scenario oskarovca Dastina Lensa Bleka.

Četrdeset godina nakon smrti, Dž. Edgar Huver tako je dobio još jednu, spektakularnu holivudsku biografiju, u kojoj ga 80-godišnja holivudska legenda i četvorostruki oskarovac Istvud portretira na sasvim nov način, kao živahnog svađalicu, opsednutog disciplinom i sklonom šalama. Ovim filmom je otvoren i 23. Festival američkog filmskog instituta (AFI) u Los Anđelesu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online