Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.02.2011.
01:19
B92 A

Film razbesneo francuske desničare

U centru pažnje ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu našao se alžirski film “Izvan zakona”, pošto je na ulice izveo francuske desničare. Francuska žandarmerija morala je da obuzda više od 1000 demonstranata koji su protestovali zbog prikazivanja jednog od glavnih kandidata za kansku "Zlatnu palmu", filma koji je i u ovogodišnjoj konkurenciji najboljih stranih filmova za dodelu Oskara.

“Izvan zakona”, delo alžirskog reditelja Rašida Bušareba (52), rođenog u Francuskoj, bilo je zapaljiva tema i mnogo pre Kana. Pojedini ljudi u toj zemlji, čak i da ga nisu gledali, nazivaju film istorijskim revizionizmom i "antifrancuskim".

Učesnici nedavne velike međunarodne konferencije u Alžiru o važnom dokumentu u procesu dekolonizacije, Rezoluciji 1514 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1960, imali su zadovoljstvo da odgledaju "Izvan zakona“.

Impresivna, energijom nabijena saga u kojoj je izvanredna gluma tri muška karaktera utkana u radnju koja se proteže tokom četiri decenije, doživljena je kao jasna umetnička istorijska lekcija kako su se i zašto Alžirci borili protiv francuskog kolonijalzma dok po cenu 1,5 miliona poginulih (svaki sedmi žitelj u to vreme) nisu izborili nezavisnost.

Kadar iz filma "Izvan zakona"

Prelamajući se kroz istoriju jedne porodice, priča počinje 1925. kada je u Alžiru siromašna arapska porodica proterana sa zemljišta koje je francuski doseljenik, kolon želeo, a zakon mu omogućavao. “Ta zemlja je pripadala mom ocu! Ja sam ovde rođen,” plakao je otac porodice pošto nije mogao da pokaže nijedan dokument da je zemlja njegova. Tri sina porodice rasla su da se osvete za ovu i druge nepravde koje su njima i drugim Alžircima nanele francuske kolonijalne vlasti.

Film se zatim bavi periodom 20 godina kasnije i prikazuje mnogo tragičniju scenu u primorskom gradu Setifu, gde živi Saif (marokanski glumac Džamel Debuz), najmlađi od sinova prognanog felaha, zemljoradnika.

Dok Francuska slavi pobedu na kraju Drugog svetskog rata i kapitulaciju nacističke Nemačke, kolonijalni vojnici raspoređeni na balkonima i krovovima kuća u Setifu i ratni brodovi sa mora, otvorili su vatru po alžirskim demonstrantima koji su se sukobili sa kolonima. Ubijene su hiljade Alžiraca, prema istoričarima u toj zemlji između 15.000 i 45.000, i oko 100 kolona. Masakr u Setifu je postao manifest za alžirsku nezavisnost.

Film je po ceni od 19,5 miliona dolara bio produkcija velikim delom francuskih kuća i kompanija iz Alžira, Tunisa i Belgije. To je podstaklo demonstracije u Kanu i ranije Marseju, na kojima su članovi ultradesničarskog Nacionalnog fronta i nekadašnji koloni poručivali da "Francuska finasira anti-francuski film“.

Protesti su bili novi podsetnik da dugotrajna bitka za nezavisnost Alžira još uvek predstavlja osetljivu temu za mnoge u Francuskoj. "’Izvan zakona’ je film koji uznemirava“, stajalo je na naslovnoj strane dnevnika "Le Parizijen".

Poslanik Lajonel Luka iz stranke Unija za narodni pokret (UMP) predsednika Nikole Sarkozija izjavio je posle gledanja filma da "poredi Francusku sa SS (jurišnim odresima nacističke Nemačke), a francusku policiju sa Gestapom (nacističkom tajnom policijom)“.

Po Bušarebu, film je "iznad svega o nepravdi“, a njegova radnja je u većoj meri smeštena u Francuskoj zato što je tamošnje viđenje borbe za nezavisnost Alžira malo razmatrano pa je hteo da pokrene debatu o tome.

“Na sociolozima i drugim stručnjacima je da objasne zašto je ljudima u Francuskoj teško da se vrate u prošlost”, izjavio je Bušareb na konferenciji za novinare pošto je njegov film prikazan u Kanu.

Nagrađivani italijanski film iz 1966. "Bitka za Alžir“, režisera Đila Pontekorva o ključnom periodu u borbi severnoafričke nacije za nezavisnost, godinama je bio zabranjen u Francuskoj. Bušarebovi filmovi često se bave kontroverznim temama, pa njegovo poslednje delo "Londonska reka“, za radnju ima posledice bombaških napada u javnom saobraćaju u Londonu 2005.

"Dani slave“, Bušarebov raniji film nominovan za Oskara i dobitnik nagrada na Kanskom festivalu 2006, govori o Severnoafrikancima koji su diskriminisani iako su se hrabro borili u francuskoj armiji tokom Drugog svetskog rata. To je podstaklo tadašnjeg predsednika Žaka Širaka da naredi da im budu izjednačene penzije sa Francuzima.

“Izvan zakona” će kao alžirski predstavnik biti u konkurenciji devet najboljih inostranih filmova na 83. dodeli Oskara u Holivudu 27. februara.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 12:18
ima li francuza u francuskoj
Ponedeljak 20.05.2013. 17:17
Боли их истина!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online