Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
08:11
Z. Marjanović - Vesti A

Hitovi za sva vremena

Bez obzira na to kakvu muziku volimo da slušamo, ako ćemo biti iskreni, malo je onih, posebno među našim ljudima u svetu, koje bar ponekad ne dotaknu reči pesama narodne muzike. To nam se ponekad desi na slavljima, kad smo setni i tužni, onda kada smo ostavljeni ili ostavljamo, kada sedimo sami za kafanskim sltolom, kada nam se desi nešto lepo u životu što bismo da podelimo sa drugima ili jednostavno kad nam je samo do slušanja muzike.

Z.Marjanović
Najbolje pesme napisao u kafani Takovo: Atanasije Taso Savić

U tim trenucima mislimo na sebe i na ono što nam se dešavalo, ili što nam se dešava, ali nikada ne razmišljamo o ljudima koji su napisali tekst za neku pesmu koju bismo da čujemo ponovo. Jedan od tekstopisaca čije su reči pretočene u pesmu jeste i Atanasije Taso Savić iz Kruševca kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih tekstopisaca u srpskoj narodnoj muzici.

Zato, kad čujete pesme "Jedna lasta ne čini proleće", "Svirajete noćas samo za nju,"Jednom sam i ja voleo", "Nosila je prsten moje majke", "Zovite me gospodine"... znajte da je u dubokoj senci tih pesma upravo Taso Savić.

- Pisanjem tekstova za pevače narodne muzike se bavim decenijama i iza mene su do sada, najveći hitovi koje su pevali Toma Zdravković, Lepa Lukić, Šaban Šaulić, Sava Radusinović, Radiša Urošević i mnogi drugi i te pesme će nadživeti i mene i pevače koji ih pevaju. Ne bih mogao da izdvojim pesmu za koju bih rekao da je najbolja jer takvu ocenu mogu da daju samo vreme i slušaoci - ističe Savić.

Piše i poeziju

Iako u dubokoj senci pevača koji pevaju njegove pesme, Atanasije Savić je veoma ponosan sa svoje hitove u narodnoj muzici bez koji ne može da prođe nijedno veselje u Srbiji.
- Ponosan sam i na svoju poeziju, a posebno na pesmu koju sam posvetio Vladislavu Petkoviću Disu kojeg smatram pesnikom nad pesnicima srpskog pesništva - kaže Savić.
 

Mnogi misle da nema ništa lakše od toga da se napišu reči za narodnu pesmu, a mnogo je i onih koji su skloni da potcenjuju tekstopisce narodnih pesama.

- Nije to baš tako. Pisanje pesme je trenutak. Ne može čovek da ustane ujutru i da kaže da će danas napisati pesmu koja će biti hit, ili to bar nije slučaj sa mnom. Tekst pesme napišete u trenutku dok sedite za kafanskim slolom, na ulici, u autobusu, dok se spremate da spavate, dok nešto radite što nema nikakve veze sa muzikom... Jer, pesma mora prvo da se rodi i da sazri u čoveku, pa tek onda da se prenese na papir - kaže Tasić i dodaje:

- Naravno, ima raznih tekstopisaca, ali, što se mene tiče, ja ne pišem tekstove za pesme koje će trajati mesec-dva i onda biti zaboravljene. Naprotiv, pišem pesme za sva vremena i do sada sam, to je lako proveriti, napisao sam hitove koji će nadživeti i mene i pevače koji ih pevaju. Uostalom, zar za to nije najbolji primer moja pesma "Svirajte noćas samo za nju", koja je jedna od pesama koja je obeležila pevačku karijeru Tome Zdravkovića - ističe Atanasije Savić koji se i danas, iako u godinama, ne odvaja od papira i olovke jer nikada ne zna kada će se pesma roditi.


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online