Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
04:00
S. Đurić - Vesti A

Potpiši ugovor i pevaj

Od 1. avgusta pevači više neće moći da nastupaju bez ugovora o angažmanu s poslodavcem na teritoriji Srbije. Vlada Republike Srbije donela je odluku o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu.

Z. K. Munja
Nema za džabe: Nada Topčagić

Izvođači će za svaki nastup morati da sklope ugovor sa vlasnikom kluba ili restorana, u kom će biti navedeno koliko su plaćeni, a novac će dobijati isključivo na račun u banci. Predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije Andrija Bajić kaže, da se što se tiče izvođača, ovom odlukom ništa se ne menja.

- Izvođačima je važno da imaju licencu, odnosno dozvolu za rad. Da bi dobio dozvolu za rad, izvođač mora da bude član nekog udruženja u Srbiji. Postoje dva registrovana udruženja - Savez estradno-muzičkih udruženja Srbije (SEMUS) i Udruženje muzičara džeza, zabavne i narodne muzike. Poslodavac ne može da sačini ugovor s izvođačem koji nema licencu. Ugostitelji, koji su najvećim delom poslodavci, uglavnom nisu pravili ugovore sa izvođačima koji su uglavnom nastupali bez toga. Od 1. avgusta to više neće biti moguće - kaže za "Vesti" Andrija Bajić.

Ublažiti razlike

U Ministarstvu kulture ističu da je cilj da se ublaže razlike u zaradama u određenoj grani, grupi, podgrupi ili delatnosti koje bitno utiču na socijalni i ekonomski položaj zaposlenih, što ima za posledicu nelojalnu konkurenciju.

Donetom odredbom su obuhvaćeni: vokalni i instrumentalni umetnici i izvođači, folklorni igrači i plesači modernih igara, voditelji, di-džejevi, kao i svi ostali izvođači kulturnih programa, stručnjaci u kulturi, organizatori, producenti, menadžeri...

Ovaj zakon odnosi se ne samo na pevače, već i na muzičare, di džejeve, plesače, faktički na sve koji se bave šou-biznisom. Da bi se izbegle eventualne zloupotrebe, recimo, da u ugovoru piše jedna cifra, a da pevač "na ruke dobije dodatni keš", ugovore će proveravati kontrolori na terenu. Osim toga utvrđena je i minimalna cena rada.

- Minimalna cena za jedan nastup je oko 1.200 dinara (9,6 evra) po svakom članu benda. Pošto pevači nastupaju na više različitih mesta, moraju sa svakim vlasnikom da potpišu ugovor. Na tu sumu moraju da plate i 17 odsto poreza, što iznosi 200 dinara (1,6 evra) po čoveku. Verujem da će se na ovaj način napraviti malo reda - dodaje Bajić.

U slučaju da ugostitelj angažuje muzičara koji nema regulisane doprinose, moraće da plati plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara. Sav prihod od tezgarenja izvođači će morati, prema zakonu, da prijave poreznicima. Ukoliko to ne urade, zaprećeno je kaznama.

Šta kažu pevači

Ova odredba Vlade Srbije suštinski ne utiče mnogo na pevače.

- Ovo je dobra stvar za izvođače, tako je svuda u svetu i nije to ništa novo. Svaki pevač koji radi mora da bude član nekog udruženja. Mnogi naši muzičari su na osnovu uverenja dobijali radnu vizu. Recimo, kad sam bio u Australiji dobio sam odobrenje njihove unije da radim, bez kojeg ne možeš da uđeš u zemlju, ali si i automatski zaštićen. Oduvek sam pričao da bi tako trebalo da bude, jer zašto bi se poslodavac krio kad može da napravi ugovor - kaže Rade Jorović.

Nada Topčagić smatra da je ovu odluku trebalo odavno doneti.

- Ranije se nije moglo ništa uraditi bez žiro-računa. Dođeš, nastupaš na punom stadionu i dok platiš dažbine ostane oko 30 odsto. Sada ni ugostitelji više ne mogu da pričaju da im pevači rade za džabe - rekla je popularna pevačica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online