Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
21:13
D. Lj. Joksić - Vesti A

Gladuje kralj kafana

Jedan od najpopularnijih folk pevača u bivšoj Jugoslaviji, Kenan Tairovski (70), danas živi na rubu egzistencije. Nekada je gazio crvenim tepihom, bio cenjen kao Miroslav Ilić ili Šaban Šaulić, a sada nema ni za hleb, ni za lekove.

Nema ni za lekove: Kenan danas

Sam i bolestan, danas živi u rodnom selu Carev Dvor blizu Resena, na jugu Makedonije, a o njemu se brine unuka njegovog brata. Priznaje da su ga do prosjačkog štapa doveli žene, alkohol i kafane.

- Bolje se živelo u Jugoslaviji. Sada su mi ostale samo lepe uspomene. Jedino mi je žao što sam bolestan - jada se Kenan Tairovski.

Dok je bio na vrhuncu muzičke karijere, zvali su ga makedonski Toma Zdravković, a on je opevao svoj život i svaku novu ljubav. Na rukama ima istetovirana ženska imena Edita i Fikrija, dve njegove najveće ljubavi, a pesme posvećene njima donele su mu zlatne tiraže ploča koje su prodate u preko 300.000 primeraka.

Nikada se nije ženio, a svim svojim ljubavima posvetio je po jednu pesmu.

- Novac sam trošio na kafane, žene i alkohol. Nisam kupio ni stan, a imao sam mogućnost da kupim i palatu. Od četiri miliona prodatih ploča, da sam na stranu ostavljao po jedan evro, danas bih imao četiri miliona evra. A sada nemam ni dinara. Prolazim kroz pravi pakao, ali kada bih se ponovo rodio, isto bih uradio. Baš mi je bilo lepo. Ne kajem se za ništa - iskren je Kenan.
Srednju muzičku školu, odsek solo pevanje, završio je u Beogradu, gde se upisao i na muzičku Akademiju. U početku se bavio klasičnom muzikom, a onda ga je privukao rok, da bi na kraju postigao veliki uspeh i izgradio karijeru na narodnim pesmama.

Humane kolege

Dok je snimao za PGP RTS i Jugoton imao je neki staž, ali nedovoljan za penziju. Na njega je danas zaboravila i država, ali ne i njegove kolege, koje su u Resenu održale humanitarni koncert za pomoć svom sugrađaninu Kenanu Tairovskom.
Međutim, prikupljeni novac nije dovoljan da reši probleme njegovog narušenog zdravlja.

Na vrhuncu svoje slave, 80-ih godina prošlog veka vraća se u Makedoniju, a nakon duže pauze, početkom 90-ih ponovo je počeo da komponuje i peva. Ukupno je izdao 50 ploča i 35 albuma koji su prodati u tiražu od oko četiri miliona primeraka. Sarađivao je s najpoznatijim pevačima narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji, a održao je i rekordnih 30 turneja po Australiji gde su ga uvek dočekivali s crvenim tepihom. Ne slučajno su ga zvali Keni King, jer je važio za kralja kafanske pesme.

Trošna seoska kućica

- Kada se razboleo, prestao je da peva i povukao se u trošnu kućicu u selu Carev Dvor. Dok je bio na vrhu karijere, Kenan je učestvovao na brojnim humanitarnim koncertima. Nesebično je svima pomagao. Iako u teškom materijalnom stanju i sa narušenim zdravljem, Kenan danas za sebe ništa ne traži, niti moli, ali je ljudski da mu mi sada pomognemo - kažu njegove kolege muzičari, nadajući se da će se ipak obezbediti sredstva za lečenje ovog nekada najpoznatijeg pevača narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online