Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.09.2013.
15:04
V. Tasić - Vesti A

Srpska estrada: Pevačice pesme plaćaju i u krevetu!

Kompozitor Steva Simeunović, autor brojnih folk hitova, priznaje da nije lako sarađivati sa pevačima. Svakodnevno ga zovu razni izvođači, i mladi, i oni nešto stariji i svi po pravilu izgovaraju istu rečenicu: "Treba mi hit, napiši mi hit..."

Osim u krevetu, verovatno je dozvoljeno i "stojeće plaćanje"

- Priznajem - teško izlazim na kraj sa pevačima. Vežbam diplomatiju, jer često odvaljuju gluposti iz čistog neznanja. Mnogima, koji su izgradili imena i imaju novac, rado bih rekao da su glupi i neznalice, da pojma nemaju, ali ne mogu. Dođe mi često da puknem zbog toga, ali šta ću. Pokušavam na pažljiv i oprezan način da im objasnim neke stvari, a da se ne uvrede. Ipak, radim sa njima, nije mi cilj da vređam njihove ogromne sujete - iskren je Simeunović.

Mnogi pevači se žale da ih autori "deru" za pesme?
- Žale se zato što imaju potpuno poremećen sistem vrednosti. Njima su bitniji frizeri i šminkeri od kompozitora. Sa zadovoljstvom će dati 500 evra za cipele, ali su im zato pesme uvek skupe! Kao da uopšte ne shvataju čime se bave i od čega žive. Nemaju pojma šta je bitno, pogubili se. Dešava se da mi dođe zvezda u skupom automobilu, u odeći koja košta nekoliko hiljada evra, sa zlatnim roleksom na ruci koji košta bogatstvo, a onda se cenka za 50 evra. Želudac mi se okrene od muke, ali šta ću.

Imate li dužnika među pevačima?
- Joj, ne stajte mi na muku. Traže pesme na veresiju, na rate, na odloženo plaćanje... Uvek sam gledao da ih razumem, da budem čovek i stalno mi se to obija o glavu. Kad ih pozovem da mi vrate bar deo duga, neće da se jave na telefon. A onda ih vidim kako se muvaju po TV emisijama, kako lupetaju o svojim uspesima, kočopere se napirlitani u skupoj garderobi. Nekima sam prosto otpisao dugove i prekinuo kontakte sa njima. Vrhunac bezobrazluka je kad čujem da neki od onih koji mi duguju pare, pričaju kako ja dugujem njima! Sramota.

Rad se ne ceni

Možete li pristojno da živite od onoga što dobijate na ime autorskih prava?
- Ma kakvi. U Sokoju imam oko 2.000 registrovanih pesama, ima još toliko neregistrovanih. Jednom su mi u Sokoju rekli da sam drugi autor po broju pesama čije se emitovanje prijavljuje, odmah iza Marine Tucaković. Kad bi se to plaćalo kako treba, bio bih bogat čovek. Na papiru su to ogromne sume, u realnosti je katastrofa, mizerija. Nažalost, rođeni smo i živimo u zemlji u kojoj se rad ne ceni - kaže uz uzdah Simeunović.

Da li je neka pevačica probala da vam plati u naturi?
- Bilo je i toga. Probale su neke, ali na to nikada ne bih pristao. Neke moje kolege pristaju! Meni je to jadno da jadnije ne može biti. Pre ću da poklonim pesmu, nego da iskoristim pevačicu koja mi se nudi. Doduše, to je i stvar stava. Možda bi neke i probale da na taj način dođu do pesme, ali znaju da ja ne padam na te fore. Ima onih kojima odgovara takav način plaćanja, pa se obraćaju njima.

Šta vam još smeta?
- Kad mi kažu "Hoću hit, daj mi hit"... Kad to čujem padne mi mrak na oči. Traže nešto, a pojma nemaju šta traže. Svi da budu poznati, da lepo zarađuju, svi bi da pevaju pesme koje će im doneti slavu i bogatsvo. Pri tome, niti znaju kakve pesme im priliče, niti šta se traži, niti znaju šta je uopšte hit. Teški su, sačuvaj bože. Ako im dam ono što misle da traže, oni kažu da to već imaju. Stalno slušam "Jao, već imam dve rumbe ili dve balade", a pri tome uopšte ne ulaze u suštinu. U neku ruku, ne krivim ih, to je njihovo neznanje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 19:15
Tako ubiju dve muve jednim udarcem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online