Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 27.06.2018.
10:39
M. Đorđević - Vesti A

Telegraf za tvrdice

U vreme dok je u balkanskim krčmama i kafanama još važio običaj da onaj ko naručuje turu pića, tu turu i plaća, odomaćila se igra koja je na zub uzimala goste-tvrdice. Zvala se "Telegraf" i igrala se u nekadašnjim gostionicama, kakvih je dosta bilo među krševima Hercegovine, Bosne i ponegde u Crnoj Gori, gde zbog uštede prostora nije uvek bilo zasebnih stočića sa stolicama, nego nekoliko velikih i dugačkih stolova i uz njih dugačke drvene klupe.

wikipedia.org/www.skyscrapercity.com
 

Majstor igre se prethodno dogovori sa krčmarom, pa krčmar sedne do nekog gosta, za koga se zna da je tvrdica, i to na kraj klupe, sa njegove desne strane. Tad majstor predloži "Hajdemo, ljudi, telegrafa".

Oni koji znaju u čemu je trik poviču mu: "Hajde, hajde", a najpre svako proveri da slučajno baš do njega nisu namestili krčmara.

Sad onaj što je predložio igru, šapne desnom drugu do sebe: "Donesi litar, dva vina", ili već koliko hoće. Onaj šapne to isto desnom drugu do sebe, pa tako sve redom dok narudžbina ne stigne do tvrdice. Tvrdica, za koga su unapred odredili da će platiti ceh, prevari se pa porudžbu kaže krčmaru, koji se baš zgodno zadesio do njega.

Krčmar se digne da donese vino, vičući: "Bujrum, bujrum, u mene je na prodaju!" pa postavi na sto onoliko vina koliko je naručeno.

Društvo odmah razgrabi vino i popije, a onaj koji je naručio plati i po nekoliko tura, jer se prevario pa naručio, iako to nije ni nameravao. Ako se tvrdica baš protivi, društvo to shvati kao priliku da se makar neko vreme sprda na njegov račun, pa posle plate ceh između sebe.

Vešt igrač će takođe pozvati društvo u kafani na opkladu, i pitati: "De, braćo, umije koji ovako brzo govoriti i hvatati?", pa se uhvati jednom rukom za nos, a drugom za uvo, tako da mu ruke budu prekrštene.

Potom, izmenjuje ruke što može brže, hvatajući se jednom rukom za nos, a drugom za uvo, i viče u isto vreme: "Evo nos, evo uvo."

Desna ruka mora uvek da hvata levo uvo, a leva uvek ide na desnu stranu. Kada to gleda neko ko nije uvežban, učini mu se da to nije nimalo teško.

Zato prihvati opkladu, pa i on počne, ali umesto da se uhvati za nos i uvo, obično se hvata za obraz, za brk ili se sastanu obe ruke na jednom mestu, što silno zabavi celu kafanu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online