Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 18.06.2018.
10:42
M. Đorđević - Vesti A

Množenje na prste

Pre više od sto godina, deca sa sela su slabo pohađala školu, a i ako bi završila nekoliko razreda, mnogima bi vremenom izvetrilo i to malo znanja, a naročito matematika. Ali, računanje i na selu postalo nasušna potreba, jer se moralo trgovati. Do dvadeset pet je nekako i išlo, a rezultat se mogao brojati i na prste, a onda je neko oštroumno pronašao kako bi prsti mogli da posluže kao tablica množenja za brojeve iznad šest.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ovom računanju, palčevi obe ruke su broj 5, kažiprsti 6, veliki prst 7, domali 8, a mali je broj 9. Kada neko hoće da sazna koliki je proizvod dva broja, okrene šake jednu prema drugoj i stavi prste koji odgovaraju tim brojevima jedan na drugi. Najpre gleda koliko ima slobodnih prstiju koji su od tih prstiju okrenuti ka njemu. Toliko ima desetica u rezultatu. Potom se pomnože preostali prsti leve ruke, zajedno sa onim pritisnutim, sa preostalim prstima desne ruke. Taj broj se sabere sa deseticama, i dobija se tačan rezultat.

Ko hoće da pomnoži 7 sa 8, stavi domali prst desne ruke na veliki prst leve ruke, jer veliki prst predstavlja broj sedam, a domali je osam. Na desnoj ruci su okrenuta ka množiocu slobodna tri prsta, a na levoj dva, palac i kažiprst. Tih pet prstiju predstavlja pet desetica, ili broj 50. Na desnoj ruci je preostalo još dva prsta, slobodan i onaj koji predstavlja broj 8, a na levoj tri, "sedmica", srednji i domali. Kada se pomnože 2 i 3, dobija se 6. Oni se saberu sa 50, pa se dobija da je 7 puta 8 zaista 56.

Odavno se na Balkanu zarađivalo na matematičkim trikovima. Neko iz društva traži od drugoga da zamisli koji god hoće broj, i tvrdi da će ga pogoditi. Kad ovaj zamisli broj, majstor igre mu kaže: "Uzajmi u Pere još toliko, pa sve zbroj zajedno". Onda mu kaže: "Ja ti dam još dvadeset, pa to svemu pridodaj". Pošto je i to učinjeno, zatraži mu: "Sad podaj od svega Todoru polovinu, pa vidi koliko ti ostaje". Na taj ostatak "podaj Peru njegovo, pa će ti ostati deset".

Svi se čude kako je majstor pogodio, ali je račun, u stvari, jednostavan. Ako je neko zamislio broj šest, i pozajmio od Pere još toliko, to je dvanaest. Majstor mu je dao još dvadeset, i to je 32. Todoru je dao polovinu, pa je ostalo 16, a kad je vratio Peru njegovih šest, što je i broj koji je zamislio, zaista mu je ostalo deset. Trik je u tome da kod svakog broja ostane uvek polovina onog broja što mu je dao majstor.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online