Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 25.05.2018.
12:59
M. Đorđević - Vesti A

Ruski crtači osvojili Beograd

Stripom su se, često pod pseudonimima, bavile najraznovrsnije ličnosti, a životopisi nekih od njih su čak bili zanimljiviji od njihovih izmišljenih junaka sa papira. Ali, nijedan od njih nije gajio ni najmanju iluziju da postavlja domaće temelje nove likovne discipline. Za sve autore je strip bio zanat u kome je najvažnije poštovanje rokova i - zarada.

youtube.com/ RTS Trezor - Zvanični kanal
Đorđe Lobačev

Najviše su se trudili siromašni ruski emigranti koji su posle Oktobarske revolucije utočište našli u Beogradu. Jedan od najboljih, Đorđe Lobačev, rođen je u Skadru, u današnjoj Albaniji 1909. kao sin ruskog ambasadora. Posle boljševičke revolucije, njegova porodica se preselila u Novi Sad.

Posle smrti roditelja, Lobačev je došao u Beograd i na Filozofskom fakultetu završio studije istorije umetnosti, školujući se u teškom siromaštvu. Kada je građevinsko preduzeće u kome je radio propalo 1934, počeo je da zarađuje oslikavajući ulične natpise i firme, sve dok nije kreirao novinski oglas za "Kušakovićev kaladont". "Politika" je objavila nekoliko kaiševa njegovih crteža sa ovim proizvodom, što mu je otvorilo vrata beogradskog lista "Panorama",

Tu je već 1935. pod pseudonimom Dž. Strip, objavio svoju prvu strip-storiju "Krvavo nasledstvo". Za svega sedam godina, objavljujući radove u "Stripu", "Crvenom vrapcu", "Politici", "Miki Mišu", "Tarcanu", "Politikinom zabavniku", "Mikijevom carstvu" i "Kolu", razvio je prepoznatljiv, narativni stil u brojnim delima među kojima prednjače "Princeza Ru", "Plava pustolovka", "Gospodar smrti", "Baron Minhauzen", "Ženidba cara Dušana", "Hajduk Stanko", "Baš Čelik", "Biberče" i "Čardak ni na nebu ni na zemlji".

Posle Rezolucije Informbiroa, Lobačev je, samo zato što je Rus, deportovan u SSSR. Ostao je da živi u današnjem Petrogradu, a odatle je radio i za beogradske redakcije. Na vinkovačkom Salonu stripa 1985. dodeljena mu je nagrada za životno delo.

Optimizam Ivana Šenšina

I porodica Ivana Šenšina, preteče savremenog stripa na Balkanu, pobegla je od boljševičke revolucije u Beograd. Šenšin je ušao u istoriju stripa još kada je 1932, kao početnik prvi predstavio Diznijevog Mikija Mausa posrbivši ga u seriji "Doživljaji Mike Miša". Prvim originalnim stripom "Mandžurija u plamenu", predstavio se tek pet godina kasnije. Imao je običaj da se potpisuje latinicom, a tekst u stripove upisuje ćirilicom, i sam je pisao scenarija, tako da su stripovi odisali do tada neviđenim optimizmom. To se najbolje vidi u delu koje ga je proslavilo kod čitalaca, u obradi češkog romana "Hrabri vojnik Švejk". Za vreme rata Šenšin više nije crtao stripove, a njegov kraj nije dočekao.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online