Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 09.05.2018.
10:11
M. Đorđević - Vesti A

Ono naše, što nekad bejaše: Doživljaji Mike Miša

Beogradski dnevnik "Politika" na strip-šale je, kao na svakidašnju pojavu, čitaoce navikavao još od 1931, kada je uveo dodatak "Politika za decu". Ali, svoj najveći uspeh ovo izdanje duguje čuvenim junacima američkog majstora animacije Volta Diznija.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odmah pošto se u svetu pojavila prva tabla sa dogodovštinama Mikija Mausa u "Politici", već 31. januara 1935. godine "Politika za decu" objavila je Diznijevo viđenje bajke "Tri praseta".

Od tada su popularni junaci postali zaštitni znak stripovanih priloga u "Politici" i njenim kasnijim izdanjima, poput "Politikinog zabavnika", pokrenutog 1939, u kome su likovi Mikija Mausa, Paje Patka, Šilje, Plutona i mnogih drugih američkih junaka obeležili čitavu epohu najveće srpske i jugoslovenske izdavačke kuće.

Iako je "Politika" proslavila Diznijeve junake u Jugoslaviji, zasluga za njihovo prvo predstavljanje pripada, zapravo, ilustrovanom dečjem listu "Veseli četvrtak".

Prvi broj je izašao u Beogradu januara 1932, a u njemu je, premijerno u Srbiji, viđen Miki Maus.

Ali, ne kao originalna Diznijeva kreacija, već kako ga je video domaći crtač Ivan Šenšin, potpisan kao "izmišlja čika Boža, crta čika Ika" u seriji zvanoj "Doživljaji Mike Miša".

Mika Miš je pre Drugog svetskog rata u Jugoslaviji bio ime za Mikija, da bi tek posle rata postao Miki Maus.

Adamson postao Sima

Strane junake je "Veseli četvrtak" posrbljavao, tako da su pored Mike Miša, i švedskog junaka Adamsona prekrstili u Simu. U ovom listu su pod drugim nazivima i imenima aktera štampani "Kacenjamer Kids" kao Ćira i Spira, koji su kasnije postali mnogo poznatiji "Bim i Bum". Objavljivan je i "Mačak Feliks" koji je prekršten u Mačak ili Macan Marko.

Uvođenje dodatka za decu u "Politici" i pionirski poduhvat izdavača "Veselog četvrtka" i te kako su bili zapaženi u drugim redakcijama.

Već septembra 1932. godine, beogradski dnevnik "Vreme" uveo je dodatak "Dečije vreme", objavljujući prvi nastavak stripa Sergeja Mironoviča Golovčenka "Doživljaji miša Mike i majmuna Đoke".

Slične dodatke uskoro će uvesti i drugi listovi širom zemlje, a svi će davati prednost poznatim domaćim autorima.

Naslovi u rimi

Stripovi objavljivani na poslednjoj strani lista najčešće nisu imali naslove. Tekst se po pravilu nalazio ispod slike i bio je pisan u stihu. Čak se i prilikom povremenog objavljivanja naslova stripova vodilo računa o tome da se oni rimuju: "Medved Slavko i Čupavko", "Čika Mika i pudlica Dika", "Čudne slike iz Afrike"...





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online