Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 09.03.2018.
13:27
M. Đorđević - Vesti A

Zaboravljeni običaji: Igre u perju

Prelo i perušanje bili su redovni domaći poslovi među Srbima u Austrijskoj monarhiji, ali su umeli da se pretvore i u mobu, ne bi li se lakše sastajala i upoznavala mlađa čeljad iz sela. Na prelu se radilo na prtištu i sukništu, tkaninama za odeću i rublje, a na perušanju trebio kukuruz, ili čijalo perje. Prela su trajala cele jesen. Perušanje je počinjalo čim se oberu kukuruzi, dok se perje čijalo samo zimi.

commons.wikimedia.org

* Na ove zborove dolazili su i momci i devojke, pa se radilo do nekog doba, često i do zore. Devojke su dolazile uvek sa majkom, strinom, snašom ili sa udatom sestrom. Obično se sastajalo u kući gde je pristigla nova mlada, ili imaju devojku za udaju, pa joj pomažu da sastavi spremu. Svi prelci su mogli da se vide i na crkvenim zborovima, ali su na ovim kućnim mobama bili mnogo slobodniji. Dešavalo se da baš na ovakvoj mobi devojka primi od momka i verenički prsten, ali tajno, da drugi ne vide. Pevale su se pesme o radu, a stariji po redu kazivali su pripovetke, šalili se i igrali.

* Ako se još i guslar tu desi, taj zna i razveseliti društvo", sećao se dobro hroničar Nikola Begović ovih večernjih zabava u kući svog dede, popa Đurđa. "Pjesmom draže momci djevojke, a ove opet njima odšale. Iza velikog stola u sobi družinskoj po zimnijem večerima sastajala bi se mladež iz našeg sela, i oni bi tu čijali perje guščije i tučije (od ćurke). Niko ne bi smio preko stola nakašljati se, pirnuti, kinuti, da se perje ne bi razletelo. Đed bi hodao okolo, pa bi kazivao 'kratku nauku' (propovedi) i molitve. U takovoj kući domaćin počasti svoje radine, ko čime može. U boljoj kući vare cicvaru, peku janje. U donjijem krajevima kuda vino rodi, donosi njima mošta sve na vedrige. A gdje je slabija kuća, tu ponesu prelje sa sobom variva, mesa, pa tu vare i goste se, pa onda se razilaze. Uz časni post donose kukuruza i graha. Još se po danu i zakonu ravna i veselje njihovo. Tako poslije Poklada neće pjevati, već pripovijedaju, ali odabrano! Pesma je bila: Prelice su prelile, među se se spominjale: što će prelo večerati? Djevojčice janjetine, udovice bravetine, mladi momci konjetine. Što će prelo pripijati? Djevojčice rujna vina, udovice čiste vode, mladi momci mutne lokve."




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online