Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 22.02.2018.
14:11
M. Đorđević - Vesti A

Evropski vladar sa najviše potomaka (1): Knez ostao bez naslednika

Od svih evropskih vladara u novijoj istoriji, Miloš Obrenović je imao najviše potomaka. Ženio se samo jednom, u svojoj 24. godini, osam godina mlađom Ljubicom Vukomanović, i s njom je uprkos čestim razmiricama, a najviše oko njegove slabosti prema ženama, ostao u braku sve do njene smrti 1843. godine. Upravo zbog te slabosti i danas se dokazuje da je Miloš pored osmoro zvanične dece imao i isto toliko vanbračne.

wikipedia.org
Miloš Obrenović

Zanimljivo je, međutim, da se i pored tolikog potomstva Miloševa neposredna krvna loza ugasila pogibijom sina Mihaila u atentatu, tako da je presto Srbije nasledio Milan, potomak njegovog brata Jevrema Obrenovića.

Obrenovići su vladali Srbijom 75 godina. Knez Miloš je kao osnivač dinastije bio na čelu države više od četvrt veka, i to u dva navrata. Sa Ljubicom je dobio četiri dečaka i četiri devojčice, ovim redom: Petra, Petriju, Jelisavetu - Savku, Gabrijelu, Mariju, Milana, Mihaila i Teodora. Četvoro im je umrlo još u detinjstvu, a Milan u ranoj mladosti. Petrija i Jelisaveta su se udale i imale svoje porodice, a Mihailo, koji je nasledio presto, imao je samo vanbračnog sina.

Sudbina Miloševe vanbračne dece nije bila ništa manje tragična. Prva Miloševa ljubavnica koju je istorija upamtila bila je prelepa Petrija, žena Hadži-Prodanovog brata Mihaila. Ona je Milošu 1819. rodila ćerku Veliku, ali je devojčica umrla u epidemiji velikih boginja. Pre nekoliko godina stručnjaci su u muzejskim arhivama našli drugo vanbračno dete, Mariju, koju je Milošu rodila izvesna Stanka.

Nju je, na Ljubičino navaljivanje, knez ubrzo morao da uda. Važna žena u Miloševom životu bila je Jelenka, mlada Turkinja, izbeglica iz Beograda, koja je sve do 1811. bila u haremu ustanika Milenka Stojkovića. Ona je deceniju i po kasnije knezu rodila sina Gavrila. Koliki je uticaj ova pametna i lukava žena razvila na srpskom dvoru, govori podatak da su je nazivali Mala gospođa, nasuprot Ljubici, Velikoj gospođi.

Pošto je Gavrilo umro ne napunivši dve godine, Jelenku je Miloš udao za doktora Teodora Herbeza. Četvrto Miloševo vanbračno dete bio je sin Teodor, rođen najverovatnije u Beču 1842. I ovaj knežev sin je rano umro, a njegovu majku Miloš je udao.

I kada je već zagazio u šestu deceniju života, Miloš je dobio još dvoje vanbračne dece, sina Aleksandra Gustava sa Franciskom Hitenberg i ćerku Mariju sa sluškinjom iz njegove bečke kuće. Obe ljubavnice je isplatio, a sudbina ove dece ostala je nepoznata. Poslednje vanbračno dete Miloš je dobio 1857, kada je već imao 77 godina. Sina Milana mu je rodila Ruskinja Marija, ali ni to dete nije dugo živelo.

Blaznavac vanbračni sin

Pojedini istoričari odavno veruju da je vanbračni Milošev sin bio niko drugi do Milivoje Petrović Blaznavac, general, predsednik vlade i namesnik maloletnog Milana. Rođen je 1924. i još od tog vremena pričalo se da ga je knez dobio iz ljubavne veze sa sluškinjom koju je, dok je još bila u drugom stanju, udao za trgovca Petra iz Blaznave. Blaznavac je i sam podgrevao ove glasine i tako napredovao na državnoj lestvici, a kada je umro, u 48. godini, sahranjen je u porodičnoj grobnici Jevrema Obrenovića u Rakovici.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online