Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 16.01.2018.
10:18
M. Đorđević - Vesti A

Mogla da pomiri dve dinastije

Knez Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Đorđija Petrovića, i njegova supruga Persida imali su desetoro dece. Četvoro je umrlo već u detinjstvu ili u ranoj mladosti, ali ni deca koja su preživela nisu imala lak život.

commons.wikimedia.org
Srpska princeza: Kleopatra Karađorđević

Malo je, ipak, do danas ostala poznata tragična sudbina drugog deteta kneza Aleksandra, princeze sasvim neobičnog imena čak i za današnju Srbiju.

Bila je to Kleopatra Karađorđević, sestra budućeg kralja Srbije Petra Prvog.

Rođena je 1835. u Vlaškoj, a u otadžbinu je njena porodica stigla četiri godine kasnije, kada je Aleksandar postao ađutant kneza Mihaila Obrenovića.

Nakon što su ustavobranitelji proterali Miloša Obrenovića, ustoličili su za novog vladara upravo Aleksandra Karađorđevića, 1842. godine.

Karađorđevići su se kasnije preselili u dvor u kojem se danas nalazi Skupština Beograda. Tako je sedmogodišnja Kleopatra postala prava princeza, okružena sjajem i raskoši, ali i vrućim političkim zbivanjima.

Odrastala je sa dve godine starijom sestrom Poleksijom i za nju ostala veoma vezana. Kada su devojčice prešle desetu godinu, postavilo se pitanje njihovog obrazovanja.

U ono vreme se smatralo da je dovoljno da se ženska deca, čak i iz najuglednijih kuća, uče samo vođenju domaćinstva i pravilima bontona, ali je knez Aleksandar za svoje ćerke želeo više.

Na preporuku poznatih političara Ilije Garašanina i Jovana Hadžića, za privatnog učitelja izabrao je Kleopatri i Poleksiji ni manje ni više nego Matiju Bana, jednog od najobrazovanijih Srba tog vremena, poreklom iz Dubrovnika, koji je zbog tog posla pristao da iz Carigrada doputuje u Srbiju.

Zahvaljujući svom učitelju, Kleopatra je postala jedna od malo učenih žena svog doba u otadžbini. Bila je veoma lepa, ali tiha i povučena.

Za njen 15. rođendan češki kompozitor i pijanista Alojz Kalauz, koji je tih godina boravio u Beogradu, komponovao je pesmu "Što se bore misli moje" na stihove Mihaila Obrenovića.

Polovinom 19. veka pesmu je prekomponovao Kornelije Stanković i ta pesma je za vreme druge vlade kneza Mihaila redovno izvođena na balovima u Beogradu.

Pitanje da li je između kneza Mihaila i princeze Kleopatre postojala naklonost, možda čak i ljubav koja bi zauvek pomirila dinastije Karađorđevića i Obrenovića i danas muči istraživače.

Ipak, Kleopatra se 1855. udala za Milana Petronijevića, sina uglednog srpskog političara i bivšeg predsednika vlade Avrama Petronijevića. Bračna sreća nije bila dugog veka.

Već bolesna, najverovatnije od tuberkuloze, Kleopatra je ubrzo pala u postelju. Umrla je pet meseci kasnije, jula 1855, u banji Glajhenberg u Štajerskoj gde su je poslali na lečenje.

Sahranjena je u porodičnoj grobnici u Topoli, kasnije u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Imala je tek 20 godina.

Kleopatrina česma

U selu Nemenikuće pod Kosmajem u porti crkve i danas stoji Kleopatrina česma. Priča kaže da je posle princezine prerane smrti njeno telo na putu ka Topoli ostavljeno tu preko noći. Seoske devojke su za Kleopatru izatkale pokrov, što je toliko dirnulo kneza i kneginju da su kod hrama podigli česmu. Narod veruje da je voda sa ove česme čudotvorna.
 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online