Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 08.01.2018.
10:26
M. Đorđević - Vesti A

Lečilište za narod i plemstvo

Novopazarska Banja, u jugozapadnoj Srbiji, pripada Raškoj oblasti koja je, budući kolevka prve srpske države, bogata spomenicima kulture. Banja se nalazi na čak 504 metara nadmorske visine, što je svrstava među najviše banje naše zemlje, a klima joj je planinska.

youtube.com/ednan ace
Novopazarska Banja danas je najveći centar za lečenje distrofičara

Istorija Novopazarske Banje seže u antičko doba. Kao prirodno lečilište pročula se još u srednjem veku, i među narodom, i među srpskim plemstvom. Nalazila se nadomak grada Rasa, sedišta srpske države. Pripadala je manastiru Đurđevi stupovi, a činili su je antička kupatila i manastirski konaci.

Sa najezdom Turaka ova banja je u 14. veku opustela, dok Lefevr, francuski putopisac sa početka 17. veka, pominje samo "prirodne tople vode kod Novog Pazara". Međutim, sredinom istog veka Turci naglo poklanjaju pažnju ovim lekovitim izvorima i podižu dva amama i karavansaraje za goste.

Ubrzo, Novopazarska Banja ponovo biva na dobrom glasu kao "izvrsna topla banja" sve dok nije stradala 1689. godine, zajedno sa Đurđevim stupovima. Obnovljena je tek krajem 18. veka gradnjom novog kupatila.

Oko 1920, vlasnik koji je eksploatisao Novopazarsku Banju dozidao je restoran, koji se, kao i hamam, i danas koristi. Narednu obnovu ovo prirodno lečilište doživelo je tek posle Drugog svetskog rata, i danas je najveći centar u Srbiji za lečenje distrofičara.

Svetinja do svetinje

Goste Novopazarske Banje privlače i planine Golija i Rogozna, kao i brojni manastiri. Đurđeve stupove je još 1171. godine podigao veliki župan Stefan Nemanja i posvetio svom zaštitniku Svetom Đorđu. Ovaj manastir ima važnu ulogu u stvaranju domaćeg arhitektonskog stila, Raške škole. Sopoćani su zadužbina kralja Stefana Uroša Prvog iz 13. veka, a svetsku slavu su mu donele freske, remek-dela ove likovne umetnosti. Crkva Apostola Petra i Pavla jedan je od najstarijih sačuvanih sakralnih spomenika u zemlji, budući da potiče iz vremena pre 8. veka, a najpoznatija je kao mesto Nemanjinog krštenja i ulaska u pravoslavlje. Stari grad Ras potiče još iz vremena vladavine vizantijskog cara Jovana Drugog Komnina u 12. veku, a tvrđava Ras vezuje se za najvažnije trenutke osnivanja srpske države. Svi raški spomenici su svetska kulturna baština.





 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ukleti igrači
RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online