Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 21.11.2017.
12:16
M. Đorđević - Vesti A

Tri veka zdravlja iz jezera

Nedaleko od Subotice nalaze se Palićko jezero i banja, koji imaju lečilišnu tradiciju dužu od tri veka. Ime banje i samog naselja verovatno je poteklo od pustare Palij, a pod imenom Palus, prvi put se pominje u izvorima iz 1690. godine. Voda Palića po količini kuhinjske soli i sode daleko nadmašuje vodu, na primer, čuvenog Nižiderskog jezera.

youtube.com/Asteriks
Posle rezultata analize, voda se zagrevala za terapijsko kupanje posetilaca: Palićko jezero

Ovo, i druga svojstva jezerske vode i mulja prvi su zapazili stanovnici okolnih naselja još u 18. veku, pa su sami dolazili da se leče kupanjem i blatnim oblogama. Kao banjsko mesto Palić se prvi put pominje 1780. godine.

Tada je županski lekar vodu Palićkog jezera poslao u Bratislavu radi hemijske analize. Dokazano je da u vodi ima alkalnog minerala poznatog kao soda. Lekar je smatrao je da je sodu moguće vaditi iz vode i za različite namene upotrebljavati.

Posle rezultata analize vode, lekar je izložio vlastima u Subotici plan za korišćenje jezera. Bilo je reči o kuvanju sode i zagrevanju vode za terapijsko kupanje posetilaca. Ipak, tek od 1845. godine počine rad na uređenju kupatila i lečilišta. Polovinom 19. veka sagrađen je i prvi hotel.

Čudotvorna slana voda

Prvi naučni podaci o lekovitom jezeru na Paliću potiču iz 1823, dok je prva stručna hemijska analiza urađena tek tridesetak godina kasnije. Palićko jezero je isprva bilo izrazito slano. Čim su prepoznata njegova ostala lekovita svojstva, iz jezera je so vađena, kako bi njen sastav što više odgovarao ljudskom organizmu. Tako je prošlo već više od jednog veka kako su o Paliću govorili lekari kao o lečilištu čije su vode izuzetno delotvorne kod mnogih bolesti, kao što su kožne, ginekološke, bolesti limfnog sistema, neuralgije.

Odmah potom, Subotičani su u Banji Palić počeli su i sami da podižu vile. Neke od tadašnjih vila izdaju se gostima i danas. Tada su postavljene prve kade za pacijente. Deset godina kasnije izgrađeno je blatno kupatilo.

Svi banjski objekti, Trščara, Stari hotel, Mala gostiona, Velika terasa, Park, Jezero, Lucija vremenom su proširivani, a građeni su i novi. Uređen je i prostran park, podignut vodotoranj, a Palić je tramvajem povezan sa Suboticom. Mađarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je 1899. godine proglasilo Palić banjom. Status banje Palić je izgubio 1963. godine. Novi početak banjskog turizma datira od 1999. godine i uredbe o utvrđivanju područja banje Palić kod Subotice.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online