Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 06.09.2017.
12:41
M. Đorđević - Vesti A

Rehabilitacija najvećeg srpskog izdajnika (7): Tiho rivalstvo Lazara i Vuka

Kada je Jefrem napustio tron patrijarha, povukao se u oblast porodice Branković i živeo u prizrenskom manastiru Svetih arhanđela. Prizren je posle smrti Đurđa Balšića pao pod vlast Vuka Brankovića. Tu je zbačeni patrijarh proveo desetak godina, gde su ga, navodno, posećivali i knez Lazar i Vuk. Ipak, izgleda da je bivši patrijarh uglavnom sarađivao sa ličnostima koje su podržavale i opravdavale Vukove vladarske ambicije.

commons.wikimedia.org
Knez Lazar Hrebeljanović

Na zapisu koji je čuvan u manastiru Gračanici, dakle, u oblasti Brankovića, stoji da je pisan "u dane blagovernog i hristoljubivog kneza Lazara i gospodina Vuka". Pominju se, dakle, oba srpska vladara, a Lazar je bez titule samodršca. Ima još dokumenata slične sadržine, i to iz vremena pred kraj 80-ih godina 14. veka, malo pre Kosovskog boja.

Naime, u tekstovima pisanim u državi Lazarevoj, kneževi ideolozi su isticali da je on samodržavni vladar svih Srba, a Lazarev novi patrijarh, Spiridon, nikada nigde nije pominjao Vuka, dotle su ideolozi u oblasti Brankovića smatrali da srpske zemlje drže zajednički Lazar i Vuk, a uz kneževo ime nisu stavljali titulu samodršca. Priznavali su patrijarha Spiridona, ali su pominjali i njegovog prethodnika Jefrema.

Ipak, i jedni i drugi izvori izričito pokazuju da su Hrebeljanovići i Brankovići bili vladari cele srpske zemlje. Sticajem okolnosti, patrijarh u ostavci i Vuk našli su se na istoj strani. Među Vukovim ideolozima on je zauzimao istaknuto, ako ne i prvo mesto. Budući događaji će to još više pokazati.

Istoričari su utvrdili i da Jefrem nije baš slučajno izabrao da živi u manastiru "van neposredne vlasti kneza Lazara". U Vukovoj državi igrao je i dalje važnu ulogu. Pošto više nije bio patrijarh, nije stanovao u Peći, ali se smestio u carski prizrenski manastir. Vuk nikako nije zanemarivao ni činjenicu da je Peć, sedište srpskih crkvenih poglavara, bila u njegovoj državi.

To je, opet, Hrebeljanoviće, a potonje Lazareviće, sve više počelo da upućuje na manastir Žiču. Dokumenti koji su izlazili iz oblasti Brankovića, ipak, pokazuju da je vladarska prednost bila na strani kneza Lazara. Ali, oni isto tako svedoče da je i Vuk zaista imao ambicije prema srpskom tronu. U takvim okolnostima došla je Kosovska bitka.

Knez Lazar je doveo svoju vojsku u oblast svog zeta Vuka Brankovića. Osim njih dvojice, stigli su i Bosanci. U to vreme, obično je svaki plemić zapovedao svojim ratnicima. Po kasnijim turskim izvorima, Vuk je, navodno, držao desno krilo. Tadašnji izvori ne pružaju skoro nikakve podatke o toku bitke.

To što ćute, takođe je neka činjenica. Jedno je sigurno: bitka je bila krvava. U njoj je izginuo čitav jedan naraštaj. Patrijarh Danilo Treći, ubrzo posle boja, u "Slovu o knezu Lazaru", izričito kaže:

"Kad obe strane iznemogoše i bitka prestade, i bezbrojno mnoštvo obejih poubijano beše, to jest Srba i neprijatelja, po Kosovu polju ležaše." Drugi važni spisi o knezu Lazaru pominju da je izginulo "mnoštvo blagorodnih ratnika" ili "bezbrojno mnoštvo". Turci takođe "mnoštvo blagorodnih i blagovernih hrišćana pohvatavši pogubiše". Knezu Lazaru je pripala časna pogibija, kao vojskovođa je položio život na oltar otadžbine.

Kobna bitka

I kasniji pisci isticali su velike žrtve u Kosovskom boju. Martin Segon, sveštenik iz Novog Brda, zabeležio je krajem 15. veka: "Bitka je bila kobna i krvava i za jednu i za drugu stranu." Mavro Orbin, istoričar Slovena, ističe: "U ovoj bici pale su mnoge ličnosti iz Raške i Bosne, a samo malobrojni vratili su se u svoju zemlju."



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online