Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 04.07.2017.
14:52
Vestionline A

Skakali u Savu da prekrate muke

Posle odlaska Jevrejki sa decom u Sabirni logor Đakovo, u logorima Stara Gradiška i Jasenovac do kraja 1942. njih uopšte više nije bilo. Sve su bile likvidirane. Za njih nije bilo zamene za zarobljene nemačke ili ustaške oficire, nije bilo odvođenja na rad u Nemačku, niti nekih drugih mogućnosti da se izvuku iz logora, svedočio je 1997. godine u Njujorku na Prvom međunarodnom kongresu o Jasenovcu bivši logoraš Josip Erlih.

Printscreen
Logor Jasenovac

I pored svih tortura u Jasenovcu, preživeli svedoče da nije bilo tog događaja koji se odigravao u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj, odnosno na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije ili u svetu za koji logoraši za vrlo kratko vreme ne bi saznali. Bilo je zatočenika koji su nekako bili povezani sa spoljnim svetom, a naročito onih koji su radili u ustaškoj bolnici u samom Jasenovcu i svakodnevno stražarno odvođeni iz logora i vraćani u logor. Ponekad su donosili i neke starije novine iz kojih se moglo dosta toga zaključiti, kao atentat na Hitlera, oslobođenje Beograda i drugo.

Pozdrav Beogradu

Ustaše su pred zatvaranje logora sprovodile ubijanja na Savi, kod dizalice Granika, zakivanje žrtvi na table koje su plutale, a na kojima je bio ispisan tekst "Pozdrav Beogradu", kao vid javnog isticanja mržnje.

Kada je Beograd oslobođen, pa i deo Vojvodine, ustaše su već počele da razrađuju plan na koji će efikasni način likvidirati logore. Prvo je septembra 1944. godine doveden izvestan broj logoraša, većinom zanatlija iz Stare Gradiške u Jasenovac. Oni su terani u koloni pored Save od Stare Gradiške do Jasenovca. To je povremeno bio usiljeni marš i trčeći korak. Onaj koji nije mogao da to podnese bio je ubijen, a neki su i sami skakali u Savu da bi se spasli muka. Većina ovih zatočenika bili su Hrvati i Jevreji, dok je veći broj Srba pre toga likvidiran u samom koncentracionom logoru Stara Gradiška.

- U Staroj Gradiški ostalo je nešto oko 200 logoraša radi najnužnijeg održavanja logora. Kako se situacija menjala iz sata u sat mi smo to osetili prema postupcima ustaša. I dalje je bilo ubijanja, odvođenja, likvidacije, pa čak i pripreme nekoliko grupa koje je trebalo da idu na rad u Nemačku. Vagoni su dovučeni u logor, a svaki zatočenik predviđen za transport bio je fotografisan. Mislim da je jedan transport i otišao uoči zime 1944/45. Iz tog transporta dosta ih je oslobodila Crvena armije, a neki su i pobegli iz transporta kada su saveznici bombardovali Beč. Neizvesnost od jutra do večeri.

Bilo je uobičajeno da ako je preko dana neko bio zapažen u logoru pa ga neki od kažnjenih ustaša, kriminalaca, saradnika ustaša i ubačenih ustaša zapiše, uveče ustaše dođu po njega i odvedu ga na likvidaciju. Nikada ujutro nisi znao šta te do večeri čeka. Obavljane su pripreme za zatvaranje logora, tj. likvidaciju ostalih zatočenika i onih koje će, ne baš mali broj njih, dovesti u međuvremenu u logor - ispričao je Josip Erlih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online