Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 27.06.2017.
12:07
Vestionline A

Kako je Malika postala Koštana

U periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, Vranjska Banja je privlačila brojne turiste iz inostranstva, pogotovo iz Grčke sa kojom je bila veoma dobro saobraćajno povezana.

youtube.com/Aleksandar Staic
Izvori zdravlja i dugovečnosti: Vranjska banja

Dobar položaj nije bio jedini razlog za navalu stranaca, nego i kvalitet njenih voda, pa su je posećivali i gosti sa zapada Evrope, naročito Austrijanci.

Godine 1929. izgrađeno je prvo pravo moderno lečilište sa savremenim kupatilima, i urađene su nove kaptaže lekovitih izvora. Vranjska Banja je u međuratno doba bila središte kulture. Tu su, tokom cele sezone, radile razne pozorišne trupe sa raznovrsnim repertoarom.

Najpopularnija su bila dramska dela iz srpske književnosti kao što su "Koštana", "Hasanaginica", "Zona Zamfirova", "Pokondirena tikva".

U to doba, u restoranu Bosna, glumio je Petre Prličko, kasnije poznati jugoslovenski i makedonski umetnik. Honorar su glumci dobijali od publike u vidu dobrovoljnog priloga, a nastupali su u svim banjskim hotelima.

Banjski državni orkestar je svakog jutra od sedam do osam sati sa fenika, drvenog čardaka, svirao "Budilicu" za goste pred Državnim hotelom, a po podne u parku. Još od početka 20. veka u Vranjskoj Banji je pevala čuvena pevačica Malika Jeminović.

Ciganka plave kose i plavih očiju bila je san svih muških gostiju, a bila je nadaleko poznata kao Koštana Borisava Stankovića, koji je bio stalni gost Banje. Svojom pesmom je dočekivala viđene Vranjance i srpske bogataše.

Malika je pevala, praćena Borinim uzdahom "E, Koštan, mori", a njeno pevanje je pobudilo zanimanje i mnogih muzikologa. Tako je Miodrag Vasiljević zabeležio neke njene najpoznatije pesme, kao što su "Hadži-Gajka", "Što si Leno, Slavuj pile"...

Malika Jemenović Koštana je svoje poslednje dane provela kao pevačica u vili Bosna, a umrla je 1948. godine.

U Vranjskoj Banji se još prepričava njeno prijateljstvo sa Borom, i njegove šaljive reči: "Slušaj, ti bre Koštana, ti si džilitala - za ljubav bakšiša, pevala i starom i mladom, i agi i ragi, a ja sam od tebe napravio anđela i pesmu - devojku."

Najtopliji izvori u Evropi

U Vranjskoj Banji izviru najtoplije lekovite vode u Evropi, od čak 96 stepeni, prema kojima je ova banja je poznata u celoj Evropi, i svrstava se u najveća prirodna bogatstava Srbije.

Izvora ima nekoliko, kao što su Sumporoviti izvor, Mešoviti izvor, Gvožđeviti izvor, Vrući izvor, Velika česma, a oni zajedno obrazuju posebnu hidrotermalnu zonu koja zauzima prostor od čak 60 kilometara.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Lažna otmica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online