Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 13.06.2017.
14:06
Vestionline A

Srpski doktor za zemljotrese

Uporedo sa profesurom, geolog Svetolik Radovanović je od 1902. radio i kao načelnik Ministarstva narodne privrede. Za dve godine, koliko je proveo u toj službi, ustrojio je administraciju rudarskog i šumarskog odeljenja, sproveo kroz Narodnu skupštinu novi Zakon o šumama, doneo Pravilnik bratimske kase rudara i objavio Rudarsku kartu Srbije.

pixabay.com


Kad je 1905. Velika Škola prerasla u Univerzitet, na njemu je otvoren Geološki zavod, pa je Radovanović pozvan za direktora. Na tom mestu je dočekao penziju. Zahvaljujući svim svojim zaslugama, Svetolik Radovanović je 1906. izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Iste godine je imenovan i za dekana Filozofskog fakulteta.

Vratio se naučnom radu, ovoga puta na utvrđivanju seizmičnosti srpskih krajeva i izradi Kataloga zemljotresa u Srbiji za period 1901-1907. Zahvaljujući tom radu, seizmološka služba Srbije stala je u red najboljih institucija takve vrste u Evropi. Proučavajući biljni i životinjski svet, izradio je i detaljnu Geološku kartu Srbije. Najvažniji njegov rad iz ove oblasti je knjiga "Podzemne vode", koja predstavlja jednu od prvih sistematizovanih svetskih hidrogeologija.

Pored toga, on je objavio u raznim domaćim i inostranim časopisima više od 80 stručnih radova.
Već druge godine Prvog svetskog rata sin Svetolika Radovanovića je poginuo, a njegova porodica umalo nije dopala bugarskog zatočeništva. Kraj 1916. godine veliki naučnik je sa porodicom dočekao u izbeglištvu u Atini, a kraj rata u Parizu, kao visoki komesar za izbeglice. Bio je i član srpske delegacije kao stručnjak za rudarstvo na Mirovnoj konferenciji.

Iz Pariza se profesor Radovanović vratio u Beograd, zatičući opustošene i svoj dom, i Univerzitet i Geološko-paleontološki zavod. Ipak, smogao je snage da nastavi da radi. Na njegova njegova predavanja dolazili su i studenti sa drugih grupa Filozofskog fakulteta, čak i pravnici. Poslednje tri godine života zahvatila ga je teška skleroza krvnih sudova, što mu je uz astmu skratilo životni vek. Umro je u 55. godini u Beogradu. Vest o smrti najvoljenijeg profesora Beogradskog univerziteta objavila je sva srpska štampa.

Ovenčan medaljama

Svetolik Radovanović je dobio i niz odlikovanja. Međ ostalima, tu su Karađorđeva zvezda, Orden svetog Save, Orden Rumunske zvezde i Krst Crvenog krsta.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online